Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Μεγάλη μέρα για Κύπρο: Στις ExxonMobil και Qatar Petroleum το συμβόλαιο για το οικόπεδο 10

Τελετή υπογραφής των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. , Λευκωσία 5 Απριλίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΤελετή υπογραφής των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. , Λευκωσία 5 Απριλίου 2017.


Υπογράφηκε το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας, Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας καθώς και εκπροσώπων των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Στο χαιρετισμό του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, χαιρέτισε τη δέσμευση των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο 10, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχαν το πρωί, για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή ολοκλήρωση το 3ου γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια 6,8 και 10.
«Πιστεύουμε ότι σαφώς έχουμε επιτύχει τον στόχο που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προσελκύσουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία, για δραστηριοποίηση στην ΑΟΖ μας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η στρατηγική σημασία της παρουσίας εταιρειών της εμβέλειας της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην ΑΟΖ της Κύπρου και για πρώτη φορά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τεράστια λαμβανομένου υπόψη και του οικονομικού τους βάθους, καθώς και της τεχνογνωσίας που κατέχουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και του LNG.
Ανέφερε ακόμα ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που τέθηκε στον 3ο γύρο ήταν η διεξοδική εξερεύνηση της ΑΟΖ της Κύπρου, για εντοπισμό υδρογονανθρακικών αποθεμάτων. Τούτο, πρόσθεσε, αντικατοπτρίστηκε και στη βαρύτητα που δόθηκε στη βαθμολόγηση του τεχνικού μέρους της προσφοράς των αιτητών.
«Πρέπει να πω ότι αυτό ακριβώς έχουμε πετύχει. Δώδεκα ερευνητικές γεωτρήσεις θα ανορυχθούν συνολικά στα νέα αδειοδοτημένα Τεμάχια 6, 8 και 10. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ανόρυξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο Τεμάχιο 10 το 2018», ανέφερε.
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι εξίσου σημαντικά για τη Κύπρο θα είναι και τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την υπογραφή των τριών νέων συμβολαίων. Συνολικά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει ως άμεσα έσοδα €103,5 εκατομμύρια από τα μπόνους υπογραφής των συμβολαίων.
Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν εργάζεται μόνο για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων της Κύπρου, αλλά επενδύει και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Όπως είπε για τον σκοπό αυτό εξασφαλίστηκαν σημαντικά ποσά ετησίως όσον αφορά στην εκπαίδευση και εξειδίκευση επιτόπιου προσωπικού και των νέων της Κύπρου, καθώς και τη διεξαγωγή ειδικά προσαρμοσμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
«Η επένδυση στο επιτόπιο ανθρώπινο δυναμικό για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσόγειου είναι, θεωρούμε, εκ των ων ουκ άνευ», σημείωσε.
Ευχαριστώντας τους για την εποικοδομητική τους προσέγγιση κατά τον 3ο γύρο και κυρίως, για την εμπιστοσύνη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της, ο κ. Λακκοτρύπης προσέφερε στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ένα χάλκινο ομοίωμα του Καραβιού της Κερύνειας.
Εκπρόσωποι κοινοπραξίας: Πολλά υποσχόμενη ευκαιρία στην Α. Μεσόγειο
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το κοινό μας ταξίδι, αλλά συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε στο δικό του χαιρετισμό ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος του ομίλου της Exxon Mobil Άντριου Σουίγκερ.
Είπε επίσης ότι η εταιρεία μαζί με τον εταίρο της Qatar Petroleum έχουν ένα μακρύ και επιτυχημένο ιστορικό στο τομέα της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
«Έχουμε μια ισχυρή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση με σκοπό την αξιολόγηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες», είπε επίσης. Αναγνώρισε ακόμα ότι η συνεργασία στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι δυνατή λόγω της ισχυρής ηγεσίας που επέδειξε η Κυπριακή Κυβέρνηση και δήλωσε ενθαρρυμένος από το πόσο ανοιχτή και διαφανής ήταν η διαδικασία αδειοδότησης.
Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είπε, ότι εξελιγμένες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες θα βοηθήσουν στον καθορισμό των καλύτερων τοποθεσιών για γεωτρήσεις στο τεμάχιο. Στη συνέχεια θα γίνει η προετοιμασία για την πρώτη γεώτρηση εντός του 2018. Μόλις τα αποτελέσματα αξιολογηθούν, πρόσθεσε, θα μάθουν την πλήρη έκταση των δυνητικών κοιτασμάτων.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αν στεφθεί με επιτυχία το έργο θα αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη στην Κύπρο, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη και ενθάρρυνση από την κυπριακή κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υπογραφή, εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας με τις προοπτικές και την γεωλογία του τεμαχίου 10 και εξέφρασε την προσδοκία της εταιρείας να προχωρήσει με της γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum Σιερίντα Αλ-Καάμπι ανέφερε ότι «αυτή η συμφωνία διευρύνει τη διεθνή μας παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή». Ανέφερε επίσης ότι η κοινοπραξία προσβλέπει στην συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια για να επιφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη χώρα.
Σημείωσε ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης ήταν εξαιρετική και πολύ επαγγελματική, με διαφάνεια και ακεραιότητα, αλλά ήταν επίσης και ταχύτατη. Όπως ανέφερε δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο γρήγορη και επαγγελματική διαδικασία, σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο.
Με βάση το συμβόλαιο, η κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Peroleum δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, θα πραγματοποιήσει δύο εξερευνητικές γεωτρήσεις κατά την πρώτη περίοδο αδειοδότησης και θα συνεργαστεί με την Κυβέρνησης της Κύπρου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση των γνώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων διαμέσου ειδικά επικεντρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Πριν από την υπογραφή του συμβολαίου οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
mignatiou.com