Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Το Ισλαμικό Κράτος μετέφερε την «πρωτεύουσά» του από τη Ράκα στη Ντέιρ Αλ Ζουρ


Το Ισλαμικό Κράτος μετέφερε την «πρωτεύουσά» του από τη Ράκα στη Ντέιρ Αλ Ζουρ
Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές πληροφορήθηκαν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία μετέφερε την «πρωτεύουσά» του από την πόλη Ράκα στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, κοντά στα ιρακινά σύνορα.
Η πόλη Ράκα είναι στόχος της επιχείρισης Οργή του Ευφράτη, που διεξάγεται στο έδαφος από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Η Ράκα έχει αποκλειστεί από τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και μόνο από τον νότο ακόμα μπορούν να διαφύγουν οι τζιχαντιστές.
Ωστόσο, νότια της Ράκα υπάρχει η συριακή έρημος και ο ποταμός Ευφράτης, εις του οποίου τη βόρεια όχθη είναι χτισμένη η πόλη.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Διεθνής Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι η πολιορκία της Ράκα για την απελευθέρωσή της θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2017, δηλαδή σε λιγότερο από 40 ημέρες.
Οι τζιχαντιστές που ξέρουν ότι η Ράκα θα γίνει πεδίο μάχης φρόντισαν να μεταφέρουν την «πρωτεύουσά» τους στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ, η οποία τελεί υπό τον πλήρη έλεγχό τους εκτός της πόλης Ντέιρ Αλ Ζουρ, πρωτεύουσας της επαρχίας, την οποία συνεχίζει να κρατά μετά από δύο χρόνια πολιορκίας η συριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, όλη η ανώτερη ηγεσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη εγκαταλείψει τη Ράκα.

Πολεμικός χάρτης Συρίας και Ιράκ. Με το κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι. Με το μαύρο το Ισλαμικό Κράτος. Με το κόκκινο οι περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας. Με το πράσινο είναι η Αλ Κάιντα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Ο γαλάζιος θύλακας είναι τα εδάφη που κατέλαβαν οι Τούρκοι με την επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη.

tribune.gr