Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Νικητής του α' γύρου ο Macron με 23,75%% έναντι 21,53% της Le Pen

Νικητής του α\
Στο 23,75% διαμορφώνεται το ποσοστό του Emmanuel Macron, σύμφωνα με την καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, με το 100% των ψήφων καταμετρημένων.
Ακολουθεί η Marine Le Pen με 21,53%. 
Για τον F. Fillon το ποσοστό διαμορφώνεται σε 19,91%, και ακολουθεί ο Jean-Luc Melenchon με 19,64%.

Υπέρ Μακρόν τάσσονται οι γάλλοι πολιτικοί 
Ο Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει τη χώρα στην αποτυχία.
Παράλληλα, συντηρητικοί και σοσιαλιστές γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT, καλεί σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.
Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.
Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καλεί όλους τους δημοκράτες να συσπειρωθούν γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Δεν επιβεβαιώθηκαν πάντως οι φόβοι για υψηλή αποχή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ανάλογη του 2002, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Η συμμετοχή στη διαδικασία του πρώτου γύρου έφθασε στα ίδια, περίπου επίπεδα, με τις αναμετρήσεις του 2012 και του 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε στο 69,42% στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος).
Συγκριτικά, το 2012 η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ανερχόταν, την ίδια ώρα, στο 70,59%, το 2007 στο 73,87% και το 2002 στο 58,45%. Το 2002 στον δεύτερο γύρο πέρασε ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν Ζαν Μαρί Λεπέν μαζί με τον Ζακ Σιράκ ο οποίος ηττήθηκε από τον Σιράκ.
Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop, η τελική συμμετοχή θα ανέλθει στο 81%, ποσοστό υψηλό, που όμως δεν αποτελεί ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα.
Πάντως, στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2012 μειώθηκε. Τα στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στη δημοσιότητα σχετικά με τη συμμετοχή -προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία- μεταδόθηκαν από τα γαλλικά ΜΜΕ.
Βρυξέλλες και Βερολίνο εύχονται καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν και του ευχήθηκε επιτυχία για την 7η Μαΐου, τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κατά της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Μακρόν για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο και του ευχήθηκε επιτυχία για τον επόμενο γύρο», έγραψε στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο εκπρόσωπος της Αγγελα Μέρκελ ευχήθηκε «καλύ επιτυχία» στον Εμανουέλ Μακρόν που θα αντιμετωπίσει την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δέυτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
«Είναι καλό που ο @EmmanuelMacron είχε επιτυχία με την θέση του υπέρ μίας ισχυρής ΕΕ +μίας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Καλή επιτυχία για τις δύο προσεχείς εβδομάδες», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Η θέση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ο εκπρόσωπος είχε κατά το παρελθόν τονίσει ότι «δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ανάμεσα στην πολιτική που υποστηρίζει το Εθνικό Μέτωπο και αυτήν που υποστηρίζει η καγκελάριος».
Η Αγγελ Μέρκελ υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας , όπως έκανε με τον συντηρητικό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν και τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν.
Κάνοντας ένα βήμα παρά πέρα, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε απόψε «βέβαιος» για την τελική επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν.
«Είμαι βέβαιος ότι θα καθαρίσει στον δεύτερο γύρο την άκρα δεξιά, τον λαϊκισμό της δεξιάς, τους αντιευρωπαίους», δήλωσε με μήνυμά του στο Twitter από το Αμμάν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Δηλώνοντας «ευτυχής», χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν «τον μόνο πραγματικά φιλοευρωπαίο υποψήφιο» και δήλωσε βέβαιος ότι θα είναι ένας «εξαιρετικός πρόεδρος».
Το SPD υποστήριζε επισήμως τον Μπενουά Αμόν, υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά τα στελέχη του κόμματος στην πραγματικότητα εύχονταν την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρείται «πολιτικά εγγύτερος».
liberal.gr