Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Μύδροι από Κοτζιά για το Eurogroup και τον τρόπο λειτουργίας του

Εξωθεσμικό μόρφωμα, η λειτουργία του οποίου δεν υπόκειται στον δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν επηρεάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτήρισε το Eurogroup ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θέλοντας προφανώς να δείξει την ενόχλησή του για τα παιχνίδια και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε βάρος της Ελλάδας.
Η επισήμανση αυτή έγινε από τον κ. Κοτζιά στη διάρκεια διάλεξής του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από το οποίο βραβεύτηκε χθες για τη συνολική προσφορά του (ο ΥΠΕΞ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο).
Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητών, καταλόγισε στην Ευρώπη αδυναμία χειρισμού ταυτόχρονα πολλαπλών κρίσεων, στηλίτευσε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και την κάλεσε να ανακαλύψει τις αξίες της και να ανακτήσει τη στρατηγική σκέψη της για να υπερβεί τις πολλαπλές κρίσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη, η οποία βρίθει αντιθέσεων, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής και κάλεσε τα Σκόπια και την Αλβανία να αφήσουν κατά μέρος τα αλυτρωτικά και μεγαλοϊδεατικά στερεότυπα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