Του Μανόλη Καψή 
Ο Εμ. Μακρόν έχει "αβαντάζ" αλλά μένουν ακόμα 12 ημέρες προεκλογικής εκστρατείας. Ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς πρέπει να προσέξει. Πολλά θα κριθούν από το πως θα εξελιχθεί η καμπάνια. "Αυτή η υπεροψία του Μακρόν ότι έχει ήδη κερδίσει μπορεί να τον οδηγήσει στην ήττα,"  λέει μιλώντας αποκλειστικά στο  Capital.gr o διευθυντής της Liberation, Laurent Joffrin.

Πόσο  μάλλον που η υποψήφια της άκρας δεξιάς θέλει να παρουσιάσει τις εκλογές "σαν μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην ελίτ και τον λαό. Και ο λαός έχει περισσότερες ψήφους απ΄ό,τι η ελίτ".
Υπάρχει μια μερίδα της δεξιάς, λέει ο Laurent Joffrin, που νιώθει πιο κοντά στην Μαρίν Λε Πεν (από το γεγονός ότι για παράδειγμα ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων...), υπάρχει και η λαϊκίστικη αριστερά που αντιπαθεί τόσο πολύ τον Μακρόν (πρώην Τραπεζίτης γαρ...) που πιθανώς να επιλέξει την αποχή, συνεπώς ο Εμ. Μακρόν πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του. Πολλά θα κριθούν από την καμπάνια αυτών των τελευταία ημερών. Και απο το debate στις 3 Μαΐου φυσικά. Αν η Μαρίν Λε Πεν είναι πολύ καλύτερη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη, (αν και θα είναι δύσκολο να δούμε μια τόσο μεγάλη ανατροπή...). Είναι φυσιολογική η στάση του Μελανσόν, τον ρωτάμε. "Η αλήθεια είναι ότι μας έχει αφήσει άναυδους," απαντά ο διευθυντής της Liberation, της εφημερίδας που ξεπήδησε απο τον Μαη του '68 για να γίνει ένας απο τους πυλώνες του γαλλικού τύπου (πολλοί θα έλεγαν ότι έχει ήδη γίνει κατεστημένο.) Αλλά μην ξεχνάμε ότι πολλοί ψηφοφόροι του Μελανσόν δεν αισθάνονται ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί. Και σίγουρα αντιπαθούν τον Μακρόν.
Δεν κάνει εντύπωση πόσο το λεξιλόγιο της Λε Πεν θυμίζει τους Έλληνες αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ; Οι ολιγάρχες, οι ελίτ, η κακή Γερμανία; Ο Laurent Joffrin γελάει. Ναι, αλλά οι Έλληνες αριστεροί δεν έχουν κάνει συμμαχία με την Ακροδεξιά. Οι σύμμαχοι τους στην κυβέρνηση ακροδεξιοί είναι, του αντιτείνουμε. Σωστό είναι αυτό... απαντά. Γι' αυτό και αυτή η αντίληψη της "αριστεράς" ότι ο φιλελευθερισμός είναι μεγαλύτερος κίνδυνος απο τον φασισμό... είναι ένας κίνδυνος για τον Εμμανουέλ Μακρόν.  Είναι μια αντίληψη, λέει ο διευθυντής της Liberation, που "ανοίγει την πόρτα στην παρά φύσιν ψήφο.."
Η συνέντευξη έχει ως εξής: 
- Καλημέρα κ. Joffrin. Η Μαρίν Λε Πέν εκτιμά ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Δήλωσε στην TF1 ότι δεν υπάρχουν παρά μερικές ψήφοι που την χωρίζουν απο τον Εμ. Μακρόν. Είναι δυνατόν;

Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος. Έχουμε τις δημοσκοπήσεις που είναι ξεκάθαρες. Είναι (η Μαρίν Λε Πέν) στο 40%, λίγο λιγότερο... και ο Μακρόν στο 60%, λίγο παραπάνω... αλλά μένουν ακόμα 12 ημέρες προεκλογικής εκστρατείας και όπως είναι μια μάχη, όπως η ίδια είπε, ανάμεσα στις ελίτ και τον λαό -έτσι θεωρεί ότι διαμορφώνεται το δίλημμα- που είναι λάθος βέβαια, καθώς ένα μέρος του λαού ψήφισε τον Εμ. Μακρόν φυσικά. Όμως αυτόν ακριβώς τον διχασμό, αυτή τη διαίρεση θέλει να βαθύνει. Και φυσικά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ψηφοφόροι στον λαό από τις ελίτ.

- Νομίζετε ότι επεισόδια όπως αυτό της Rotonde (σ.σ. το δείπνο που παρέθεσε σε ένα ακριβό μπιστρό του Παρισιού ο Εμ. Μακρόν σε φίλους και συνεργάτες το βράδυ της πρώτης Κυριακής) μπορούν να παίξουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα;

Δεν αποκλείεται. Όλη η Γαλλία το είδε. Δηλαδή ήταν λάθος συμπεριφορά, ίσως όχι σοβαρό αλλά... κυρίως (είναι λάθος) αυτή η άποψη που υπάρχει ότι έχει ήδη νικήσει. Είναι μια ιδέα που μπορεί να τον κάνει να τα χάσει όλα.. Είναι επικίνδυνο αυτό..

