Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

“Ότι κι αν επιχειρήσετε θα μας βρείτε απέναντι” είπε ο Αποστολάκης στον Ακάρ


Διεξήχθησαν την Τετάρτη οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδος, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, Σκοπίων, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.
Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Διοικητής Allied Joint Force Command Naples, καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ της Κροατίας.

Ο Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, έδωσε το μήνυμά του στον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής σε οποιαδήποτε ενέργεια επιχειρήσει η Τουρκία.
Ο Τούρκος στρατηγός Χουλουσί Ακάρ από την πλευρά του επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας και δήλωσε διπλωματικά «να τα βρούμε».
Την σύνοδο τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος και απευθύνθηκε στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και στους λοιπούς προσκεκλημένους.
Στην ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέστησαν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρης Βίτσας.
Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θεσμοθετήθηκε, μετά από Ελληνική πρωτοβουλία, το 2007 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις ασφαλείας που παρατηρούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική, περιοχές που χαρακτηρίζονται από μαζικά μεταναστευτικά ρεύματα και απειλή τρομοκρατίας.
Παράλληλα ανέδειξε, ως κεντρικής σημασίας, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι καθίσταται επιτακτική η συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ανάπτυξη πολύπλευρης και αποφασιστικής στρατηγικής αντιμετώπισης των αιτίων αποσταθεροποίησης της περιοχής, και άξονες αυτής, την ανταλλαγή πληροφοριών, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών.
“Ότι κι αν επιχειρήσετε θα μας βρείτε απέναντι”. Το νόημα όσων είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης με την γλώσσα της “στρατιωτική διπλωματίας” είναι αυτό.

Η συζήτηση των δύο Αρχηγών μπορεί να έγινε -όπως ήταν φυσικό- σε ήπιους τόνους αλλά και οι δύο έστειλαν τα μηνύματα που ήθελαν.

Ο Ακάρ επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις που με την προτροπή “να τα βρούμε” θέλουν τον έλεγχο του μισού Αιγαίου. Ο Ακάρ είναι ίσως ο πρώτος Τούρκος Αρχηγός που βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας κυβέρνησης, η οποία βέβαια λειτουργεί με ολοκληρωτικό τρόπο. Όλα τα χρόνια της ελληνοτουρκικής τριβής είχαμε το σενάριο που ήθελε τους πολιτικούς της Τουρκίας να λένε ότι δεν ελέγχουν τους στρατιωτικούς. Οι όροι άλλαξαν μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ο Ακάρ είναι ένας Αρχηγός “ευνουχισμένος”, αν συγκριθεί με τους προκατόχους του.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης, σ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης επέμεινε να εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραμείνει αδρανής αν η Τουρκία επιχειρήσει οτιδήποτε. “Δεν πρόκειται να αφήσουμε αναπάντητη,οποιαδήποτε κίνησή σας”, είπε μεταξύ άλλων ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Στο βίντεο η ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ στο βαλκανικό φόρουμ των Αρχηγών,πριν από τη συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ.

Δείτε την ομιλία του Α/ΓΕΕΘΑ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=zxem5wJ4Nrw 

militaire.gr, tribune.gr