Αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, προέβη σε μια παράτολμη κίνηση, όταν αποφάσισε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να "ξαναγράψει" το Σύνταγμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας καταδίκασε τις ενέργειες του Maduro ως ισοδύναμες με πραξικόπημα. Τον τελευταίο μήνα έχουν χάσει χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 30 διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος. Δεν έχουν μείνει ανεξάρτητοι θεσμοί. "Κατεβείτε στους δρόμους!", έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Henrique Capriles. "Πρέπει να αντισταθείτε σε αυτήν την παραφροσύνη!".
Η κοινωνία έχει παραλύσει, με τις ελλείψεις τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης να έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο πληθωρισμός στην τιμή του κοτόπουλου έχει αναρριχηθεί στο 700%, σε ετήσιο ρυθμό. Η κοινωνικο-οικονομική ελεύθερη πτώση της Βενεζουέλας εξασφάλισε στη χώρα την πρώτη θέση, ως το πιο δυστυχισμένο έθνος, όπως έδειξε προσφάτως ο σχετικός δείκτης του Forbes "Misery Index". 
Ο άνθρωποι στη Βενεζουέλα υποφέρουν από την "κατάρα των πόρων". Αντί να απολαμβάνει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο, η χώρα είναι διαλυμένη. Κάποιοι εξεπλάγησαν που το Καράκας κατάφερε να βρει άρον - άρον 2,6 δισ. δολ. για να αποπληρώσει τη δόση του Απριλίου. Εκκρεμούν ακόμη 3,8 δισ. δολ. φέτος και 8 δισ. δολ το 2018. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βενεζουέλας έχουν συρρικνωθεί στα 10 δισ. δολ.. 
Επί Hugo Chavez, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και 50 δισ. δολ. από δάνεια από την Κίνα εξασφάλισαν ένα γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας. Πίσω στο 2014, η Petroleos de Venezuela SA (Pdvsa) παρήγαγε 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και το πετρέλαιο έπιανε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει κατά το ήμισυ. Τα έσοδα της Pdvsa έχουν μειωθεί από τα σχεδόν 90 δισ. δολ. στα 35 δισ. δολ.. Πλέον, δεν υπάρχουν αρκετά πετροδολάρια για να στηρίξουν τα σοσιαλιστικά "καλούδια" του Maduro, πόσω μάλλον επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου. Στο πλαίσιο αποπληρωμής των δανείων της, η Βενεζουέλα αποστέλλει στην Κίνα περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα. 
Οι "γίγαντες" των κοιτασμάτων πετρελαίου Halliburton και Schlumberger έχουν σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους. Η Pdvsa τους χρωστάει σχεδόν 2 δισ. δολ.. Η Helmerich & Payne έχει υποβάλει μήνυση για 100 εκατ. δολ. σε απλήρωτους λογαριασμούς, ζητώντας και αποζημίωση για τις εξέδρες γεώτρησης που ο στρατός της Βενεζουέλας απλά κατέσχεσε. 
Ωστόσο, τουλάχιστον ο Maduro έχει ακόμη έναν πολύ σημαντικό φίλο: Το Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin. Το 2008, το ρωσικό Ναυτικό έστειλε μια αρμάδα στη Βενεζουέλα για ασκήσεις υπό την εποπτεία του Chavez. Από τότε και έπειτα, ο ρωσικός πετρελαϊκός "γίγαντας", η κρατική Rosneft, έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους εταίρους της Pdvsa και πηγή χρημάτων ως βοήθεια για την κυβέρνηση του Maduro. Πέρυσι, ο Putin επισκέφθηκε το Καράκας για να λάβει το πρώτο "Βραβείο Ειρήνης Ούγκο Τσάβες". Τον Απρίλιο, ο Putin είχε την καλοσύνη να ζητήσει από τον κόσμο να αφήσει ήσυχο τον Maduro. 
Ο βασικός πυρήνας των δραστηριοτήτων της Rosneft στη Βενεζουέλα που παράγουν μετά βίας 140.000 βαρέλια την ημέρα αφορούν σε assets που η BP ξεπούλησε στην TNK-BP μετά από την καταστροφή του "Deepwater Horizon" και τα οποία πέρασαν στην Rosneft, όταν αυτή εξαγόρασε την TKN-BP το 2013. Η Pdvsa έχει πωλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Rosneft, Το 2010, ένα διυλιστήριο στη Γερμανία πωλήθηκε για 1,6 δισ. δολ. Το 2015, ο CEO της Rosneft, Igor Sechin, επισκέφθηκε το Καράκας και υποσχέθηκε να επενδύσει 19 δισ. δολ. στη Βενεζουέλα, έως το τέλος της δεκαετίας. Τον προηγούμενο Ιούλιο, ο Sechin επέστρεψε, για να βάλει την υπογραφή του για να λάβει μέρος σε κοινοπραξία. Από τότε, η Rosneft  έχει πληρώσει 500 εκατ. δολ. για να ενισχύσει το μερίδιό της στην Petromonagas και είναι πιθανό να αγοράσει ένα μέρος του project της Petropiar που διαχειρίζεται η Chevron. 
