Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Εως πότε «ο τυφώνας Τραμπ» θα απογειώνει τις αγορές;

BOFA-MERRILL LYNCH: ΕΙΣΡΟΕΣ 10 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΕως πότε «ο τυφώνας Τραμπ» θα απογειώνει τις αγορές;
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
«Από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ (8 Νοεμβρίου 2016), η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά 3,2 τρις. δολάρια !» Πρόκειται φυσικά για το «τιτίβισμα» με το οποίο υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street (και όχι μόνο...) την εβομάδα που πέρασε. Το λεγόμενο «Trump rally» που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση έχει επισφραγιστεί από μια σειρά εντυπωσιακών ρεκόρ:

-Ενα μήνα και κάτι αφότου είχε υπερβεί το ψυχολογικό φράγμα των 20.000 μονάδων (25 Ιανουαρίου 2017), ο Dow Jones ξεπέρασε και τις 21.000 μονάδες σε 24 συνεδριάσεις. Ισοφάρισε έτσι το ρεκόρ ταχύτερου άλματος 1.000 μονάδων που κρατούσε από το Μάιο του 1999, όταν ο Dow Jones χρειαστηκε 24 συνεδριάσεις για να μετακινηθεί από τις 10.000 στις 11.000 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι από τις 8 Νοεμβρίου έως το κλείσιμο της Πέμπτης, τα κέρδη των βασικών δεικτών της Wall Street (Dow, S&P 500, Nasdaq) ανέρχονται σε 14,7%, 10,4% και 12,9% αντίστοιχα.
Εως πότε «ο τυφώνας Τραμπ» θα απογειώνει τις αγορές;
• Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκε και η συγκεντρωτική κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων διεθνώς η οποία ανήλθε στα 56,7 τρισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που χρονολογούνταν από τον Μάιο του 2015.
• Ο Dow Jones συμπλήρωσε την εβδομάδα που πέρασε ένα εντυπωσιακό σερί 12 ανοδικών συνεδριάσεων με κλεισίματα σε ιστορικά υψηλά, που διεκόπη προσωρινά την Τρίτη για να συνεχιστεί την Τετάρτη, όταν τα χρηματιστήρια διεθνώς κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη του έτους. Αντίστοιχο σερί έχει ξαναπαρατηρηθεί μόνο το 1987.
Εως πότε «ο τυφώνας Τραμπ» θα απογειώνει τις αγορές;
• O S&P έχει να καταγράψει ημερήσιες απώλειες άνω του 1% από την...προ-Τραμπ εποχή (Οκτώβριος 2016).
• Εκτός από τους αμερικανικούς δείκτες, σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε και ο FTSE στο Λονδίνο, ενώ ο CAC στο Παρίσι έσπασε χθες το φράγμα των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2015.
Ντ. Τραμπ
Η κινητήρια δύναμη του ράλι είναι οι δεσμεύσεις του Τραμπ για μείζονα ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για πρόγραμμα δαπανών σε έργα υποδομής ύψους 1 τρις. δολαρίων που επανέλαβε ο πλανητάρχης και στην παρθενική του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου την περασμένη Τρίτη. Οπως σημείωσε ο Νιλ Γουίλσον της ETX Capital, «Οι προοπτικές για υψηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δαπάνες και αυξημενα εταιρικά κέρδη λειτουργεί σαν μαγικό κοκτέιλ για τις μετοχές. Φυσικά, οι λεπτομέρειες της φορολογικής μεταρρύθμισης θα είναι ζωτικής σημασίας και εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος της απογοήτευσης...».

