Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Κομφούζιο με τις δηλώσεις Σαπέν περί απαίτησης του ΔΝΤ για διαβεβαιώσεις και από τη ΝΔ

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Κομφούζιο με τις δηλώσεις Σαπέν περί απαίτησης του ΔΝΤ για διαβεβαιώσεις και από τη ΝΔ
Σύγχυση επικρατεί σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίτερα ο Μισέλ Σαπέν, περί απαίτησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη Νέα Δημοκρατία να παράσχει διαβεβαιώσεις για το ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο δηλαδή που θα έχει λήξει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης.Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως: «Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». 
«Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Σαπέν.
Επιπρόσθετα, ο Μισέλ Σαπέν κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ».
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για «εμμονή» του ΔΝΤ στα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις». 
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.
ethnos.gr