Το 2015, η Pdvsa απέσυρε την ιδέα της πώλησης της αμερικανικής θυγατρικής της Citgo, λόγω των υπερβολικά πολλών και δύσκολων ευθυνών που συνεπαγόταν μία τέτοια ενέργεια. Το Καράκας έχει καταφέρει, ακόμη και τώρα, να αποσπάσει κάποια χρήματα από τη Citgo. Η Pdvsa, εν τω μεταξύ, εξασφάλισε νέο δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολ. από τη Rosneft, με εγγύηση το 49,9% της Citgo. Η συμφωνία επέτρεψε στον Maduro να αποπληρώσει τη δόση του Απριλίου ύψους 2,6 δισ. δολ.
Η Βενεζουέλα καλείται να αποπληρώσει άλλα 3,5 δισ. δολ. αυτόν τον χρόνο και περίπου 8 δισ. δολ. το 2018. Χωρίς μια ραγδαία αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, η χρεοκοπία συνιστά πραγματική πιθανότητα. Ο γερουσιαστής Robert Menendez λέει ότι εάν η Citgo περάσει στην Rosneft, θα σήμαινε απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Η Rosneft εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις για την εισβολή του Putin στην Ουκρανία και την Κριμαία. Θα προκαλέσει αμηχανία στη διεθνή προσπάθεια να μπει φρένο στον Putin αν ο ίδιος καταλήξει με τρία αμερικανικά διυλιστήρια και 48 σταθμούς παραγωγής που θα διαχειρίζονται περί τα 25 εκατομμύρια γαλόνια βενζίνης ημερησίως.  Το Δεκέμβριο η Rosneft ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει το 19% των μετοχών της αντί περίπου 10 δισ. δολαρίων σε μια ομάδα που περιλάμβανε τον κολοσσό εμπορευμάτων Glencore και την Qatar Investment Authority.
H Crystallex, μια καναδική μεταλλευτική εταιρεία, επιχείρησε να εμποδίσει αυτή τη συμφωνία. Το 2008, η Βενεζουέλα απομάκρυνε την Crystallex από το Las Christinas, ένα από τα μεγαλύτερα projects εξόρυξης χρυσού στον κόσμο. Ένα δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας αργότερα διέταξε την πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων για ζημιές και τόκους από τη Βενεζουέλα στην Crystallex, μια αποζημίωση που επικυρώθηκε από αμερικανικό πρωτοδικείο το Μάρτιο. Η Crystallex έχει στρέψει τώρα το βλέμμα της στην Citgo. Τον Απρίλιο η εταιρεία εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της συμφωνίας Rosneft-Citgo, αποκαλώντας την παράνομη μεταβίβαση και υποστηρίζοντας ότι το Καράκας δεν προτίθεται να αποπληρώσει το δάνειο. Αυτή την εβδομάδα, ένα δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της Crystallex να μπλοκάρει τη συμφωνία της Rosneft. Αναλογιστείτε τη αρπακτική φρενίτιδα που θα ξεσπάσει σε περίπτωση χρεοκοπίας της Pdvsa.
Η Bernstein Research εκτιμά ότι αν η Pdvsa παραμείνει αποδιοργανωμένη όπως τώρα, η παραγωγή πιθανότατα θα υποχωρήσει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σε ορίζοντα δεκαετίας. Πιο βραχυπρόθεσμα, οι απεργίες, τα σαμποτάζ και η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσαν να διακόψουν την παραγωγή. Τα μέλη του OPEC θα μπορούσαν να απορροφήσουν σχεδόν όλο το μερίδιο της Βενεζουέλας εάν αυτή κατέβαζε τους διακόπτες, απλώς με το να αντιστρέψουν τις πρόσφατες περικοπές παραγωγής. Η Λιβύη παράγει περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως, το 1/3 σε σχέση με το μέσο όρο της πριν την εξέγερση του 2011 εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι. Η Λιβύη φέρεται να επιδιώκει να αυξήσει αυτό το νούμερο στα 800.000 βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του έτους.
Ο Maduro δεν θέλει να καταλήξει σαν τον Καντάφι. Δυστυχώς, ενδέχεται να ξεμένει από φίλους, ενώ δοκιμάζει τα όρια της ρωσικής ελεημοσύνης. Η ρωσική εταιρείας μεταφοράς πετρελαίου Sovcomflot έχει μηνύσει την Pdvsa για 30 εκατ. δολάρια απλήρωτων λογαριασμών και έχει κρατήσει "όμηρο" ένα φορτίο πετρελαίο ως εγγύηση. Ένα βρετανικό δικαστήριο καλείται να αποφασίσει εάν η κρατική Sovcomflot, θα μπορέσει ή όχι να κρατήσει τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου της Βενεζουέλας.

www.capital.gr