Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Ελίτ εναντίον λαού, ο νέος δικομματισμός -Ενας Βρετανός εξηγεί!!

Ελίτ εναντίον λαού, ο νέος δικομματισμός -Ενας Βρετανός εξηγεί
Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα που έβαλε φωτιά στη χώρα του, ο βρετανός δημοσιογράφος  David Goodhart περιγράφει ποιος είναι ο σύγχρονος δικομματισμός.
Στο βιβλίο του  The Road to Somewhere. The Populist Revolt and the Future of Politics, ο δημοσιογράφος αναλύει ότι το ντουέτο Αριστερά-Δεξιά είναι πια παρωχημένο και μια άλλη διάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη: «Οι άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο από παντού στον κόσμο και οι άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο από κάπου συγκεκριμένα».
Anywhere εναντίον Somewhere, με άλλα λόγια, δύο μπλοκ με θολά ακόμη σύνορα. Οι πρώτοι είναι οι ψηφοφόροι με πτυχία, ευέλικτοι γεωγραφικά και «προοδευτικοί» κοινωνικά. Οι δεύτεροι είναι οι ψηφοφόροι πιο συνδεδεμένοι με τον τόπο καταγωγής τους και με τις παραδοσιακές αξίες (οικογένεια, έθνος), οι οποίοι, ωστόσο, δεν απορρίπτουν κάθε εξέλιξη της κοινωνίας.
Από τη μία δηλαδή ένας λονδρέζος τραπεζίτης ή ένας φοιτητής του Oxbridge και από την άλλη «ένας σκωτσέζος αγρότης, ένας εργάτης στα βορειο-ανατολικά, μια νοικοκυρά στην Κορνουάλη». Οι πρώτοι έχουν μια ταυτότητα «αποκτημένη», οι δεύτεροι έχουν μια ταυτότητα «επιβεβλημένη». Οι πρώτοι εντάσσονται σε μια κοινότητα «συμφερόντων», οι δεύτεροι σε μια κοινότητα «ταυτότητας».


Πηγή: www.iefimerida.gr/