Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Όσα έμαθα στην Ολλανδία περι ανάπτυξης και πολιτισμού

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που μια χώρα, τρεις φορές μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα, κατάφερε να γίνει μια οικονομική δύναμη του πλανήτη. (Φωτογραφία: Thomas Linkel / National Geographic)

Τρεις υπέροχες μέρες στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας έφτασαν για να καταλάβω ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ σε μια χώρα τρεις φορές μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα κατάφεραν οι μόνιμοι κάτοικοί της να προκόψουν με τον εντυπωσιακό τρόπο που πρόκοψαν σε μια βορεινή περιοχή του πλανήτη μας με ένα βαρύ, βροχερό και κρύο κλίμα. 
Πριν από μόλις 100 χρόνια (που δεν υπήρχαν ακόμη τα σημερινά μηχανικά μέσα) οι Ολλανδοί με φτυάρια και τα χέρια τους (!) ολοκλήρωσαν τα υδατοφράγματα συνολικού μήκους 3.000 χιλιομέτρων (!), κλέβοντας από τη θάλασσα το 1/4 της συνολικής της έκτασης. Το 50% των 17 εκατομμυρίων μόνιμων κατοίκων (στην πυκνοκατοικημένη Ολλανδία) ζουν και εργάζονται σήμερα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας! 
Ούτε κάποιος θεός, ούτε η γεωγραφική θέση της, ούτε το κλίμα ήταν αυτά που συνέβαλαν εις το να είναι σήμερα η μικρή Ολλανδία η δεύτερη (μετά τις Η.Π.Α.) εξαγωγική χώρα γεωργικών προϊόντων (και όγδοη γενικώς) στον κόσμο.
 Πέρα από τα αγροτικά, τα κτηνοτροφικά, τα γαλακτοκομικά και άλλα βιομηχανικά προϊόντα τους, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα ανθέων (τόσο κομμένων, όσο και σε βολβούς και σπόρους) στον κόσμο με προεξάρχουσα την πασίγνωστη τουλίπα τους. 


Για τη συνέχεια Andro