Παρά ταύτα, ο προβληματισμός που ήγειρε σε ορισμένους αναλυτές η έλλειψη λεπτομερειών για τα σχέδια αυτά (που παραπέμπει σε παράταση του χρονικού ορίζοντα για την εφαρμογή τους, ενδεχομένως και πέραν του τρέχοντος έτους), αντισταθμίστηκε και με το παραπάνω με τον συμβιβαστικό και συμφιλιωτικό τόνο του Τραμπ. Ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι οι επιθετικές δηλώσεις του και τα εκτελεστικά διατάγματα που «απέπνεαν» ισχυρές τάσεις προστατευτισμού ευθύνονταν εν πολλοίς για την προσωρινή παύση της ανόδου τον Ιανουάριο. «Οι περισσότεροι περίμεναν έναν...παράφρονα (lunatic), αλλά ήταν περισσότερο προεδρικός, οπότε υπερέβη τις (μάλλον χαμηλές...) προσδοκίες», σχολίασε ο Γκρεγκ Πίτερς, διαχειριστής ομολόγων της PGIM.
Fed
Η δυναμική της ανόδου ενισχύθηκε έτι περαιτέρω από τις «επιθετικές» δηλώσεις στελεχών της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed που ανήκουν στην πτέρυγα των «περιστεριών» (όπως και η πρόεδρος Τζάνετ Γέλεν), που όμως σηματοδότησαν ότι υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου στην επόμενη σύνοδο της Fed (14-15 Μαρτίου), κάτι που δεν προεξοφλούσαν επαρκώς οι επενδυτές μέχρι πρότινος: Μετά τις επισημάνσεις του επικεφαλής της Fed Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, του ομολόγου του της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Τζον Γουίλιαμς κ και του μέλους του ΔΣ Λαέλ Μπρέιναρντ, οι αγορές όχι μόνο πιθανολογούν σε ποσοστό 90% νέα αύξηση επιτοκίων το Μάρτιο (από 34% στις αρχές της εβδομάδας), αλλά και για πρώτη φορά υιοθετούν τον «οδικό χάρτη» της Fed για τρεις κινήσεις εντός του 2017. Η ομιλία της κ. Γέλεν αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά τις προσδοκίες. Αν και η επικείμενη αύξηση του κόστους δανεισμού συνήθως δεν αποτελεί...λόγο για πανηγυρισμούς, οι επενδυτές φαίνεται τώρα να την ερμηνεύουν ως ευπρόσδεκτη επιστροφή στην κανονικότητα μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ιδίως όσον αφορά τις τράπεζες που έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράλι. Οπως είπε ο Τζέι-Τζέι Κίναχαν της TD Ameritrade, «Η αύξηση των επιτοκίων αξιολογείται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία, ενώ στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν αντιμετωπιζόταν ως δυνητική εστία αναταραχής για τις αγορές».

Ευρωζώνη
Στο θετικό κοκτέιλ θα πρέπει να προστεθούν τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Ευρωζώνη, τα οποία όσον αφορά την τελευταία αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις δυνητικές παρενέργειες που απορρέουν από την πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των αμφίρροπων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένως και στην Ιταλία φέτος. Πολλώ δε μάλλον που παρά την «πετρελαιοκίνητη» αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2% τον Φεβρουάριο (πάνω δηλαδή από το όριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σταθερότητα των τιμών), ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν αναμένεται να άρει τη δέσμευσή του να συνεχίσει να τυπώνει χρήμα έως το τέλος του έτους.

Προβλέψεις αναλυτών
Τι λένε «ταύροι» και «αρκούδες»

Το ξέφρενο ράλι έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών στα ύψη, κάτι που αντανακλάται στην άνοδο δεικτών όπως ο λόγος τιμής προς κέρδη και ο λόγος χρηματιστηριακής αξίας προς ενεργητικό σε επίπεδα αρκετά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Δεν προξενεί λοιπόν έκπληξη που πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι μια διορθωτική κίνηση βρίσκεται προ των πυλών. «Εάν η δημοσιονομική ατζέντα του Τραμπ δεν αποσαφηνιστεί σύντομα, ο κίνδυνος βραχυπρόθεσμης διόρθωσης εμφανίζεται αυξημένος», προβλέπει ο Αλαν Γκέιλ της RidgeWorth Investments. Δεν προξενεί βέβαια έκπληξη που ο επονομαζόμενος και «δρ. Καταστροφή» (Dr. Doom) Μαρκ Φάμπερ εκτιμά ότι η Wall Street είναι ευάλωτη σε ένα μεγάλο ξεπούλημα που θα μπορούσε να ξεκινήσει αθόρυβα και ανά πάσα στιγμή. Το επιχείρημά του είναι ότι ο μετοχές είναι υπεραγορασμένες και η ευφορία υπερβολική. Στον αντίποδα, ο «νονός της τεχνικής ανάλυσης», Ραλφ Ακαμπόρα, πιστεύει ότι το ράλι του Τραμπ μόλις άρχισε: Θεωρεί ότι οι αγορές βρίσκονται σε φάση «μηνός του μέλιτος» με τον νέο πρόεδρο, οι πολιτικές του οποίου θα θέσουν τα θεμέλια ενός νέου κύκλου μακροπρόθεσμης ανόδου. Ο κ. Ακαμπόρα θεωρεί ότι ο Dow θα ξεπεράσει και τις 22.000 μονάδες εντός του έτους. Αισιόδοξη εμφανίζεται και η Bank of America-Μerrill Lynch που «βλέπει» περιθώρια περαιτέρω ανόδου, καθώς η «Μεγάλη Μετακίνηση» (Great Rotation) από τα ομόλογα προς τις μετοχές δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

imerisia.gr