Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Αποκάλυψη! Πού θα γίνει η νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας (χάρτης)

Tο πράσινο φως για τη διεξαγωγή μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης φαίνεται ότι ήταν το μόνο που πήρε η Τουρκία από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι του τέθηκαν διάφορα ζητήματα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση με την ονομασία «Ασπίδα του Τίγρη» θα είναι εναντίον των Γεζίντι της επαρχίας Σιντζάρ, οι οποίοι είναι πιστοί σε οργάνωση φιλική στο PKK.
Η περιοχή Σιντζάρ κατοικείται κυρίως από Κούρδους του θρησκεύματος των Γεζίντι, μια μετεξέλιξη του Ζωροαστρισμού.
Η «Ασπίδα του Τίγρη» θα αντικαταστήσει την «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2016 και έληξε άδοξα στα τέλη του Μαρτίου του 2017, χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της απώθησης των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη.
Η περιοχή Σιντζάρ θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία, διότι αν συνεχίσουν να την ελέγχουν Κούρδοι που βλέπουν φιλικά το PKK τότε εξασφαλίζεται η εδαφική συνέχεια μεταξύ του όρους Καντίλ, όπου βρίσκεται το κεντρικό επιτελείο της κουρδικής οργάνωσης, και των καντονιών της Ροζάβα, όπως ονομάζεται η βόρεια Συρία, ή το Δυτικό Κουρδιστάν.
Βέβαιο θεωρείται ότι η νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας δεν θα ξεκινήσει πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ανοιχτό ζήτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν η κυβέρνηση του Ιράκ και ο Μασούντ Μπαρζανί. Επίσης μένει να αποδειχθεί αν το πράσινο φως των ΗΠΑ στην πραγματικότητα δεν είναι… πορτοκαλί.