Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Μαδούρο... όπως Ερντογάν

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ήδη ασταθή πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας προκάλεσε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου -που ελέγχεται από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο- να αναλάβει το ίδιο τις εξουσίες του Κοινοβουλίου στερώντας από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.

Οχι στη δικτατορία του Μαδούρο φώναξαν χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να αναλάβει τα καθήκοντα της Βουλής
Οχι στη δικτατορία του Μαδούρο φώναξαν χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να αναλάβει τα καθήκοντα της Βουλής
Η απόφαση προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, με βουλευτές να κάνουν λόγο για δικτατορία, ενώ ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χούλιο Μπόρχες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο Κοινοβούλιο, κάλεσε τις Ενοπλες Δυνάμεις να σπάσουν τη «σιωπή» τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης. Ο «Νικολάς Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος «αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας».
Ηδη πραγματοποιήθηκαν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μία με παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης έγινε και έξω από την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Πρέπει να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Ερχονται δύσκολες μέρες για τη Βενεζουέλα» δήλωσε βουλευτής. Χθες, πολίτες που αντιτίθενται στον πρόεδρο μπλόκαραν έναν αυτοκινητόδρομο του Καράκας, ενώ οι οργανωτές δήλωσαν πως πρόκειται για την αρχή μόνο των αντιδράσεών τους κατά της «δικτατορίας» του Μαδούρο.
Εντονες ήταν και οι διεθνείς αντιδράσεις, με τις ΗΠΑ, κράτη της Λατινικής Αμερικής αλλά και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να επιτίθενται στον πρόεδρο Μαδούρο κατηγορώντας τον για «πραξικόπημα».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αλμάγκρο έκανε επίσης λόγο για «πραξικόπημα». Για τον ΟΑΚ, οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας συνιστούν «τα τελευταία χτυπήματα με τα οποία το καθεστώς συντρίβει τη συνταγματική τάξη της χώρας και βάζει τέλος στη δημοκρατία», κατήγγειλε ο Αλμάγκρο σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, εκφράζοντας τη λύπη του διότι «αυτό εναντίον του οποίου προειδοποιούσαμε δυστυχώς συνέβη».

Μαδούρο... όπως Ερντογάν
Πιέσεις
Επίσης, το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Καράκας.

Αλλά και ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζήτησε από το δικαστήριο να σκεφτεί την απόφασή του και πίεσε τον πρόεδρο Μαδούρο να αποκαταστήσει τη λειτουργία της Βουλής.
Η πολιτική κρίση ξέσπασε όταν το δικαστήριο, το οποίο έχει ακυρώσει πολλές αποφάσεις της Εθνικής Συνέλευσης από τότε που η αντιπολίτευση κέρδισε την πλειοψηφία στο τέλος του 2015, όπως νόμο για να χορηγηθεί αμνηστία στους πολιτικούς αντιπάλους του Μαδούρο, που μπήκαν στη φυλακή μετά την εξέγερση του 2014, έδωσε άδεια στον Μαδούρο να δημιουργήσει πετρελαϊκές κοινοπραξίες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
«Προειδοποιούμε ότι για όσο καιρό αυτή η κατάσταση απαξίωσης στην Εθνική Συνέλευση συνεχίζεται, αυτό το συνταγματικό όργανο εγγυάται ότι οι νομοθετικές λειτουργίες θα ασκούνται από αυτό το όργανο ή όποιο άλλο επιλέγεται» ανέφερε σε ανακοίνωση το δικαστήριο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει μία τέτοια κατάσταση, που δημιουργήθηκε από τη μη παραίτηση τριών βουλευτών των οποίων η εκλογή έχει κηρυχθεί παράνομη. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές είχαν κατηγορηθεί για εξαγορά ψήφων από ομάδες πολιτών. 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ
Ο συνασπισμός της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ενότητας, που αποτελείται από 24 κόμματα και ομάδες, δήλωσε ότι βρίσκεται σε «διαρκή συνεδρίαση» για να συντονίζει τις διαμαρτυρίες. Ωστόσο το μέτωπο δεν είναι αρραγές καθώς χθες δόθηκαν τέσσερις διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου από στελέχη του.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ethnos.gr