Tου Dan Alexander
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας, μερικοί εκ των οποίων διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Vladimir Putin, έχουν κερδίσει 29 δισ. δολάρια από την εκλογή του Donald Trump, χάρη στην ολοένα αυξανόμενη αξία των ρωσικών μετοχών και του νομίσματος.

Ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους είναι ο Gennady Timchenko, ένας από τους βασικούς στόχους των αμερικανικών κυρώσεων του 2014 που στρέφονταν κατά του εσωτερικού κύκλου του Putin. Το "άλμα" της μετοχής της Novatek φέρεται να ώθησε την αξία του μεριδίου του Timchenko (23%) κατά 1,8 δισ. δολάρια. 
Ο Ρώσος επιχειρηματίας πούλησε το μερίδιο του, ύψους 43%, στον οίκο συναλλαγών πετρελαίου Gunvor, μία ημέρα προτού το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενισχύσει τις κυρώσεις εναντίον του, το Μάρτιο 2014. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Putin είχε επενδύσει στην εταιρία και ενδεχομένως είχε πρόσβαση στα κεφάλαιά της. Σήμερα, μεγάλο μέρος της περιουσίας των 15,1 δισ. δολαρίων του Timchenko έχει ιδιωτική φύση και συνεπώς είναι δυσκολότερο να παρακολουθείται σε καθημερινή βάση συγκριτικά με τις μετοχές του στη Novatek.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, Leonid Mikhelso, είδε την περιουσία του να αυξάνεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Συγκεκριμένα, η περιουσία του Mikhelson, ο οποίος έχει επίσης επενδύσει στην Novatek, εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,9 δισ. δολάρια από τις αμερικανικές εκλογές στα συνολικά 18,2 δισ. δολάρια. Οι Mikhelso και Timchenko έχουν και αυτοί με τη σειρά τους επενδύσει στον κολοσσό των πετροχημικών Sibur, στο πλευρό του δισεκατομμυριούχου Kirill Shamalov, φερόμενου ως γαμπρού του Putin.
Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας εκτιμάται ότι έχουν βάλει 29 δισ. δολάρια περισσότερα στις τσέπες τους από την εκλογή του Trump, ποσό που ξεπερνά τα αθροιστικά κέρδη των δισεκατομμυριούχων οποιασδήποτε χώρας πλην των ΗΠΑ. Το Forbes καταγράφει εξαπλάσιο αριθμό δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία. Ενώ οι Αμερικάνοι έχουν κατά μέσο όρο ενισχύσει την καθαρή τους αξία κατά 2,8% από τις εκλογές, οι πλουσιότεροι Ρώσοι είδαν την περιουσία τους να καταγράφει κατά μέσο όρο αύξηση 7,1%.
Εκτός από την άνοδο των μετοχών, οι ολιγάρχες έχουν επωφεληθεί από το comeback του ρωσικού ρουβλίου, το οποίο υποχώρησε κατά 55% έναντι του αμερικανικού δολαρίου το 2014 και το 2015, αλλά αυξήθηκε σε ποσοστό 20% το 2016, χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και στις ελπίδες για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι μεγιστάνες του χάλυβα Alexey Mordashov και Vladimir Lisin ήταν άλλοι δύο μεγάλοι κερδισμένοι προσθέτοντας στην περιουσία τους $1,6 δισ και $1,4 δισ. αντίστοιχα μετά τις εκλογές. Περίπου 830 εκατ. δολάρια από τα κέρδη του Lisin "κατέφτασαν" μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από τη νίκη του Trump.
"Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου των εμπορευμάτων επωφελήθηκε σημαντικά από τις αμερικανικές εκλογές", επισημαίνει ο Sergey Donskoy, αναλυτής με έδρα το Λονδίνο που καλύπτει τις επιχειρήσεις του κλάδου μετάλλων και εξόρυξης για λογαριασμό της Societe Generale. "Δεν είμαι σίγουρος γιατί ο κόσμος στοιχηματίζει τόσο πρόθυμα στη θετική επίδραση της προεδρίας Trump. Δεν είμαι βέβαιος ότι ικανοποιούνται εύκολα οι υποσχέσεις που έδωσε. Αλλά και πάλι, όπως λένε, η αγορά έχει πάντα δίκιο. Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έτσι θα γίνει, τότε ούτως ή άλλως, οι μετοχές ανεβαίνουν".
Ο Vagit Alekperov, ένας πρώην Σοβιετικός υφυπουργός που ηγείται τώρα μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, έχει αποκομίσει 1,8 δισ. δολάρια από την εκλογή του Trump. Τα κέρδη του συνδέονται περισσότερο με τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου παρά με την πολιτική των ΗΠΑ. Η μετοχή της Lukoil αυξήθηκε 8% μετά τη συμφωνία του OPEC να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου στις 30 Νοεμβρίου. Συνολικά το 2016, εκτοξεύτηκε 59%, αντικατοπτρίζοντας την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
capital.gr