Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Ενωτικός ο Αναστασιάδης, ερειστικός ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί: Επεδίωξε ταπείνωση του Προέδρου!!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σε δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη κ. Μουσταφά Aκιντζί, το οποίο παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide στο Λήδρα Πάλας, Λευκωσία 2 Απριλίου 2017. Φωτογραφία ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΟ Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σε δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη κ. Μουσταφά Aκιντζί, το οποίο παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide στο Λήδρα Πάλας, Λευκωσία 2 Απριλίου 2017.


Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυκτα χθες το δείπνο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με συμφωνία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κατοχικός ηγέτης ήταν ερειστικός και προσπάθησε να  επιβάλει στον κ. Αναστασιάδη τις ανεδαφικές και απαράδεκτες απόψεις. Σε αυτή τη φάση απέτυχε αλλά είναι βέβαιο ότι στοχεύει σε πλήρη επικράτηση και ταπείνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετά από συζήτηση τεσσερισήμισι ωρών, τα Ηνωμένα ‘Εθνη εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες.
Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει.
Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Αϊντα θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό”.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το δείπνο ο Μουσταφά Ακιντζί ανάλωσε πολύ χρόνο, εμμένοντας στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Επίσης έκαμε αναφορά στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ζήτησε τη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Παρά τη μη ύπαρξη συμφωνίας, πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επικεντρώνεται στην μεγάλη εικόνα, που είναι η προοπτική που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Έιντε, οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για το ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ – ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο – η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.
Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά από προσχηματική αποχώρηση του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Στο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντεστον χώρο του Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη, παρακάθησαν μόνο οι δύο ηγέτες και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
Ο Ειντε θα συνεχίσει τη διαβούλευση για επανέναρξη των συνομιλιών
Σε νέα ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους, τα Ηνωμένα Εθνη παραθέτουν την κοινή δήλωση με μια διαφορά στη δεύτερη παράγραφο, αφού κάπιος εκ των στελεχών του ΟΗΕ έκανε ακόμα μία φορά  λάθος.
Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά το δείπνο στο οποίο παρακάθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης μαζί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στο Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία, αναφέρει ότι ο κ. Έιντε θα συνεχίσει να διαβουλεύεται για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.
Στην Κοινή Δήλωση «από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Κύριον Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Κύριο Μουσταφά Ακινζτί,» όπως αναφέρεται, σημειώνεται ότι «απόψε ο Τ/κ ηγέτης και ο Ε/κ ηγέτης είχαν μια ανοικτή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες»
«Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους για εξεύρεση λύσης για το συμφέρον όλων των Κυπρίων και που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Επιπλέον αντάλλαξαν ιδέες για τη μελλοντική πορεία των συνομιλιών, προστίθεται.
«Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα συνεχίσει τη διαβούλευση μαζί τους για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό,» καταλήγει η κοινή δήλωση των δύο ηγετών.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΤΟ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕ
ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ
mignatiou.com