Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ανσάρ Αλ Σαρία ανακοίνωσε τη διάλυσή της

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ανσάρ Αλ Σαρία ανακοίνωσε τη διάλυσή της
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ανσάρ Αλ Σαρία στη Λιβύη, που θεωρείται λιβυκό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε τη «διάλυσή της».
Η αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, βρισκόταν πίσω από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη
(ανατολική Λιβύη), που είχε ως αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο ύστερα από φριχτά βασανιστήρια και δημόσια διαπόμπευση του πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς και ακόμη τριών Αμερικανών.
Η οργάνωση βρισκόταν σε πόλεμο με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η Ανσάρ Αλ Σαρία της Λιβύης αγωνιζόταν για τη μετατροπή της χώρας σε θεοκρατικό καθεστώς, υπό τον θρησκευτικό νόμο της Σαρία.
Το 2012 ο ηγέτης της οργάνωσης σεΐχης Μουχάμαντ Αλ Ζαχάουι, σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, είχε καταδικάσει τις πρώτες εκλογές στη χώρα μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, δηλώνοντας ότι οι εκλογές είναι αντι-ισλαμικός θεσμός.
Το 2014 ο ηγέτης της οργάνωσης πέθανε από τα τραύματά του σε μάχη. Στους μήνες που ακολούθησαν πολλά από τα μέλη της Ανσάρ Αλ Σαρία προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος.
Στις 30 Μαρτίου 2015 ο ιεροεξεταστής του δικαστηρίου της Σαρία της οργάνωσης, Άμπου Αμπντουλάχ Αλ Λίμπι, ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και προσχώρησε σε αυτό με αρκετά μέλη της οργάνωσης.
tribune.gr