Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Τι σημαίνει το τέλος της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη";

Οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία τις τελευταίες εβδομάδες είναι ενδεικτικές της κατάστασης αδυναμίας στην οποίαν έχει περιπέσει το τουρκικό κράτος.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η Τουρκία έλαβε την μεγάλη απόφαση μέσα Αυγούστου 2016 να δραστηριοποιηθεί στρατιωτικά στην βόρεια Συρία. Με διπλό αντικειμενικό σκοπό αφενός μεν να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, αφετέρου δε να εκδιώξει τους Κούρδους της Συρίας από τα νότια σύνορά της και να αποτρέψει την διαφαινόμενη ένωση των κουρδικών καντονιών. Η επιχείρηση αυτή άρχισε στις 24 Αυγούστου 2016 και ονομάσθηκε «Ασπίδα του Ευφράτη».
Αρχικά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) ανέκτησαν την πόλη της Τζαραμπλούς από τους τζιχαντιστές. Έπειτα, απελευθέρωσαν την πόλη Νταμπίκ και τέλος, πολιόρκησαν επί μακρόν και κατέλαβαν την πόλη της Αλ Μπαμπ, ανατολικά του Χαλεπίου.
Αμέσως μετά την απόκτηση του ελέγχου της Αλ Μπαμπ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι οι ΤΕΔ θα εκστρατεύσουν εναντίον της Ιεράπολης (Μανμπίτζ), πόλη την οποίαν έχουν απελευθερώσει και ελέγχουν οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), που αποτελούν την κύρια δύναμη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Τότε και θέλοντας να εκμηδενίσουν την τουρκική απειλή στην αφετηρία της οι εδρεύουσες στην Ιεράπολη δυνάμεις των ΗΠΑ «παρέλασαν» με τα τεθωρακισμένα οχήματά τους προς τον σκοπό αποτροπής ακόμη και της σκέψης της Άγκυρας να επιχειρήσει μια επιθετική ενέργεια. Συγχρόνως, οι Κούρδοι της Συρίας ανέθεσαν την ασφάλεια μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης δυτικά της Ιεράπολης στις ρωσικές και συριακές δυνάμεις, προκειμένου να κόψουν άπαξ και δια παντός την όρεξη της Τουρκίας. Επίσης, ο στρατός του συριακού καθεστώτος προήλασε νοτίως της Αλ Μπαμπ και κατ’ ουσίαν δια του τρόπου αυτού ένωσε και τα κουρδικά καντόνια.
Κατόπιν, η Τουρκία αποκομμένη από τα ανατολικά και νότια της Αλ Μπαμπ και αποκλεισμένη από την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκκα, έστρεψε το βλέμμα της προς το δυτικό καντόνι των Κούρδων το Αφρίν. Όμως και σ’ αυτήν την περίπτωση είδε τα όνειρά της να ματαιώνονται πριν καν γίνουν πράξη, αφού οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Αφρίν και μάλιστα με τρόπο προφανή.
Ούτως εχούσης της κατάστασης, ένας πρώην ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης ο Αϋντίν Σελτζέν ανέφερε τα εξής στην ιστοσελίδα VOA: «Πρακτικά έχει σημάνει το τέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Η στρατιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να κινηθεί νότια προς την Ράκκα, επειδή εκεί βρίσκεται ο Συριακός Αραβικός Στρατός ή ο Άσσαντ μαζί με τους Ρώσσους. Δεν μπορεί να στραφεί ανατολικά προς την Ιεράπολη όπως είπε η τουρκική κυβέρνηση. Γιατί; Διότι υπάρχει εκεί ο Συριακός Στρατός που υποστηρίζεται από την Ρωσσία, καθώς επίσης βρίσκονται οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, μαζί με την αμερικανική μονάδα των Rangers. Στρατιωτικά σημαίνει το τέλος της επιχείρησης».

Μ. Π.
Με πληροφορίες από:

http://www.voanews.com/a/russia-turkey-syria-kurds/3777443.html
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/