Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Συνέντευξη-ποταμός του Ιβάν Σαββίδη στο protothema.gr για όλους και για όλα. Β' ΜΕΡΟΣ!!

Ιβάν Σαββίδης: Ο Τσίπρας στη Βουλή μου θύμισε τον Πούτιν

Β'ΜΕΡΟΣ. 
Ερώτηση: Δεν ενδιαφερθήκατε όμως μόνο για τη ΣΕΚΑΠ στην Ελλάδα. Θελήσατε να κάνετε κι άλλες επενδύσεις.

Ιβάν Σαββίδης: Το 2006 άρχισα να ενδιαφέρομαι για τον ΠΑΟΚ. Τότε αισθάνθηκα πως έχω δυνατότητα οικονομικά να αποκτήσω την ομάδα. Τίποτε άλλο δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα στη χώρα. Όταν κατόπιν μου επέβαλλαν τη ΣΕΚΑΠ τότε κατάλαβα πως πρέπει να αγοράσω κάτι ακόμα. Τότε είπα στον τέως πρωθυπουργό πως είμαι έτοιμος να αγοράσω τα ελληνικά αεροδρόμια ακόμα κι να

πληρώσω 100 εκατ. ευρώ παραπάνω από την πιο υψηλή προσφορά. Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τις προσφορές  (σ.σ. η διαδικασία ήταν κλειστή). Εγώ δεν ήθελα καμία βοήθεια. Ήθελα να συμμετέχω με ίσους όρους και να κερδίσω. Με ρωτάει τότε «μα πραγματικά θέλεις να αγοράσεις τα αεροδρόμια»; Και του απαντώ «φυσικά». Και ρωτώ «μπορώ σαν ρωσική επιχείρηση να καταθέσω πρόταση»; Με διαβεβαιώνει τότε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Καταθέτω λοιπόν την αίτηση συμμετοχής σαν ρωσική επιχείρηση για να μην υπάρχουν άλλα προβλήματα και για να μην σκαρφίζομαι συμμετοχή μέσω κυπριακών σχημάτων. Ποια ήταν η τύχη αυτής της υπόθεσης; Στη β΄ φάση του διαγωνισμού με διαγράψανε. Ρώτησα τι συμβαίνει και γιατί με έκοψαν και μου είπαν πως ειδικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ(αν  χρησιμοποιώ σωστά τον όρο) «δεν συνιστά οι ρωσικές επιχειρήσεις να έχουν σχέση με τα αεροδρόμια». Εγώ το άκουσα αυτό και δεν είπα πουθενά ούτε μισή κουβέντα. Δέχθηκα αυτό σαν εθνικό πλήγμα, με στεναχώρια, όμως η πραγματικότητα της ζωής είναι πραγματικότητα. Μετά άρχισα να δίνω σημασία σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα και ήταν λογικό να συμμετάσχω στον διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είπα στον Αλέξη Τσίπρα «Αλέξη θα δεις ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πουληθεί είτε σε εμένα είτε σε κάποιον άλλο σε πολύ υψηλό τίμημα. Δεν θέλω τίποτα. Θέλω μόνο να έχω την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στον ΟΛΘ. Ας μου δώσουν οι auditors την αλήθεια για το ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί». Όταν μάθαμε πως στον διαγωνισμό θα υπάρχουν αιτήσεις κι ενδιαφέρον από την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και το Ντουμπάι καθώς κι ένα Γερμανο-γαλλικό κονσόρτσιουμ δεν σας κρύβω ότι μιλήσαμε σχεδόν με όλους. Οι Ιάπωνες μας είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται για συνεργασία, με το Ντουμπάι δεν βρήκαμε κοινό τόπο και καλή επαφή επικοινωνίας, με τους Γαλλο-γερμανούς όμως κάναμε συμφωνία να είμαστε ο τρίτος συμμετέχων. Ανεξαρτήτως του τι ποσοστό θα έχουμε, θα τελειώσει το θέμα αυτό και θεωρώ πως αν δώσει ο Θεός και πάνε όλα καλά και ολοκληρωθεί το θέμα - μην ξεχνάτε πως είχα πάρει και τηλεοπτική άδεια προ καιρού-  θα είμαι μέρος της κοινοπραξίας και πιστεύω πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προστατεύσω τα συμφέροντα και της πόλης μου και της χώρας μου. Για να τελειώσουμε το θέμα της ΣΕΚΑΠ ξεκαθαρίζω πως αυτή η τροπολογία λιγότερο από όλους – κι έχετε κάθε δικαίωμα αν θέλετε να μη με πιστεύετε  αλλά η ζωή θα το αποδείξει – ενδιαφερόταν η εταιρεία μου. Για αυτή την τροπολογία ενδιαφέρονται όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν στο μυαλό τους την επιθυμία να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατό στελέχη της εταιρείας στα χρόνια του Δημοσίου να αθωθώθηκαν για πράξεις λαθρεμπορίας και η ΣΕΚΑΠ λες και διοικήθυηκε ποτέ από κανέναν να είναι σε εκκρεμότητα ως προς τα πρόστιμα.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος κράτησε λιγότερο από όσο κρατούν τα δικαστήρια στην Ελλάδα
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος κράτησε λιγότερο από όσο κρατούν τα δικαστήρια στην Ελλάδα. Αν λοιπόν το φυσικό πρόσωπο που υποτίθεται τέλεσε ένα έγκλημα, ένα αδίκημα έχει αθωωθεί, πως είναι δυνατό το νομικό πρόσωπο που έχει στη συγκεκριμένη υπόθεση αλληλέγγυα ευθύνη να κατηγορείται; Τη σαχλαμάρες είναι αυτές; Πρόκειται απλά για επιθυμία ορισμένων να …γδάρουν τον Σαββίδη. Να βγάλουν χρήματα στην πλάτη μου. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει καμία νομική ουσία. Ενώ τα πρόσωπα αθωώθηκαν δηλάδή, η εταιρεία καλείται να πληρώσει. Το δικαστήριο έβγαλε μια απόφαση.  Αν όμως οι άνθρωποι δεν φταίνε, γιατί να συνεχίσει να ευθύνεται η εταιρεία; Δεν θα πω εγώ ποτέ γιατί τους αθώωσαν. Όμως η εταιρεία γιατί να φταίει όταν τα πρόσωπα αθωώθηκαν;  Θέλω να θέσω λοιπόν μια ερώτηση στους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Αλέξανδρο Κοντό. Ιδιαίτερα στον κ. Κοντό. Τον κ. Κεδίκογλου που τον ρώτησα «γιατί πράττεις έτσι» και μου απάντησε «το κόμμα έτσι αποφάσισε». Υπάρχουν πάρα πολλοί βουλευτές που εγώ έχω βοηθήσει πάρα πολύ. Κι αυτοί ξέχασαν να ρωτήσουν τη συνείδηση τους. Γιατί «παντρεύουν» αυτό τον νόμο με το πρόσωπο του Σαββίδη; Η ΣΕΚΑΠ περιλαμβάνεται στον συγκεκριμένο νόμο μεταξύ πολλών άλλων εταιρειών. Κι αν θα μιλάμε για την ουσία για την οποία μιλούσε ο κ. Τσίπρας, αυτή η τροπολογία αποτελεί άμεση ένεση βοήθειας στην ανάπτυξη επενδυτικού κλίοματος. Μίλησα με σοβαρούς, μεγάλους επενδυτές στη Ρωσία επειδή έκανα διαπραγματεύσεις για μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις της βορείου Ελλάδος. Τους προέτρεπα ν αγοράσουν τις ελληνικές εταιρείες. Να βάλουν τα λεφτά τους στη χώρα.  
Και οι Ρώσοι μου απαντούσαν: «μα Ιβάν εκεί υπάρχουν τέτοιες ιστορίες που θα αναγκαστούμε να καθόμαστε 20 χρόνια για να τις ξεμπερδεύουμε»
Και οι Ρώσοι μου απαντούσαν «μα Ιβάν εκεί υπάρχουν τέτοιες ιστορίες που θα αναγκαστούμε να καθόμαστε 20 χρόνια για να τις ξεμπερδεύουμε». Τι σημαίνει αυτό; Οι άνθρωποι φοβούνται την ιστορία των επενδύσεων στην Ελλάδα. Υπάρχουν ανοικτά θέματα με τα οποία θα τραβιούνται για δεκάδες χρόνια. Το ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία είναι πάρα πολύ καλό. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιος είναι υπέρ της ανάπτυξης της οικονομίας, υπέρ της διάσωσης της κατάστασης και ποιος υπέρ της δημαγωγίας. Η προστασία των επενδύσεων και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σημαίνουν επιστροφή στις θέσεις εργασίας του κόσμου. Δεν θέλω να μπλέκω με την πολιτική, όμως η στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησε στην ομαδική εργατική μετανάστευση του ελληνικού πληθυσμού.

