Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Τρέμει μην χάσει ολλανδικές επενδύσεις η Άγκυρα: “Απολογία” ανακάλυψε ο Γιλντιρίμ

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C) attends a meeting for the Doctor Days in Ankara, Turkey, 14 March 2017. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY


Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία δεν κινδυνεύουν από τη διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η οργή της Άγκυρας επικεντρώνεται στην ολλανδική κυβέρνηση και όχι στον λαό ή στις ολλανδικές επιχειρήσεις, δήλωσε στο Reuters ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε συνέντευξή του ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως πιστεύει ότι έχει έρθει ο καιρός για να επανεκτιμήσει η Τουρκία τη μεταναστευτική συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει γίνει σαφές ότι η Ένωση δεν θα τηρήσει μια δίκαιη στάση όσον αφορά την υπόσχεσή της να παραχωρήσει στους Τούρκους το δικαίωμα να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση εισόδου.
Η Τουρκία ανέστειλε τη Δευτέρα τις υψηλού επιπέδου διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία απαγορεύοντας την επιστροφή του ολλανδού πρεσβευτή στη χώρα και εμποδίζοντας την προσγείωση διπλωματικών πτήσεων, σε αντίποινα για το γεγονός ότι οι Ολλανδοί εμπόδισαν τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις τούρκων μεταναστών.
Ενώ ένας αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως ετοιμάζονται ενδεχομένως οικονομικές κυρώσεις, ο Τσελίκ δήλωσε πως η Άγκυρα διαβεβαιώνει τις επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο πως η Τουρκία είναι χώρα ασφαλής για τις επενδύσεις.
«Η διαβεβαίωση αυτή αφορά τους ολλανδούς επιχειρηματίες που επενδύουν, έχουν επιχειρήσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Τουρκία. Σίγουρα δεν αποτελούν μέρος της κρίσης», δήλωσε.
Ερωτηθείς αν ολλανδικές εταιρείες που δρουν στην Τουρκία θα επηρεασθούν από τη διένεξη, ο Τσελίκ δήλωσε: «Ο ιδιωτικός τομέας, ο κόσμος των επιχειρήσεων, οι τουρίστες και ο λαός της Ολλανδίας δεν αποτελούν μέρος της κρίσης».
Ολλανδική “απολογία” ανακάλυψε ο Γιλντιρίμ
Για την σύλληψη του Τούρκου προξένου και του Τούρκου επιτετραμμένου στο Ρότερνταμ απολογήθηκε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λέγοντας ότι η απολογία έγινε το ίδιο βράδυ των επεισοδίων όταν για κάποια στιγμή συνελήφθηκαν για λίγο οι δύο Τούρκοι διπλωμάτες. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό τους είπαν ότι έγινε κατά λάθος η σύλληψη.
Σε συνέντευξή του στο Χαμπέρτουρκ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το βράδυ εκείνο ο Ολλανδός Πρωθυπουργός του πρότεινε να παρακαθίσουν σε δείπνο αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως όταν η κρίση κλιμακώθηκε εκείνο το βράδυ ζήτησε να μιλήσουν με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό πριν γίνουν δηλώσεις. Όπως είπε μίλησαν αρκετές φορές και κατά τη συνομιλία τους ανέβασαν και οι δύο τον τόνο της φωνής τους.
Για το ενδεχόμενο επανεξέτασης της Συνθήκης Επανεισδοχής για τους πρόσφυγες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “εδώ δεν υπάρχει απειλή, εκφράζω μια πραγματικότητα. Είναι αρκετό να καταλάβει η Ευρώπη απέναντι από ποια απειλή βρίσκεται, αν δείτε την θέση της Τουρκίας, το ρόλο που έχει αναλάβει και αυτά που έχουν γίνει στην περιοχή. Θέλω αυτό να το σκεφτούν”.
Σε ερώτηση εάν θα διορθωθούν και πάλι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “αυτά θα τα σκεφτούν εκείνοι, η μπάλα είναι στο γήπεδό τους”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Άγκυρα
ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 

mignatiou.com