- Ο Εμ. Μακρόν ξεκίνησε άσχημα την καμπάνια του β' γύρου; Άφησε πολύτιμο χώρο στην Μαρίν Λε Πεν;

Δεν άφησε χώρο γιατί βγήκε χθες στην τηλεόραση, άλλα έδωσε την εντύπωση ότι η ψήφος (στον β´ γύρο) πλέον δεν είναι τόσο σημαντική. Και ότι αυτό που έχει σημασία πλέον είναι η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχει μια συμπεριφορά υπερβολικής αυτοπεποίθησης, μια σχεδόν υπεροψία. Είναι επικίνδυνο, αφού πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους, δεν έχει να κάνει κάτι διαδικαστικό.

- Όλα παίζονται τώρα στο τηλεοπτικό debate της 3ης Μαΐου; Πιστεύετε οτι μπορούν να αλλάξουν όλα, ανάλογα με το ποιος θα νικήσει στο debate;

Αν (η Μαρίν Λε Πεν) είναι καλύτερη, ναι. Υπάρχει ένα ρίσκο. Μικρό ίσως, αλλά υπάρχει. Μικρό γιατί η διαφορά που τους χωρίζει, αντίθετα με ό,τι λέει η Μαρίν Λε Πεν, είναι μεγάλη. Πρέπει να κερδίσει 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους η Λε Πεν για να κερδίσει τις εκλογές..

- Την ίδια στιγμή ο Μελανσόν αρνείται να δώσει γραμμή να ψηφιστεί ο Εμ. Μακρόν. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Όχι δεν βρίσκω ότι είναι νορμάλ, αφού η κίνηση Μελανσόν είναι της αριστεράς. Αλλά όλοι τα έχουν χάσει απο αυτήν τη σιωπή του. Κανονικά θα έπρεπε να έχει ζητήσει αμέσως να υψωθεί τείχος στο Εθνικό Μέτωπο. Όμως δεν το έκανε... Και επειδή αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό πλέον, δεν είναι τυχαίο. Υπηρετεί έναν σκοπό οπωσδήποτε. Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τους ψηφοφόρους του Μελανσόν, υπάρχει ένα ποσοστό ψηφοφόρων, μειοψηφία ίσως, αλλά υπαρκτός αριθμός, που θεωρεί ότι δεν ανήκει ούτε στη Δεξιά, ούτε στην Αριστερά...
- Σε κάθε περίπτωση το να συνηθίσουμε στο φαινόμενο Λε Πεν είναι επικίνδυνο για το μέλλον της Γαλλίας. Προκαλεί τρόμο...

Φυσικά... Ο κίνδυνος είναι, για να χρησιμοποιήσω μια αφηρημένη έκφραση, ο αντί-νεοφιλελευθερισμός να γίνει πιο ισχυρός απο τον αντί-φασισμό. Καταλήγουμε να πούμε ότι ο Μακρόν είναι το ίδιο επικίνδυνος με την Λε Πέν. Κινδυνεύουμε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο...
Αν δείτε για παράδειγμα την "καθολική δεξιά", αρνήθηκε να τοποθετηθεί υπέρ του Μακρόν, είναι μάλλον με την Λε Πέν. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να καταδικάσει τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου. Όχι, θεωρεί ότι τα κοινωνικά θέματα, ο πολιτισμικός και κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι πιο σημαντικό θέμα απ' οτιδήποτε άλλο.

Το ότι ο Εμ. Μακρόν είναι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων και της τεχνητής γονιμοποίησης, τους φθάνει... Και έτσι είναι με την Λε Πέν. Ενώ κανονικά ανήκουν στην κλασική δεξιά.

- Και την ίδια ώρα περιμένουμε και τον Σαρκοζί να τοποθετηθεί...

Νομίζω ότι ο Σαρκοζί θα πάρει σωστή θέση. Υπέρ του Μακρόν και κατά της Λε Πεν. Αλλά υπάρχει μια μερίδα της γαλλικής δεξιάς που φλερτάρει με την Λε Πεν, εξαιτίας των κοινωνικών ζητημάτων. Και υπάρχει μια μερίδα της λαϊκίστικης ας πούμε αριστεράς, που δεν στηρίζει την Λε Πεν φυσικά, που όμως αντιπαθεί τόσο πολύ τον Μακρόν, που πιθανώς να επιλέξει την αποχή.
- Εγώ πάντως δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να σημειώσω πόσο πολύ μοιάζει το λεξιλόγιο των λαϊκιστών. Ακούγοντας την Λε Πεν να μιλάει για ελίτ, για ολιγάρχες, για την κακή Γερμανία, αισθάνομαι να ακούω τους Έλληνες αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Ναι αλλά οι Έλληνες αριστεροί του Συριζα δεν έχουν κάνει συμμαχία με την άκρα δεξιά..

- Όχι.. Άλλα ο κυβερνητικός τους εταίρος ανήκει μάλλον στην Ακροδεξιά.

Αυτό είναι αλήθεια.. Σωστό είναι.. Υπάρχει στ´αλήθεια ένας κίνδυνος. Δεν πιστεύω ότι ο Μελανσόν και η Λε Πεν συμπλέουν, αλλά υπάρχει μια κοινή αντίληψη που συνοψίζεται στο ότι και οι δυο δεν θέλουν τον Μακρόν. Και αυτό επιτρέπει την "παρά φύση" ψήφο...
- Με δυο λόγια, υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος την προσεχή Κυριακή (την β´ Κυριακή των προεδρικών εκλογών).

Ναι υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος. Αν ο Μακρόν κάνει κακή προεκλογική εκστρατεία, υπάρχει ένας κίνδυνος.
- Καλή επιτυχία λοιπόν την Κυριακή. Και για σας και για όλους εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. 
Φυσικά...

www.capital.gr