Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

CNN Greece. Το Ισραήλ επικροτεί τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ; ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ!!


 Γράφει ο  ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΘ. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ*
 
Στο CNN Grrece  υπάρχει ένα άρθρο με την συνένετευξη του Δντού Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, του
Σαούλ Μέριντορ, σχετικά με τις τουρκικές έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου, όπου Ελλάδα και Κύπρο το αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό. Για το άρθρο αυτό η άποψή μου είναι η εξής:
Οι Ισραηλινοί δεν το έχουν κρύψει ότι εκτός του αγωγού East Med θα τους ενδιέφεραν και άλλες διαδρομές, αν προκύψουν (Είναι πολλά τα λεφτά!). Υπάρχει συγκεκριμένο λόμπι (Αμερικανικό και Εβραικό, καθόσον στο Ισραήλ υπάρχει φιλοτουρκικό λόμπι, που περιλαμβάνει εκτός απο επιχειρηματίες και αρκετούς πολιτικούς, πρώην υπουργούς κλπ) , που εργάζεται εδώ και 4 χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει μάλιστα και γραφείο στην Κων-λη. Μεταξύ αυτών και πρώην Υπουργός του Ομπάμα, που είναι και ο  επικεφαλής.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι και το Παλαιστινιακό. Οι εξελίξεις ραγδαίες. Ο Μαχμούτ Αμπάς από χθες είναι στην Ουάσιγκτον και μετά πάει στην Μόσχα για συναντήσεις με τον Βλαδίμηρο Πούτιν, όταν περίπου την ίδια περ'ιοδο ο Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι στην Ιερουσαλήμ. Πρόσφατα η Χαμάς στην Γάζα με μια μεγαλοπρεπή κυβίστηση (που θα ζήλευαν και πολλοί εδώ στην Ελλάδα) πετάει στα σκουπίδια σκληρή ισλαμιστική ιδεολογία και "αταλάντευτες" αρχές. Θέλει να μπει στο παιχνίδι και όχι στο περιθώριο των εξελίξεων, που αναμέμονται σύντομα. Αν το Παλαιστινιακό  λυθεί οριστικά ή έστω και προχωρήσουν οι διαδικασίες,  τότε η Γάζα έχει και αυτή  ΑΟΖ, άρα και συμμετοχή στα κοιτάσματα Υ/Δ της περιοχής και θα πρέπει να βρει αγοραστές. Οι Ισραηλινοί σαν έμποροι των εθνών εξετάζουν όλες τις δυνατότητες και πιθανότητες και θέλουν να είναι "δύο βήματα" μπροστά.
Ο Σαούλ Μέριντορ, νεαρός και ικανός "γραφειοκράτης"  οικονομολόγος, χρησιμοποιείται από του Υπουργείο Ενέργειας και τον παμπόνηρο υπουργό Στάινιτζ,  σαν λαγός και διερευνά αντιδράσεις και προοπτικές. Εξάλλου συνέντευξη στο πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΟΥ δίνει, τι θα θέλατε να πει;  Και βέβαια  να μην αγνοούμε τον Λίμπερμαν (νυν ΎΕΘΑ), που κάνει εμετό όταν βλέπει Τούρκο και να προσευχόμαστε ο Γιαχβέ να τον έχει καλά και να παραμένει στην κυβέρνηση, γιατί σοβαρή στρατηγική  συμφωνία με τουρκους δεν μπορεί να γίνει, με τον Λίμπερμαν, άρα "προωθεί" τα εθνικά μας συμέροντα  .
Αυτά και φυσικά μην ξεχνάμε  τους Βρετανούς και τον Μακιαβέλι στην διαμόρφωση της πολιτικής και των γεωστρατηγικών πολιτικών μιας χώρας, ενός ηγέτη. Οπότε μην εκπλησσόμεθα  για τίποτα και να μην δένουμε κόμπο για τίποτα. Το μόνο που θα πρέπει να κοιτάμε πάντα  είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και να μην επηρεαζόμαστε από εμμονές η συναισθηματισμούς.


Διαβάστε  το άρθρο του CNN Greece:  

Με σκεπτικισμό υποδέχτηκαν Αθήνα και Λευκωσία τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, Σαούλ Μέριντορ, σχετικά με τις τουρκικές έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως αποκαλύπτουν κυπριακά ΜΜΕ, ο Μέριντορ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε πως «κάθε έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα την υποθαλάσσια γεωλογία», προσθέτοντας πως το Ισραήλ είναι υπέρ των τουρκικών, των αιγυπτιακών και των εξερευνήσεων της «Νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θα χαρούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και το τι κάναμε στο Ισραήλ με τους Τούρκους φίλους μας», είπε. Επιπλέον, ο κ. Μέριντορ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η μη επίλυσή του δεν αποτελεί εμπόδιο για μεταφορά του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει θέση σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα εξαιτίας των εξαγωγών φυσικού αερίου. Μπορώ να πω, φυσικά, ότι θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν το ζήτημα μπορεί να λυθεί και δεν είμαι βέβαιος ότι αποτελεί προϋπόθεση για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε τον αγωγό από τα ανατολικά της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να έχουμε διαδρόμους»

Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της «Ελληνικής Κύπρου» και της Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού East Med στις αρχές Απριλίου, ο Μέριντορ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν βλέπει το έργο ως ανταγωνιστή των έργων με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

«Πρέπει να έχουμε διαδρόμους. Ένας από τους διαδρόμους είναι με την Τουρκία και δεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τον αγωγό East Med ή με τις εγκαταστάσεις αιγυπτιακών εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτοί είναι διάδρομοι και όλοι οι διάδρομοι είναι σημαντικοί για την εξαγωγική στρατηγική του Ισραήλ, αφού έχουμε βρει αρκετό φυσικό αέριο και έχουμε πολύ περισσότερo αέριο για εξόρυξη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, είπε πως οι δυο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σχετικά με τις εμπορικές λεπτομέρειες ενός αγωγού πριν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος. «Έχουμε ήδη μιλήσει γι' αυτές τις λεπτομέρειες. Θα διεξαγάγουμε πολλές συναντήσεις τους επόμενους δύο μήνες και ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα δώσουν ισχυρά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά αερίου του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας, καθώς έχουμε πάρει πολύ σοβαρά την όλη διαδικασία», φέρεται να δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο κ. Μέριντορ είπε, επίσης, πως δεν θα μπορούσε να δώσει ακριβή ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η ισραηλινή πλευρά θέλει να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό. «Οι τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες συζητούν επί του παρόντος έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, και οι δύο κυβερνήσεις υποστήριξαν τη διαδικασία», σημείωσε ο Μέριντορ.

«Οι συνομιλίες μας έχουν πάει πολύ καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πιθανότατα θα λάβει 5-10 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τον εν λόγω αγωγό σε ετήσια βάση.


*O Iωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος ε.α., πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, Δίπλωμα Tactical Intelligence School (US Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.