Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Το 90% της Μοσούλης έχει ελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος – Σκληρές μάχες στην Παλιά Πόλη


Το 90% της Μοσούλης έχει ελευθερωθεί από το Ισλαμικό Κράτος – Σκληρές μάχες στην Παλιά Πόλη
Το απόγευμα της Πέμπτης οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν τη συνοικία Αλ Νασρ στη δυτική Μοσούλη και επίσης έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος από τη γειτονική συνοικία Αλ Τανάκ.
Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης έγινε και η ανακατάληψη της συνοικίας Αλ Θαούρα, που είχε πρόσκαιρα χαθεί από αντεπίθεση του Ισλαμικού Κράτους την Τετάρτη.

Τις τελευταίες 24 ώρες σχεδόν 100 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εξουδετερώθηκαν στις επαρχίες Νινευή και Άνμπαρ, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο Al Masdar News.
Από την πλευρά του το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται, μέσω του τζιχαντιστικού πρακτορείου ειδήσεων Amaq, ότι 51 άμαχοι σκοτώθηκαν και 55 τραυματίστηκαν την Τετάρτη, στις κατεχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος βορειοδυτικές συνοικίες της Μοσούλης, ύστερα από αμερικανικούς βομβαρδισμούς.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι έφτασε στη Μοσούλη την Τετάρτη για να ενισχύσει το ηθικό των Ιρακινών στρατιωτών και να επιθεωρήσει προσωπικά την πρώτη γραμμή.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει απελευθερωθεί το 90% της πόλης της Μοσούλης και οι τζιχαντιστές που βρίσκονται ταμπουρωμένοι στο υπόλοιπο 10% της πόλης υπολογίζονται σε 1.000 περίπου άνδρες.
Οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού έχουν επικεντρωθεί στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, όπου οι τζιχαντιστές αμύνονται σθεναρά στα στενά σοκάκια με ελεύθερους σκοπευτές και έχοντας διασπείρει παντού παγίδες με εκρηκτικά, που δυσκολεύουν ιδιαίτερα την προέλαση των κυβερνητικών.
Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι σε μερικές εβδομάδες η Μοσούλη θα είναι ελεύθερη από το Ισλαμικό Κράτος.

*Στην κεντρική φωτογραφία Ιρακινοί αστυνομικοί ποζάρουν με αιχμάλωτους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

www.tribune.gr