Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Συγκάλυψη νέων στοιχείων για την πτήση MH17 της Malaysia Airlines


Ολλανδοί δημοσιογράφοι διατάχθηκαν έμμεσα να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό σχετικά με όσα ανακάλυψαν μετά από έρευνά τους στην περιοχή.

Η Ολλανδική Αστυνομία συνέλαβε στο Άμστερνταμ δύο Ολλανδούς δημοσιογράφους, τους Στέφεν Μπεκ και Μίκελ Σπέκερς, αμέσως μόλις επέστρεψαν από το Ντόνμπας. Η αστυνομικοί προχώρησαν σε κατάσχεση όλου του υλικού που συγκέντρωσαν οι δύο δημοσιογράφοι στην ρωσόφωνη αυτή περιοχή της Ουκρανίας.
Οι δημοσιογράφοι είχαν μεταβεί στο Ντόνμπας, προκειμένου να ερευνήσουν την περιοχή που αναγνωρίστηκε ως το σημείο συντριβής του Μπόινγκ της Malaysia Airlines, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ και συνετρίβη πάνω από την περιοχή του Ντόνετσκ στις 17 Ιουλίου του 2014. Σύμφωνα με δηλώσεις των Ολλανδών δημοσιογράφων, ανακάλυψαν αρκετά κομμάτια του επιβατικού αεροπλάνου στον τόπο συντριβής του, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα ότι είχαν συλλεχθεί όλα τα κομμάτια του.

Η Ολλανδική Αστυνομία προέβη σε κατάσχεση όλων των κομματιών του αεροσκάφους τα οποία είχαν πάρει μαζί τους οι δημοσιογράφοι, καθώς και του βιντεοσκοπημένου υλικού τους από το Ντόνμπας, το οποίο συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις με αυτόπτεις μάρτυρες στον τόπο της συντριβής.

Οι Στέφεν Μπεκ και Μίκελ Σπέκερς παρέμειναν στο Ντόνμπας για οκτώ συνολικά ημέρες. Αρχικός στόχος της επίσκεψής τους στην νοτιοανατολική Ουκρανία ήταν να διεξαγάγουν μια σειρά συνεντεύξεων με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα τους έδειχναν το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της εταιρείας Malaysia Airlines με αριθμό πτήσης MH17.

Οι δύο δημοσιογράφοι έμειναν έκπληκτοι στην θέα ενός μεγάλου αριθμού κομματιών του αεροσκάφους, τα οποία κείτονταν ακόμη στην περιοχή, παρά τις υποτιθέμενες εκτεταμένες έρευνες που είχαν ήδη διεξαγάγει οι αρχές. Σύμφωνα με δήλωση των ίδιων των δημοσιογράφων: “Υπάρχουν και άλλα πολλά αντικείμενα στο σημείο συντριβής, τα οποία δεν έχουν συλλέξει οι αρχές. Όσο για τον ισχυρισμό των εκπροσώπων της ολλανδικής εισαγγελικής αρχής γύρω από την επικινδυνότητα της περιοχής, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι σαφές ότι πρόκειται για περίπτωση σοβαρής αμέλειας”.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρ’ όλο που οι Μπεκ και Σπέκερς είχαν πληροφορήσει το ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών για την αποστολή τους πριν αναχωρήσουν για την Ουκρανία, συνελήφθησαν αμέσως μόλις επέστρεψαν στη χώρα τους. Αυτό έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους.

Κάποιοι αξιωματούχοι της ολλανδικής εισαγγελικής αρχής ισχυρίστηκαν ότι δεν κατέστη δυνατή η συλλογή θραυσμάτων και άλλου είδους υλικού, λόγω του βαθμού επικινδυνότητας της περιοχής όπου συνετρίβη το αεροσκάφος. Ωστόσο, κατά την παραμονή μας στην περιοχή διαπιστώσαμε οι ίδιοι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει”, έγραψε στην προσωπική ιστοσελίδα του ο Ολλανδός δημοσιογράφος.

Ο ίδιος αμφισβητεί την εγκυρότητα των επιχειρημάτων των Ολλανδών εισαγγελέων:  “Τα αναληθή δεδομένα που συμπεριλαμβάνονται στα επιχειρήματα των εισαγγελέων και η κατάσχεση του υλικού που συλλέξαμε, το οποίο συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, μας δίνει κάθε λόγο να αμφισβητούμε τον βαθμό διαφάνειας και φερεγγυότητας των εν εξελίξει ερευνών”.

Οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι υποψιάζονται ότι το υλικό ίσως τελικά να παραδοθεί σε υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, οι οποίοι δεν αποκλείεται να ασκήσουν δίωξη εναντίον εκείνων, οι οποίοι δέχθηκαν να μιλήσουν στους δύο δημοσιογράφους. Μάλιστα, κατά ομολογία του Στέφαν Μπεκ, η Ολλανδική Αστυνομία τους συνέλαβε και τους υπέβαλε σε σωματική έρευνα προτού καν περάσουν από τελωνειακό έλεγχο. Με το σκεπτικό αυτό, ο Μπεκ αντέκρουσε τον ισχυρισμό της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με τον οποίο οι δημοσιογράφοι είχαν πιθανώς την πρόθεση να κρύψουν το υλικό το οποίο συνέλεξαν.

Τον Οκτώβριο του 2016, Ρώσοι εμπειρογνώμονες παρέδωσαν στις ολλανδικές αρχές όλα τα δεδομένα που είχαν στην κατοχή τους, σχετικά με την συντριβή του Μπόινγκ της Malaysia Airlines.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Κοινής Ομάδας Έρευνας (Joint Investigation Team, JIT), το αεροσκάφος κατερρίφθη από πυρά που προέρχονταν από πυραυλικό σύστημα Buk. Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, το σύστημα πυραύλων Buk προέρχονταν από τη Ρωσία, στην οποία και επέστρεψε.

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις εκπροσώπων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, το πόρισμα των ερευνών της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους διακρίνεται από προκατάληψη, αφού βασίστηκε αποκλειστικά στις πληροφορίες που προσκόμισε η ουκρανική πλευρά. Η εταιρεία Almaz-Antey, η οποία κατασκεύασε το πυραυλικό σύστημα Buk, έχει διεξαγάγει σειρά πειραμάτων, τα οποία απέδειξαν ότι το Μπόινγκ κατερρίφθη από συγκεκριμένο σημείο σε έδαφος το οποίο ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό.

Το Μπόινγκ 777-200ER της Malaysia Airlines, με αριθμό πτήσης MH17, απογειώθηκε από το Άμστερνταμ και είχε προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, όταν συνετρίβη στην περιοχή του Ντόνετσκ στις 17 Ιουλίου 2014. Ως αποτέλεσμα της συντριβής, σκοτώθηκαν 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος, πολίτες δέκα διαφορετικών χωρών.

https://kostasxan.blogspot.gr/2017/01/mh17-malaysia-airlines.html


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου