Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Οι Βερσαλλίες ταφόπλακα για την Εν. Ευρώπη !!

Οι Βερσαλλίες ταφόπλακα για την Εν. Ευρώπη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ || gkessopoulos@gmail.com
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένα κράτη-μέλη να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλα. Είτε αποφάσισε είτε όχι, το κονκλάβιο των Βερσαλλιών σύρθηκε στο άρμα της Γερμανίας και έδειξε ξεκάθαρα τις πραγματικές προθέσεις του για την Ευρώπη.

Εκτιμώ ότι πρόκειται για ιστορικό λάθος που μπορεί να βυθίσει ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο σε ανεπιθύμητες ιστορικές επαναλήψεις. Ούτως ή άλλως η Ευρώπη δεν πήγαινε καλά εδώ και 20 χρόνια, όταν αδυνατούσε να συμφωνήσει σε ένα πολιτικό σύνταγμα, δηλαδή τη βάση μιας πραγματικής ένωσης, αποφασίζοντας παράλληλα μια χαζοχαρούμενη υπερδιεύρυνση, η οποία εγγυόταν τον διχασμό της.
Δυστυχώς κάθε προβληματισμός εκείνη την περίοδο έμπαινε στη γωνία με τη ρετσινιά του ευρωσκεπτικισμού. Έτσι ο όρος ταυτίστηκε με κάτι άλλο, την άρνηση του οράματος της ενωμένης Ευρώπης και έτσι εξέλιπε κάθε αντίσταση έναντι των αυθαιρετούντων, ισχυρών και αφελών, της Ιστορίας.
Η οικονομική κρίση για πολλούς ήταν ένας πόλεμος, συνέχεια των δύο προηγούμενων παγκοσμίων πολέμων. Με τις αδικίες και τα εγκλήματα που συνεπάγεται ένας πόλεμος…
Κι έρχεται, λοιπόν, η τελευταία έρευνα της «Διανέοσις» και διαπιστώνει ότι ο αντιευρωπαϊσμός είναι σε άνοδο και το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ έχει πέσει πλέον στο 59,6%, ενώ δραχμή θέλει το 33,1% (ένα 13% μετακινήθηκε από τον Απρίλιο 2015). Το 49,5% πιστεύει ότι η ΕΕ θα διασπαστεί, ενώ το 27,9% ότι θα διαλυθεί στα επόμενα 10 χρόνια.

Η πολιτική των «μεγάλων», όπως εκφράστηκε στις Βερσαλλίες, αποτελεί τροφοδότη της αντίδρασης των πολιτών με «όχι» και brexit. Αποτελεί την αιτία της διαλυτικής έλλειψης εμπιστοσύνης στη σημερινή Ευρώπη αλλά και την αιτία ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Η ευθύνη των λεγόμενων δημοκρατικών ηγετών είναι τεράστια. Εκείνων, αλλά και όσων εγχώριων προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια στις λειτουργικές ατασθαλίες της ΕΕ. 
 
Από το φύλλο της THESSNEWS #44 (11/03/2017-12/03/2017)