Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια - Ένας πονοκέφαλος και για την Ελλάδα

Μάρκος Τρούλης
Παρατηρώντας κανείς την υπό διαμόρφωση κατάσταση στα Βαλκάνια, αναρωτιέται τι φταίει και η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να βρει την ησυχία και τη σταθερότητα εδώ και δεκαετίες. Παραμένει επίκαιρη η φράση Αμερικανών αναλυτών, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίοι σημείωναν ότι βάσει της ιδιοσυγκρασίας των λαών αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών δεδομένων, η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας θα γίνει ειρηνικά [σ.σ.: «χωρίς να ανοίξει μύτη»], ενώ η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας θα συνοδευτεί από εκατόμβες θυμάτων και ανηλεή ανταγωνισμό ισχύος.
Δυστυχώς, όλα αυτά δείχνουν να επαληθεύονται και να μας θυμίζουν ότι τα Βαλκάνια συνιστούν και αυτά μέρος ενός συνεχιζόμενου «Ανατολικού ζητήματος».
Κύρια πτυχή τού εν λόγω «ζητήματος» είναι η αδυναμία οριστικής διευθέτησης των συνόρων και εν γένει της κατανομής ισχύος κατά την επαύριο της αποχώρησης των Οθωμανών από την περιοχή. Η ύπαρξη μειονοτήτων οι οποίες λειτουργούν ως εφαλτήρια έκφρασης αλυτρωτισμών και η διαρκής αίσθηση της απειλής (ή της αδικίας θα έλεγε κάποιος άλλος) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα αποσταθεροποίησης και υφέρπουσας σύγκρουσης.
Κατά το περίφημο «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος», προστίθεται και ο παράγοντας της Τουρκίας με την επισήμανση ότι δεν εκμεταλλεύεται απλώς την «αναμπουμπούλα», αλλά την καλλιεργεί και η ίδια. Όσα καταγράφει ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του Το στρατηγικό βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας είναι ενδεικτικά, θεωρώντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στο βαλκανικό σύστημα ασφαλείας είναι επιβεβλημένη με απώτερο σκοπό την αποτροπή δημιουργίας αντίπαλου συνασπισμού, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη.
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news