Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Βόρεια Κορέα: Νέα πυραυλική δοκιμή πυροδοτεί διεθνείς αντιδράσεις

 

Σε νέα πυραυλική δοκιμή προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, όπως καταγγέλλει η Νότια Κορέα. Έντονη διαμαρτυρία από την Ιαπωνία. Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει για τη δοκιμή
Adtech Ad
Μια εβδομάδα μετά την τελευταία πυραυλική δοκιμή και παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε βλήμα αγνώστου τύπου, από περιοχή κοντά στην Πουκτσάνγκ της επαρχίας Πιονγκάν, το μεσημέρι της Κυριακής (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας
 
AdTech Ad
Την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μία ακόμη φορά, απαίτησε από την Πιονγκιάνγκ να μην κάνει άλλες τέτοιες δοκιμές, τονίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να δείξει ειλικρινή δέσμευση στην αποπυρηνικοποίηση, με συγκεκριμένες ενέργειες.
Στη σημερινή δοκιμή, ο πύραυλος κατέγραψε πτήση περίπου 500 χλμ., σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

Η Ιαπωνία θα συζητήσει το θέμα στη Σύνοδο της G7

Η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της προς την Βόρεια Κορέα για την πυραυλική δοκιμή και όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, το Τόκιο δεν θα ανεχτεί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις από την Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος είπε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας με κατεύθυνση την Θάλασσα της Ιαπωνίας και πιθανόν να προσγειώθηκε εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας χωρίς να προκαλέσει καταστροφές σε πλοία και αεροπλάνα.
Παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι θέλει να θέσει το ζήτημα της νέας πυραυλικής δοκιμής από την Βόρεια Κορέα στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G7 που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στον μήνα στην Ιταλία.
"Θέλω να έχω εκτενή συνομιλία σχετικά με αυτό στην Σύνοδο Κορυφής της G7" δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους έπειτα από σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ενήμερος ο Λευκός Οίκος για τη δοκιμή

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι γνωρίζει για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (MRBM) και επισήμανε ότι το βεληνεκές του ήταν μικρότερο σε σχέση με τις πρόσφατες δοκιμές.
"Είμαστε ενήμεροι ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν MRBM. Αυτό το σύστημα, το οποίο δοκιμάστηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, έχει μικρότερο βεληνεκές σε σχέση με τους πυραύλους που δοκιμάστηκαν τις τρεις τελευταίες φορές από την Βόρεια Κορέα" ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Κεντρική φωτογραφία: Associated Press)