Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Τα έπαιρνε από Ρώσους και Τούρκους: «Αρμόζουσα» η απόφαση για έρευνα κατά Φλιν λέει ο Λευκός Οίκος

US President Donald J. Trump (R) and US First Lady Melania Trump (L) walk out of the South Portico before welcoming President of Argentina Mauricio Macri and Argentine First Lady Juliana Awada, at the White House in Washington, DC, USA, 27 April 2017. EPA, MICHAEL REYNOLDS


Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε σήμερα πως ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου έλαβε την «αρμόζουσα» απόφαση ξεκινώντας μια έρευνα για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που διέπραξε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν για πληρωμές που του έγιναν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Ρωσία το 2015.

«Αυτό είναι το αρμόζον. Αν πιστεύει ότι υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Άμυνας πρέπει να τις διερευνήσει. Καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε.
Ως γνωστόν, ο κ.Φλιν έλαβε χρήματα και από μία τουρκική εταιρεία και αυτός ήταν ο λόγος που έλαβε θέση υπέρ της έκδοσης του Ιμάμη Γκιουλέν στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.
Το Πεντάγωνο διεξάγει έρευνα για τις πληρωμές που έλαβε ο Μάικλ Φλιν από ξένες νομικές οντότητες
Ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου άρχισε έρευνα για το κατά πόσον ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν έλαβε αμοιβές από ξένες νομικές οντότητες δίχως να ζητήσει και να λάβει την απαραίτητη έγκριση, σύμφωνα με επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από Δημοκρατικούς, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η έρευνα του γενικού επιθεωρητή εστιάζει στο αν και κατά πόσον ο Φλιν «δεν έλαβε την απαιτούμενη προέγκριση για να δεχθεί οποιαδήποτε αμοιβή από ξένη κυβέρνηση», επισημαίνει επιστολή προς την Επιτροπή Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ημερομηνία 11 Απριλίου.
Ο Φλιν τελεί υπό έρευνα για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους. Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί λένε πως πιθανότατα ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ παραβίασε τον νόμο καθώς δεν ζήτησε και δεν πήρε άδεια για πληρωμές που του έγιναν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Ρωσία το 2015.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ελάιζα Κάμινγκς έδωσε επίσης στη δημοσιότητα έγγραφα του Πενταγώνου που δείχνουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Φλιν ζήτησε ή έλαβε έγκριση για να λάβει αμοιβές από ξένους φορείς, παρότι είχε προειδοποιηθεί από το 2014 να μη δεχθεί τέτοιες πληρωμές.
Ένας δικηγόρος του Φλιν δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.
Στη λογοκριμένη εκδοχή της επιστολής που εστάλη στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αυτή την εβδομάδα, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ αναφέρει ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι ο Φλιν ζήτησε έγκριση ή ότι δήλωσε πως δέχθηκε οποιαδήποτε πληρωμή από ξένες νομικές οντότητες.
«Η DIA δεν εντόπισε κανένα έγγραφο που να αναφέρεται ή να σχετίζεται με αμοιβές που έλαβε ο υποστράτηγος (ε.α.) Φλιν από το εξωτερικό. . . Η DIA δεν βρήκε κανένα αρχείο ότι ο Φλιν επιδίωξε να λάβει άδεια ή έγκριση για αποδοχή χρημάτων από το εξωτερικό», σύμφωνα με την επιστολή αυτή, που συντάχθηκε την 7η Απριλίου.
Ο Κάμινγκς έδωσε παράλληλα στην δημοσιότητα επιστολή που έστειλε η DIA τον Οκτώβριο του 2014 στον Φλιν στην οποία του περιγράφονται συνοπτικά οι κανόνες δεοντολογίες μετά την αποστρατεία του, βάσει των οποίων περιλαμβανομένης της απαγόρευσης να λαμβάνει αμοιβές από το εξωτερικό χωρίς έγκριση.
Η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών καταγράφεται εν μέσω των ερευνών που διεξάγει το Κογκρέσο για τις πιθανές σχέσεις στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.
Ο Φλιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 13 Φεβρουαρίου όταν αποκαλύφθηκε πως είχε πει ψέματα για τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ, πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States