Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Τουρκία - ΕΕ σε κρίσιμη καμπή!

Γράφει ο Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή 

Επί δεκαετίες, η Δύση έκλεινε τα μάτια απέναντι σε μια στρατιωτικά κηδεμονευόμενη δημοκρατία εξομοίωνοντάς τη με τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης θωπεύοντας, παράλληλα, τον αμφίβολο σύμμαχο που δεν έπαυε να θυμίζει πως έχει και άλλες επιλογές πέρα από τη Δύση. Και η Αγκυρα εδραίωσε την αντίληψη ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, έχοντας την ανάγκη της, θα έδειχναν ανοχή σε κάθε απαίτησή της.
Ο κ. Ερντογάν προέβαλλε, στην αρχή, το «μουσουλμανικό δημοκρατικό μοντέλο» αποφεύγοντας τις παραδοσιακές πολεμικές ιαχές της Τουρκίας και ενισχύοντας την αντίληψη ότι οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομως, ο δυτικοφανής μανδύας έπεσε και αποκάλυψε το αθεράπευτα επιθετικό κράτος που ακατάπαυστα απαιτεί αδυνατώντας να κορέσει την πείνα του.
Χρειάστηκαν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για να θυμηθούν κάποιοι την έννοια της αξιοπρέπειας. Αντέδρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντέδρασαν Γερμανοί και Ολλανδοί αλλά τα πράγματα θα μείνουν στο φραστικό επίπεδο.
Μπορεί η Αγκυρα να παίζει παιχνίδια με τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κυπριακή Δημοκρατία, το Βερολίνο, τη Χάγη ή τη Βιέννη, μπορεί να υιοθετεί τζιχαντιστική ορολογία περί «σταυροφόρων εναντίον μουσουλμάνων», όμως η Δύση θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα επενδύοντας στην ελπίδα «κάποιας μεταστροφής»...
Καλό είναι να σταθμίσει η Δύση αν τη συμφέρει μία αενάως αμφιρρέπουσα και ταραχοποιός Τουρκία που έχει εξελιχθεί σε διαρκή παράγοντα αστάθειας και με το δόγμα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» να έχει πλήρως αντιστραφεί. Παράλληλα, ευχής έργον θα ήταν να τα βρει η Αγκυρα με την Αθήνα και να συνεργαστεί αδιατάρακτα για τη σταθερότητα. Δυστυχώς, το παράδειγμα της ριζικής αλλαγής στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι δυσανάγνωστο στην Τουρκία.
Οι ιδεοληψίες και οι εσωτερικές σκοπιμότητες της στερούν τη δυνατότητα να διακρίνει τα οφέλη που θα αποκόμιζε αν έσφιγγε με ειλικρίνεια το χέρι που της τείνει η Ελλάδα. Και αυτοκαταδικάζεται έτσι στο επίπεδο του συμμάχου αμφίβολης ποιότητας και όχι του εταίρου. 
ethnos.gr