Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Κάποιος να μαζέψει τον Έιντε – Σε γραμμή Ακιντζί μιλάει για επίθεση στην Κύπρο από την Τουρκία

Κάποιος να μαζέψει τον Έιντε – Σε γραμμή Ακιντζί μιλάει για επίθεση στην Κύπρο από την Τουρκία
Κάποιος να τον μαζέψει επιτέλους. O ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Έιντε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ Αποστόλη Ζουπανιώτη, προκαλεί και πάλι και μιλάει όχι σαν εκπρόσωπος του ΟΗΕ αλλά των Τούρκων, επιβεβαιώνοντας τις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ακιντζί.

Ο Έιντε, αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση, όπως είπε, δεν απέκλεισε κάποια μελλοντική άμεση εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα και τόνισε ότι στο πλαίσιο των ευθυνών του πρέπει να ενημερώσει τον κ. Γκουτέρεζ, την ηγεσία του ΟΗΕ και τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. «πως θα φτάσουμε σε μία αποφασιστική στιγμή όταν τελειώσει αυτός ο γύρος των συνομιλιών».
Ο κ. Έιντε δήλωσε ότι «αναμένεται ότι οι ηγέτες θέλουν να συζητήσουμε που βρισκόμαστε κι αν η διαδικασία προχωρά. Αν υπάρχει η δυνατότητα να επανασυγκληθεί η διάσκεψη ή αν αυτή δεν είναι δυνατή. Αυτό θα είναι ζήτημα – κλειδί στις 17 Μαϊου και υπάρχουν πολλά πιθανά αποτελέσματα», είπε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, συνδέοντας τις διαπραγματεύσεις και με μία «πιθανή κρίση λόγω των εξορύξεων» καθώς και τις δυναμικές της προεκλογικής περιόδου.
Ο κ. Έιντε άφησε να αιωρούνται σκιές για την πιθανότητα επανάληψης των γεγονότων του 2014 λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ κι αν βλέπει επανάληψη των γεγονότων του 2014, είπε πως ανησυχεί και τον ίδιο και το ΣΑ κάθε τι που σχετίζεται με πιθανή γενικευμένη κρίση στα μέσα του καλοκαιριού.
Είπε συγκεκριμένα: «Αν υπάρξει άμεση αντιπαράθεση για τις εξορύξεις, η ανησυχία μου είναι ότι μπορεί να είναι πιθανόν περισσότερο δραματική από το 2014, γιατί το γενικότερο κλίμα στην γειτονιά είναι δραματικότερο. Η σχέση ΕΕ – Τουρκίας έγινε περισσότερο περίπλοκη, επίσης η σχέση Τουρκίας – Ελλάδας και οι εσωτερικές εξελίξεις (στην Τουρκία). Την ίδια στιγμή οι προοπτικές κοινού μέλλοντος για το αέριο στο νησί και τους γείτονες αποτελούν μία θετική προοπτική».
Ο κ. Έιντε διεκρίνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή μέτρα μείωσης της έντασης στη Μεσόγειο, ή πιθανό μορατόριουμ.
Και κινδυνολόγησε ως εξής: «Το σχέδιό μας είναι να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε τους ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Αλλά αν αυτό αποτύχει, ίσως άλλες επιλογές πρέπει να έλθουν στο τραπέζι».
tribune.gr