Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

ΠΝΟΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ: Ανακούφιση στην Ευρώπη για την καθαρή νίκη Μακρόν

Χαμόγελα και… ανακούφιση στην Ευρώπη έφερε η σαρωτική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές,  με Βρυξέλλες και Βερολίνο να σπεύδουν να συγχαρούν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. 


Ανακούφιση στην Ευρώπη για την καθαρή νίκη Μακρόν
Και αυτό, όχι μόνο επειδή ο Μακρόν κατάφερε να συσπειρώσει τους Γάλλους να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των ευρωφοβικών φωνών της Ευρώπης αλλά και επειδή συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 65%, υψηλότερο και από τις πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις. 

Η νίκη του φιλοευρωπαϊστή Μακρόν δίνει νέα πνοή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «χαστούκι» του Brexit και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε αρκετές χώρες της Ένωσης. 
Με τις διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» της Βρετανίας με την ΕΕ να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι Βρυξέλλες είχαν ανάγκη μιας μεγάλης νίκης Μακρόν στη Γαλλία. Ήδη βρετανικές εφημερίδες τονίζουν ότι μπορεί στις Βρυξέλλες να πανηγυρίζουν, στο Λονδίνο, όμως, υπάρχει προβληματισμός. 
Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια του στον Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας. 
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.
«Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας, σημείωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».
«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικών ειδήσεων», έγραψε ο Ντ. Τουσκ. 
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «συνεχάρη θερμά» τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω «από τις αξίες της Δημοκρατίας».
ΕΘΝΟΣ