Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

NY Times: Γιατί ο Άσαντ επιτέθηκε με χημικά - Είναι κτηνώδης, όχι ανόητος

NY Times: Γιατί ο Άσαντ επιτέθηκε με χημικά - Είναι κτηνώδης, όχι ανόητος - Media
 Ο αναλυτής του Atlantic Council αρθρογραφεί στους New York Times για τους λόγους που ο Μπασάρ Αλ Άσαντ επιτέθηκε με χημικά στο Χαν Σεϊχούν.
«Ο Ασαντ έχει κάθε λόγο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και ελάχιστους λόγους για να συγκρατήσει τον εαυτό του. Πάνω από όλα, θέλει να ανακαταλάβει όλη τη Συρία.
Έχει ανακαταλάβει το Χαλέπι, αλλά η περιοχή στην οποία επιτέθηκε αυτή την εβδομάδα με χημικά όπλα, η επαρχία του Ιντλίμπ, παρέμενε ένας μπελάς. Οι αντάρτες τη χρησιμοποιούσαν ως βάση για επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις του καθεστώτος.
Ο Ασαντ ίσως είναι κτηνώδης, αλλά δεν είναι ανόητος. Ο ίδιος και ο στενός κύκλος του αναγνωρίζουν πως οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη πιθανή απειλή στην επιβίωσή τους. Οπότε, είναι απίθανο να κάνει ο Ασαντ κάτι που πιστεύει ότι θα προκαλέσει μία αμερικανική στρατιωτική απάντηση. Σίγουρα δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του όταν εξαπέλυσε δηλητηριώδες αέριο στο Χαν Σεϊχούν.
Επί μήνες, ο Τραμπ προωθούσε τη συμφιλίωση με τη Ρωσία, τον σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, ενώ ημέρες πριν από την επίθεση με τα χημικά όπλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι  ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει την τύχη του Ασαντ.
Το συμπέρασμα ήταν σαφές  για τον Ασαντ: Δεν έχει σημασία τι κάνω, οι Αμερικανοί θα μου επιτρέψουν να παραμείνω στην εξουσία. Βέβαια, είχαν προηγηθεί τα έξι χρόνια αδράνειας απέναντι στο καθεστώς από τη διοίκηση Ομπάμα.
Ο Άσαντ πρέπει να εξεπλάγη και να μπερδεύτηκε όσο και εμείς οι υπόλοιποι την Παρασκευή, όταν οι πύραυλοι Τόμαχοκ αρχισαν να εκτοξεύονται, στην πρώτη ευθεία επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στο καθεστώς Ασαντ, στα έξι χρόνια του πολέμου.
Συνολικά, η επίθεση θα έχει πιθανότατα μόνο περιορισμένο αντίκτυπο. Οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν ακόμη το πάνω χέρι.
Το καθεστώς του προέδρου Ασαντ θα συνεχίσει τον πόλεμο, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Αν είναι έξυπνος, θα το κάνει χωρίς χημικά όπλα. Η πολιορκία, η πείνα και οι βόμβες θα παραμείνουν τα όπλα επιλογής του.
Οι ΗΠΑ επιτέλους έδειξαν ότι θα δράσουν ενάντια στο καθεστώς υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά δεν έχουν θέσει νέους κανόνες στο παιχνίδι. Αν δεν αποφασίσει ο Τραμπ ότι η βία στη Συρία, χημική ή άλλου είδους, πρέπει να τερματιστεί, ο Ασαντ θα παραμείνει αποφασισμένος να κερδίσει».
topontiki.gr