Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε πόλη στις νότιες Φιλιππίνες – Άγριες μάχες (φωτο)

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε πόλη στις νότιες Φιλιππίνες – Άγριες μάχες (φωτο)
Σύμφωνα με όχι ακριβώς ξεκάθαρες πληροφορίες, που ωστόσο συνοδεύονται από φωτογραφίες, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) φέρεται να κατέλαβε την πόλη Μαράουι στη νήσο Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες.
Στους δρόμους της πόλης Μαράουι οι δυνάμεις ασφαλείας των Φιλιππίνων διεξάγουν οδομαχίες με τους τζιχαντιστές, οι οποίοι φαίνεται να έχουν καταλάβει αρκετές συνοικίες και να έχουν στήσει σημεία ελέγχου.
Στις νότιες Φιλιππίνες υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός που πάντα διεξήγαγε «απελευθερωτικό» αγώνα ενάντια στο κράτος των Φιλιππίνων.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ισλάμ στις Φιλιππίνες

«Μόρο» ονομάζονται οι μουσουλμάνοι των Φιλιππίνων και αποτελούν το 5,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Το Ισλάμ στις Φιλιππίνες έφτασε τον 13ο αιώνα από ιμάμηδες που ξεκίνησαν από τον Περσικό Κόλπο.
«Μόρο» τους «βάφτισαν» οι Ισπανοί, όταν οι Φιλιππίνες ήταν αποικία τους, από την ισπανική λέξη «Μουρ» που σημαίνει «Μαυριτανοί».
Οι ηγέτες των Μόρο κήρυξαν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους συμπατριώτες με τους ρωμαιοκαθολικούς Φιλιππινέζους και ότι αποτελούν άλλο έθνος, διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους.
Οι μουσουλμάνοι Φιλιππινέζοι, οι Μόρο, κατοικούν στις νότιες Φιλιππίνες, στα νησιά Μιντανάο, Σούλου και Παλαουάν.
Στα νησιά αυτά είχαν δημιουργηθεί δύο σουλτανάτα, του Μακουιντανάο (1500–1888) και του Σούλου (1405–1915).
Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του νότου πολέμησαν τόσο τους Ισπανούς αποικιοκράτες όσο και τους Αμερικανούς όταν έκαναν τις Φιλιππίνες αποικία τους.
Σήμερα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση των Φιλιππίνων.
Στις Φιλιππίνες από τη δεκαετία του 1990 έχει πατήσει πόδι και η Αλ Κάιντα ενώ από το 2014 η τοπική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Αμπού Σαγιάφ έχει απασχολήσει πολλές φορές τα Μέσα Ενημέρωσης εξαιτίας των δυτικών τουριστών που έχει απαγάγει και αποκεφαλίσει όταν δεν της πληρώθηκαν τα λύτρα που ζητούσε.

Στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στο Μιντανάο και σπεύδει στρατός

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη νήσο Μιντανάο και στέλνει στρατεύματα για να εξολοθρεύσει το Ισλαμικό Κράτος.
Δείτε φωτογραφίες μέσα από την πόλη Μαράουι με τους τζιχαντιστές στους δρόμους της:


tribune.gr