Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Επικίνδυνα παιχνίδια Ερντογάν σε Αιγαίο & ΝΑ Μεσόγειο

Ο Τ. Ερντογάν και το στενό επιτελείο του στο προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, κατανόησαν τελικά πως δεν μπορεί η χώρα να επιχειρεί να παριστάνει την υπερδύναμη, με κουτσουρεμένα ή πήλινα πόδια.
Στο βαθμό που η απόφασή τους είναι να αποκαταστήσουν σε όποιο βαθμό είναι δυνατόν μια νέο-Οθωμανική Τουρκία, έχουν ανάγκη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων που οι πρόσφατες εμπειρίες τους στη Συρία, το Ιράκ αλλά και μέσα στην Τουρκία απόδειξαν ότι δεν έχουν την παλιά ικανότητά τους.

Η κατανόηση της αδυναμίας του, οδήγησε τον Ερντογάν στο να επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία 831 πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, τους οποίους είχε απομακρύνει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Αναμεσά τους, δεν βρίσκονται όσοι είχαν συλληφθεί κι επίσης ελάχιστοι από το βαθμό του επισμηναγού κι επάνω.
Σε μεγάλο βαθμό, μεταφέρθηκαν σε βάσεις της αεροπορίας που εξυπηρετούν τη δυτική Τουρκία, δηλαδή καλύπτουν επιχειρησιακά κυρίως τη Θράκη και το Αιγαίο. Παράλληλα αύξησε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, την ασφάλεια των αεροδρομίων που τους δέχθηκαν αυξάνοντας τα μέτρα εσωτερικής ασφάλειας καθώς η ανησυχία του για τη συμπεριφορά τους στο μέλλον, δεν έχει παύσει εντελώς.
Ανάλογες κινήσεις έγινε γνωστό πως υπήρξαν σε μικρότερο βαθμό στο στρατό ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό, με το τελευταίο να είχε υποστεί τις λιγότερες διώξεις αξιωματικών. Παρ’ όλα αυτά όμως η τουρκική στρατιωτική μηχανή για να ξαναβρεί την προτεραία λειτουργικότητά της έχει ακόμη κενά της τάξης των 2.500 αξιωματικών στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεών της.
Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν, στην επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, είναι να τον πείσει όχι απλά να στηριχθεί περιφερειακά στην Τουρκία, αναβαθμίζοντάς την σε περιφερειακή δύναμη αλλά και να λάβει εκ μέρους του την υπόσχεση ότι θα εγκαταλείψει το ισχύον στρατιωτικό δόγμα στη Συρία και το Ιράκ, ενίσχυσης των Κούρδων. Αν θυμάστε καλά, ο αποπεμφθείς στρατηγός Μάικλ Φλιν, π. Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας είχε δηλώσει πως «ακρογωνιαίος λίθος των ΗΠΑ πρέπει να είναι μια συμμαχία με την Τουρκία».
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το τελευταίο μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο στη φάση αυτή των προσπαθειών για εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Μουσούλη και τη Ράκα, είναι πολύ πιθανόν ο κ. Ερντογάν να παρουσιάσει εναλλακτικά σχέδια που θα αφορούν την ενίσχυση της παρουσίας της Άγκυρας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε χώρους άμεσου Ελληνικού και Κυπριακού ενδιαφέροντος.
Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας σε θέματα έμπρακτης αμφισβήτησης του εθνικού χώρου (εδαφικού, θαλάσσιου και εναέριου) δεν υπήρξαν τυχαίες καθώς για πρώτη φορά στοχοποίησαν συγκεκριμένα νησιά και θαλάσσιες ή εναέριες περιοχές αλλά και με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης έδειξαν πως διεκδικούν μια νέα κατανομή, βασιζόμενη όσο ποτέ άλλοτε όχι σε κείμενα συνθηκών  αλλά στην στρατιωτική τους δύναμη.
Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση ανάμεσα στις τρεις χώρες, Τουρκία- Ελλάδα –Κύπρο, θα διαφανεί από τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον. Ότι σχεδιάζει η Τουρκία, πιθανότατα θα αποκαλυφθεί τους αμέσως επόμενους μήνες, με ή χωρίς αμερικανική αποδοχή των αποφάσεών της, όπως άλλωστε έδειξε πως έκανε και στη Συρία.
Για το λόγο αυτό μια σειρά από προβλέψεις διεθνών παρατηρητών και αναλυτών, έχουν εκφράσει φόβους για μια στρατιωτική σύγκρουση, ανάμεσά τους ο διάσημος γκουρού της παγκόσμιας οικονομίας, Μουσταφά Ραχμάν, επικεφαλής της ομάδας της Ευρασίας και ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής σε παγκόσμιο επίπεδο του Ομίλου UniCredit.

 http://simeioseisexpol.com