Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Σύγκρουση ΗΠΑ με το Ισραήλ, λίγο πριν την επίσκεψη Τραμπ

Προς μεγάλη σύγκρουση δείχνουν να οδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ισραηλινούς, εάν αποδειχθεί ότι όσα μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αληθεύουν, καθώς σημειώθηκε η πρώτη πολύ σοβαρή διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές, την οποία χρεώνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, μέλος της ομάδας που προετοιμάζει το προεδρικό ταξίδι στο Ισραήλ…

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης, το διπλωματικό επεισόδιο ξέσπασε όταν ανώτατο στέλεχος της ομάδας Τραμπ, απάντησε αρνητικά και οργισμένα, όταν οι Ισραηλινοί ζήτησαν να συνοδεύεται ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό όταν επισκεφθεί το Δυτικό Τείχος (Τείχος των Δακρύων, η περιοχή καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967), το πιο ιερό σημείο προσευχής για τους απανταχού Εβραίους, αναφέροντας «δεν είναι δικιά σας περιοχή, είναι τμήμα της Δυτικής Όχθης».
Μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ επιβεβαίωσε το περιστατικό, σχολιάζοντας ότι η αμερικανική τοποθέτηση προκάλεσε σοκ στην ισραηλινή πλευρά, ζητώντας, σε χαμηλούς πάντως τόνους – κατά δήλωση πάντα – εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση και προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν πιστεύει ότι το περιστατικό αυτό απηχεί την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.
Η αρχική ερώτηση από την ισραηλινή πλευρά για το αν θα συνοδεύσει ο Νετανιάχου τον Τραμπ, έγινε για να διευκρινιστεί μια δυνητικά επικίνδυνη διπλωματικά κατάσταση, καθώς πάγια πολιτική των ΗΠΑ είναι να μην επισκέπτονται οι πρόεδροι το Τείχος των Δακρύων, ώστε η επίσκεψη να μην αντιβαίνει στην επίσημη πολιτική, ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα καθοριστεί από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Το αίτημα των Ισραηλινών για την πρωθυπουργική συνοδεία στον Τραμπ απορρίφθηκε, με το αιτιολογικό της «ιδιωτικής επίσκεψης», όμως τα «καλύτερα» δεν είχαν έρθει… οι Ισραηλινοί ρώτησαν εάν τηλεοπτικό συνεργείο θα μπορούσε να συνεχίσει να βιντεοσκοπεί την προεδρική επίσκεψη…

Σε αυτό το σημείο ήταν που πετάχτηκε ο Αμερικανός, μέλος της αντιπροσωπείας που ετοιμάζει το ταξίδι και με αγένεια, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς απάντησε: «Τι είναι αυτά που συζητάτε; Δεν είναι δικιά σας δουλειά. Δεν είναι καν ευθύνη δικιά σας. Δεν είναι δικό σας έδαφος. Είναι μέρος της Δυτικής Όχθης»… για να ακολουθήσει «χάβρα Ιουδαίων» από τις διαμαρτυρίες, με τους Ισραηλινούς να προσπαθούν να εξηγήσουν ότι το Τείχος και η διπλανή περιοχή για την οποία ομιλούν, είναι ιερός τόπος για τους Εβραίους!
Κι όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν (μαντέψτε το θρήσκευμά του…!), με το που πάτησε το πόδι του στο Ισραήλ, πρώτη ενέργεια που έκανε ήταν να πάει στο Τείχος των Δακρύων να προσκυνήσει και να προσευχηθεί, μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του, ενώ αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα και βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Η αλήθεια είναι, ότι το επεισόδιο θα μπορούσε να έχει στοιχεία σκηνοθεσίας, τουλάχιστον από αμερικανικής πλευράς, καθώς αφενός μια επίσκεψη στο Τείχος των Δακρύων από την πλευρά του Τραμπ θα ήταν ενέργεια χωρίς προηγούμενο η οποία θα προκαλούσε τρομακτικές αντιδράσεις από παλαιστινιακής πλευράς, οπότε κάπως θα έπρεπε να εξισορροπηθεί.
Αφετέρου δε, διότι η κυβέρνηση Τραμπ – και αυτή – επιθυμεί να παίξει ενεργό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού, ενώ και πιο «ιδιοτελώς», με κάποιον τρόπο θα πρέπει να βοηθηθεί ο εβραϊκού θρησκεύματος γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, να γίνει αποδεκτός και από τους Παλαιστινίους, καθώς και μόνο το θρήσκευμά του θα αρκούσε για να αποτελέσει διπλωματικά «persona non grata» στην παλαιστινιακή πλευρά. «Κοντός ψαλμός αλληλούια» όμως, σύντομα όλα θα ξεκαθαρίσουν.

 http://www.defence-point.gr/news/?p=177292