Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Στη Θράκη ο νέος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της MILLIYET αναφέρει σαφώς ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ERDOGAN-XI JINPING, στο πλαίσιο του Φόρουμ «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος για τη Διεθνή Συνεργασία», οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων και διαδικασιών που αφορούν τον τρίτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας. 

 Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα θα αναλάβει την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή του İğneada, στην ανατολική Θράκη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και κοντά στα βουλγαρικά σύνορα.

Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» και η τρομοκρατία 


 O Πρόεδρος, R. T. ERDOGAN, στην ομιλία που εκφώνησε στην τελετή έναρξης του Φόρουμ «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος για τη Διεθνή Συνεργασία», στο Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο της Κίνας στο Ολυμπιακό Κέντρο του Πεκίνου, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» είναι μια πρωτοβουλία που θα δώσει τέλος στην τρομοκρατία. Σημείωσε επίσης ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από τη διευκόλυνση του εμπορίου από τις χώρες που βρίσκονται πάνω στην εν λόγω διαδρομή, τη συνεργασία τους στο τελωνειακό πεδίο, την άρση των δασμών και την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Ανέφερε ότι η προώθηση της διακυβερνητικής συνεργασίας θα προσφέρει ευκαιρία για την άνθιση ενός κλίματος αλληλεγγύης εκτός από τον οικονομικό και στον πολιτικό χώρο.

Υπογράμμισε ότι η  πρωτοβουλία για τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο, καθώς καλύπτει πάνω από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και αφορά 4,5 δις ανθρώπους. Ο ERDOGAN υπενθύμισε ότι με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Baku- Τιφλίδας-Kars, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα σε μερικούς μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό σκέλος του «Δρόμου του Μεταξιού». Τα δημοσιεύματα των τουρκικών MME δίνουν έμφαση στη συνάντηση που είχε ο ERDOGAN με τον Κινέζο Πρόεδρο, ΧI JINPING, στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφησαν συμφωνίες από τους αρμόδιους Υπουργούς. Σημειώνεται ότι από την τουρκική πλευρά υπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, B. BOZDAG, ο ΥΠΕΞ, M. ÇAVUSOGLU και ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνίας και Ναυτιλίας, AHMET ARSLAN. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ιστοθέσης της Προεδρίας, ήταν οι εξής: «Συμφωνία για Αμοιβαία Έκδοση Εγκληματιών», «Συμφωνία Μεταφορών μέσω Διεθνών Οδικών Δικτύων» και «Συμφωνία για την Αμοιβαία Ίδρυση Πολιτιστικών Κέντρων σε Τουρκία και Κίνα». 

http://www.defencenews.gr