Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

«Ο Μητσοτάκης τελείωσε, έμεινε χωρίς αφήγημα και εκλογές για 2 χρόνια»

«Ο Μητσοτάκης τελείωσε, έμεινε χωρίς αφήγημα και εκλογές για 2 χρόνια»
Σε αυτή τη φράση κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο TRIBUNE συμπύκνωνε τη γραμμή κρούσης του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Ηρώδου Αττικού σε κάθε ευκαιρία ξύνει την πληγή της εκλογολογίας στον Πρόεδρο της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται προ στρατηγικού αδιεξόδου για δεύτερη φορά σε έναν χρόνο στο τιμόνι της ΝΔ.

«Πόνταρε όλα τα λεφτά του στην αποτυχία στη διαπραγμάτευση και θα τα χάσει» σημείωνε προφητικά προ δύο μηνών ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, για να έρθουν δύο μήνες αργότερα οι ίδιες οι εξελίξεις να επιβεβαιωσουν τους μοίχιους φόβους πολλών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στέκονται κριτικά απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας.
Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως εντάσσεται και η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγει εξ’ αριστερών στην κυβέρνηση, προτάσσοντας όψιμα την ανάγκη κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Πέραν του τεχνοκρατικού προβλήματος, καθώς άπαντες γνωρίζουν πως όποιο μέρος του πλεονάσματος του 2016 μπορεί να διανεμειθεί μονάχα εντός του ίδιου έτους, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «προπέτασμα καπνού», αφού με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως το Μοσχάτο επιχειρεί με σπασμωδικές κινήσεις και με σχεδιασμό 24ώρου να καλύψει το κενό φιλοτεχνώντας κάποιο φιλολαϊκό αφήγημα.
«Αφού τελείωσαν οι εκλογές για τον κ. Μητσοτάκη, ανακάλυψε με χρονοκαθυστέρηση το κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα, ενώ τον Δεκέμβριο καταψήφιζε την ενίσχυση με 617 εκατ. ευρώ των χαμηλοσυνταξιούχων» σημείωναν οι ίδιες πηγές μιλώντας στο TRIBUNE.
«Μπορεί να διορθώσει το λάθος του υπερψηφίζοντας θετικά μέτρα για χαμηλά και μεσαία στρώματα ύψους 3,6 δις. ευρώ», σχολίαζε, σκωπτικά, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί πλέον να σταθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς αφήγημα και χωρίς στόχο».
Αυτό το μήνυμα εν πολλοίς αναμένεται εξάλλου να στείλει και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα τονώσει το ηθικό των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ενόψει της επερχόμενης ψηφοφορίας στη Βουλή.
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος εκμετάλλευσης και ανάδειξης του στρατηγικού αδιεξόδου της ΝΔ κινείται το Μαξίμου αναφορικά με την υπερψήφιση των θετικών μέτρων.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αλέξης Τσίπρας υποβάλλει τη ΝΔ και τους βουλευτές της στη βάσανο του «όχι» σε κάθε ένα από τα θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς κατά περιπτώσεις σχεδόν 4 εκατ. πολίτες.
Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας υπό μάλης το μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο της συμφωνίας θέλει να διεμβολήσει τη ΝΔ, ποντάροντας στα κοινωνικά και λαϊκά αντανακλαστικά τόσο της βάσης της ΝΔ όσο και της μεγάλης πλειοψηφίας που παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από το νεοφιλελεύθερο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με τον τρόπο αυτό εξάλλου αποκαλύπτεται, όπως εκτιμούν στην Ηρώδου Αττικού, ο ελιτίστικος χαρακτήρας του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και επιβεβαιώνεται ότι ουδεμία πραγματική σχέση και επαφή μπορεί να έχει με την κοινωνία, τον κόσμο της εργασίας και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υιοθέτησε τις θέσεις του ΔΝΤ και τα συμφέροντα της εγχώριας επιχειρηματικής ολιγαρχίας.
Παράλληλα, αποδομείται πλήρως η όψιμη, όπως τονίζουν, προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να βγει από… αριστερά στην κυβέρνηση, ζητώντας να μοιραστεί στην κοινωνία το 0,5% του πλεονάσματος, αφού εκτός των άλλων μέχρι πρότινος ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναγνώριζε το πλεονάσματα αυτό, και εκτός αυτού, όταν δόθηκε στις 23 Δεκεμβερίου σε 1,6 εκατ. πολίτες αυτός το καταψήφισε.
Υπενθυμίζεται ότι στα λεγόμενα θετικά μέτρα συμπεριλαμβάνονται η επιδότηση ενοικίου για τους μισούς πολίτες που μένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο, η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, η αύξηση των σχολικών γευμάτων, η συμμετοχή όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η κατάργηση ή μείωση με εισοδηματικά κριτήρια της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, η δημιουργία Θέσεων εργασίας, η αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς και επανακαθορισμός, στο άμεσο μέλλον, των τιμών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές τους αξίες και η κατάργηση ή η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάθε ένας από τους βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να επαναλάβουν το «όχι» σε κάθε ένα από όλα τα παραπάνω θετικά μέτρα για την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία.
Η απόφαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαία, καθώς με τον τρόπο αυτό θέλει να αναδείξει το αντικοινωνικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ήδη έχει καταψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων me 617 εκατ. ευρώ, την ελεύθερη πρόσβαση των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στην Υγεία αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που δίνει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν πνιγεί στο ιδιωτικό χρέος που έχει εκτοξευθεί τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης.
Στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις εξάλλου από τη ΝΔ για τα επικείμενα «όχι» στα θετικά μέτρα αλλά και να μην παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση έφερε μία συμφωνία καλύτερη από αυτή που ανέμεναν, αποδίδει κυβερνητικός αξιωματούχος την προσπάθεια αποδόμησης των αντιμέτρων με χαρακτηρισμούς όπως «ψευτοαντίμετρα» κλπ.
Καυστική εξάλλου ήταν και η απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ για τα όσα ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπός της Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως «από ό,τι φαίνεται τα ιδιαίτερα μαθήματα που προσφέρθηκε να κάνει ο κ. Τσακαλώτος στον κ. Μητσοτάκη δεν αρκούν».
«Και ο κ. Κικίλιας ισχυρίζεται πως χρειάζεται πλεόνασμα 5,5% για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, την ίδια ακριβώς ώρα που ο τομεάρχης της ΝΔ, κ. Κόνσολας, κάνει λόγο για 4,5%.
Χρειάζεται να ανοίξουμε ολόκληρο φροντιστήριο για τη ΝΔ και όχι μόνο για μαθήματα οικονομικών αλλά και για αποτελεσματική αντιπολίτευση» αναφέρουν με νόημα κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:
«Μέχρι τότε, επαναλαμβάνουμε: Τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Στόχος, ο οποίος δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα επιτευχθεί, καθώς ήδη καταγράφηκε πλεόνασμα 4,2% για το 2016».
tribune.gr