Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Η Τουρκία δεσμεύει περιοχή στο Καστελόριζο με στόχο να δημιουργήσει πρόβλημα στην άσκηση Noble Dina

Israeli fighter planes began multinational exercises in Greece on Monday alongside jets from multiple other countries, including the United States, United Arab Emirates, and Italy. Photo via Air Force IsraelIsraeli fighter planes began multinational exercises in Greece on Monday alongside jets from multiple other countries, including the United States, United Arab Emirates, and Italy.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
Με την δέσμευση περιοχής νότια του Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών και μάλιστα πολύ κοντά σε περιοχές που εχει δεσμεύσει ήδη η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις, απαντά η Τουρκία στις κοινές ασκήσεις που διεξάγονται τις ημέρες αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο, την Noble Dina, CYPFRA-02/17 κ.α.

Η πρώτη άσκηση γίνεται με την συμμετοχή σκαφών από τις ΗΠΑ το Ισραήλ και την Ελλάδα οπου για πρώτη φορά συμμετέχει ως παρατηρητής και η Κύπρος, ενώ η δεύτερη ήταν κοινή άσκηση Ερευνας και Διάσωσης που διεξάγεται με δυνάμεις της Κύπρου και της Γαλλίας.
Η Τουρκία με την NAVTEX 352/17 δεσμεύει παράνομα περιοχή νότια του Καστελόριζου για διεξαγωγή ασκήσεων στις 2 Απριλίου,  ενώ τουλάχιστον μέχρι τις 6 Απριλίου η Ελλάδα εχει ήδη δεσμεύσει σε μικρή απόσταση, περιοχές για την διεξαγωγή ασκήσεων (ΝΟΤΑΜ Α0699/17).
Η Τουρκία όμως επιμένει και στην γνωστή θέση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και επανέφερε όλο το πλαίσιο αυτής της αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για την άμυνα της, με αφορμή ασκήσεις που εχει εξαγγείλει η χώρα μας στο Αιγαίο.
Με την ΝΟΤΑΜ Α1505/17 η Τουρκία χαρακτηρίζει (χωρίς να εχει αυτή την αρμοδιότητα) άκυρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0650/17, που δέσμευε περιοχες για ασκήσεις, με τον ισχυρισμό ότι ο σχεδιασμός της παραβιάζει  τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι βάσει της απόφασης των «Έξι Δυνάμεων 1914» και της Συνθήκης της Λοζάνης  1923 καθως και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων 1947 τα νησιά
Σαμοθράκη, Αη Στράτης, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Καστελοριζο πρέπει να αποκλείονται από κάθε σενάριο και σχεδιασμό κάθε είδους στρατιωτικής άσκησης η δραστηριότητας, καθως υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης. Προκλητικά για μία ακόμη φορά οι Τουρκικές αρχές αναφέρονται στα ελληνικά νησιά και με την τουρκική ονομασία τους κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής (SEMADIREK, BOZBABA ,SAKIZ, AHIKERYA, LIMNI, MIDILLI, SISAM, MEIS).
Τους ίδιους ισχυρισμούς προβάλλει η Τουρκία και με την ΝΟΤΑΜ Α1498/17 απαιτώντας την εξαίρεση από τον σχεδιασμό ασκήσεων (που προβλέπονταν στην ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0677/17), της Θάσου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Ρόδου.
Όλες οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ κηρύχθηκαν άκυρες από τις Ελληνικές Αρχές που δήλωσαν ότι τα ελληνικά νησιά θα συνεχίσουν κανονικά να συμπεριλαμβάνονται στους σχεδιασμούς ασκήσεων,  ενώ καταγγέλθηκε η χρήση άλλων πέραν των διεθνών αναγνωρισμένων ονομάτων των νησιών του Αιγαίου.
NAVTEX-MESOGEIOS01