Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

ΟΗΕ: Χιλιάδες τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος ψάχνουν τρόπο να μπουν στην Ευρώπη

ΟΗΕ: Χιλιάδες τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος ψάχνουν τρόπο να μπουν στην Ευρώπη
Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με την «είσοδο» τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) -που έχουν ηττηθεί στην Συρία και το Ιράκ- που είναι περισσότερο επικίνδυνοι και πολέμησαν σφοδρότερα από το προηγούμενο κύμα εξτρεμιστών που επέστρεψαν στις χώρες τους, δήλωσε την Πέμπτη ο Ζαν Πολ Λαμπόρντ, διευθυντής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Τρομοκρατίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Λαμπόρντ δήλωσε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν πως ο αριθμός των τζιχαντιστών που επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.
Τα επίπεδα απειλής σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν υψηλά, έπειτα από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, με πολλές χώρες να ανησυχούν για την δυνατότητά τους να φυλάξουν τα σύνορά τους.
Ο Λαμπόρντ σημείωσε πως οι τζιχαντιστές που επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη τώρα, είναι «πολύ περισσότερο επικίνδυνοι» από ό,τι εκείνοι από προηγούμενα κύματα επιστροφών εξτρεμιστών, οι οποίοι κατακλύζονται από εχθρότητα, έπειτα χρόνια στο πεδίο μαχών.
«Κατά μέσο όρο, αυτοί οι τζιχαντιστές είναι πολύ περισσότερο αφοσιωμένοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και με περισσότερες δεξιότητες», τόνισε.
«Παρά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών… θα υπάρξει ένας αριθμός ξένων τρομοκρατών που πιθανότατα θα κατορθώσουν να περάσουν τα σύνορα, κατά την επιστροφή τους σε αυτές τις χώρες, κυρίως μέσω των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Εντούτοις, όπως πρόσθεσε, οι περιορισμοί έχουν βοηθήσει να μειωθεί η ροή των ξένων τρομοκρατών που φεύγουν από τις χώρες τους για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Με βάση εκτιμήσεις που έχουν συγκεντρωθεί από κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν πως το 40% έως το 50% των περίπου 30.000 ξένων τζιχαντιστών, όχι όλοι εξ αυτών με προέλευση την Ευρώπη, έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος.
tribune.gr