Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Η ρωσική επιρροή στην Συρία στόχος της αμερικανικής επίθεσης, λέει ο καθηγητής ΜάζηςΠαλιά πληγή για τους Αμερικανούς, η οποία δεν έχει καμία σχέση με κόκκινες γραμμές" η επίθεση κατά βάσης στη Συρία, εκτιμά ο καθηγητής Γιάννης Μάζης. Στη φωτογραφία Αρχείου εικονίζεται εκτόξευση πυραύλων κρουζ από αμερικανικό πολεμικό πλοίο. EPA/ERIC GARST/US NAVY/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY


“Παλιά πληγή για τους Αμερικανούς, η οποία δεν έχει καμία σχέση με κόκκινες γραμμές και πλήγμα για τιμωρία της επίθεσης δήθεν σαρίν των συριακών αεροπορικών δυνάμεων”, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση εναντίον βάσης στη Συρία ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μάζης.

“Η βάση Αλ Σαϊράτ, η οποία ήταν εκεί, στην επαρχία της Χομς, είναι μια βάση, που εδώ και έναν χρόνο σχεδίαζαν να ολοκληρώσουν οι Ρώσοι ούτως ώστε να μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη των αεροσκαφών τους, τα οποία επιχειρούν στις νότιες και νοτιοανατολικές επαρχίες της Συρίας εναντίον του ISIS και ειδικά ενόψει της επιθέσεως στη Ράκα, και αυτή η βάση ολοκληρώθηκε δίνοντας ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία”, εξήγησε ο κ. Μάζης.
Οπότε, πρόσθεσε, “το πλήγμα είχε να κάνει απευθείας με πλήγμα επιρροής της Ρωσίας στη Συρία και δεν έχει καμία σχέση με τα παιδάκια και τα σαρίν, τα οποία μόνο ένας ηλίθιος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει τη στιγμή που το πλεονέκτημα βρισκόταν στην πλευρά των συριακών στρατευμάτων και των ρωσικών στρατευμάτων”.
“Πρέπει να είσαι τελείως αφελής για να πιστέψεις ότι ένα τέτοιο στρατηγικό λάθος θα μπορούσε να γίνει από τους Ρώσους και από τον Άσαντ”, τόνισε και αναρωτήθηκε: “τη στιγμή που έχουν βελτιώσει το κλίμα και σε ηθικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, για ποιο λόγο να το κάνουν;”.
Κληθείς να σχολιάσει πώς διαμορφώνονται πλέον οι ισορροπίες, ο κ. Μάζης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “αυτή η απόφαση δεν θα έχει συνέχεια”, επισημαίνοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος χρειαζόταν μια επικοινωνιακή νίκη αυτό τον καιρό. “Απλούστατα, ο κ. Τραμπ είχε δεσμευτεί -είχε πει πολλά εναντίον του κ. Ομπάμα σχετικά με τις κόκκινες γραμμές τις οποίες ο κ. Ομπάμα δεν τήρησε υποτίθεται- και με δεδομένο ότι έχει χάσει δύο νομοσχέδια αυτόν τον καιρό (και το νομοσχέδιο για το Obama care και το νομοσχέδιο για τις μεταβάσεις τις ελεύθερες από τα συγκεκριμένα μουσουλμανικά κράτη προς τις ΗΠΑ) χρειαζόταν και μια επικοινωνιακή νίκη. Και η μόνη επικοινωνιακή νίκη που τον συμβούλεψαν να καταγάγει ήταν αυτή η οποία ήταν άκρως, άνευ, στερουμένη περιεχομένου από πλευράς συνέχειας της στρατηγικής των ΗΠΑ”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