Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Να περάσουμε στην απέναντι όχθη, στην αλήθεια, στο φως και στη ζωή, ζήτησε ο Ιερώνυμος

Μια λαοθάλασσα κόσμου συμμετείχε στην συνάντηση των Επιτάφιων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2017. Οι λιτανευτικές πομπές των Επιτάφιων πέντε ενοριών της πόλης του ’ργους, συναντήθηκαν στην πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία του Αγίου Πέτρου. Συγκεκριμένα συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι από τις ενορίες του Αγίου Πέτρου, Αγίου Βασιλείου, Παναγίας, Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννου. Κατά τη συνάντηση των Επιτάφιων ο γνωστός μελωδός Πέτρος Γαϊτάνος με τη συνοδεία του σολίστα στο κλαρίνο Βασίλη Σαλέα, πλαισίωσαν μουσικά με κατανυκτική ατμόσφαιρα τη Μεγάλης Παρασκευή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΜια λαοθάλασσα κόσμου συμμετείχε στην συνάντηση των Επιτάφιων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2017. Οι λιτανευτικές πομπές των Επιτάφιων πέντε ενοριών της πόλης του ’ργους, συναντήθηκαν στην πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία του Αγίου Πέτρου. Συγκεκριμένα συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι από τις ενορίες του Αγίου Πέτρου, Αγίου Βασιλείου, Παναγίας, Αγίου Νικολάου και Αγίου Ιωάννου. Κατά τη συνάντηση των Επιτάφιων ο γνωστός μελωδός Πέτρος Γαϊτάνος με τη συνοδεία του σολίστα στο κλαρίνο Βασίλη Σαλέα, πλαισίωσαν μουσικά με κατανυκτική ατμόσφαιρα τη Μεγάλης Παρασκευή.


«Πάσχα σημαίνει πέρασμα, διάβαση, και αυτό το πέρασμα έχει βαθιές τις ρίζες. Ένας λαός ταλαιπωρημένος στην ξενιτιά και στην εξορία, κάτω από πολλές ταλαιπωρίες, βάσανα και δυστυχία ζητάει τη διάβαση, ζητάει το πέρασμα».
Αυτά τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όταν ο Επιτάφιος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών κατά την περιφορά του στάθμευσε στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για την τέλεση δέησης.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε λόγο για την ανάγκη του λαού που «Θέλει να φύγει από τη σκλαβιά για την ελευθερία, από το σκοτάδι για το φως, από το ψέμα για την αλήθεια, από το θάνατο για τη ζωή». Μάλιστα, επισήμανε ότι «Είναι υπαρξιακή μας αγωνία να περάσουμε κι εμείς, να διαβούμε, να γίνει δίαυλος για να μπορέσουμε στα πολλά και δύσκολα καθημερινά μας προβλήματα να διαβούμε από το σκοτάδι στο φως. Καλό πέρασμα. Να περάσουμε από ‘δω που είμαστε στην απέναντι όχθη. Εκεί που υπάρχει η αλήθεια, το φως η ζωή».
Ωστόσο, μίλησε για την ύπαρξη δύο προϋποθέσεων: «Η πρώτη είναι ότι το θαύμα δεν γίνεται από τη μια πλευρά μόνο, το θαύμα θέλει την προσπάθεια τη δική μας πρώτα και αυτό ήθελα να υπογραμμίσω απόψε, ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι όλων μας. Όλοι μαζί χρειαζόμαστε να βάλουμε πλάτη για να προχωρήσουμε, να διαβούμε. Και το δεύτερο μας το είπε ο Κύριος χθες, σε όλες τις Εκκλησίες, “χωρίς εμού ου δύνασθε ποείν ουδέν”».
Καταληκτικά, ανέφερε: «Λιτανεύοντας μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, τη συγκινητική, έρχονται στο νου μας αυτές οι ευχές, Καλό Πάσχα, καλή διάβαση, να περάσουμε απέναντι από εκεί που είμαστε. Χρειάζεται όμως να συνεργαστεί η ανθρώπινη προσπάθεια με τη Χάρη του Θεού. Εκεί που συναντιέται η ανθρώπινη προσπάθεια με τη Χάρη του Θεού εκεί γίνεται το θαύμα».
Νωρίτερα, παρουσία πλήθους κόσμου, τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Αθήνα, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Αβύδου Κύριλλος και Μεθώνης Κλήμης.
Εν συνεχεία, συνοδεία αγήματος, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου τελέστηκε δέηση.
Χιλιάδες πιστοί στην περιφορά των Επιταφίων σε όλη την Ελλάδα: Θρησκευτική κατάνυξη και ελπίδα…
Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τα Ιεροσόλυμα: Θα μεταφέρει το Άγιο Φως
    ΑΠΕ-ΜΠΕ
mignatiou.com