Ερώτηση: Μα κύριε πρόεδρε συνεχίζεται και επί των σημερινών ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ το φαινόμενο αυτό.

Ιβάν Σαββίδης: Αυτό δεν μπορείς να το σταματήσεις με ένα χτύπημα του χεριού. Είναι σαν στον πάγο. Δεν μπορείς να πατάς απότομα το φρένο γιατί θα αναποδογυρίσει το αυτοκίνητο. Θέλει σιγά – σιγά να πατάς το φρένο. Αν εγώ θα έκανα μια πολιτική ή προεκλογική συζήτηση θα ήθελα μονάχα να πω με μια λέξη: «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος. Της επόμενης ημέρας. Αυτός έχει τη μικρότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Μικρότερη ευθύνη έχει αυτός. Εγώ θα έλεγα δεν έχει μάλιστα καμία ευθύνη. Ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πλήρη ευθύνη τους.

Ερώτηση: Τολμώ να πω κύριε πρόεδρε πως δηλώσεις σαν και αυτήν που κάνατε πριν, είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. Είθισται οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα και περισσότερο οι επενδυτές να μην τοποθετούνται τόσο ευθέως πολιτικά. Εσείς αυτό το ρίσκο δεν το φοβάστε; Κι επειδή από όσο αντιλαμβάνομαι δεν φοβάστε να πείτε την άποψη σας, μεγάλη εντύπωση έκανε η προ δύο μηνών εξώδικη διαμαρτυρία που στείλατε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Φαίνεται να μην θέλετε να κρατήσετε πολιτικές ισορροπίες.

Ιβάν Σαββίδης: Όλοι εμείς είμαστε άνθρωποι. Πολύ συχνά μας οδηγούν η συνείδηση, το συναίσθημα μας κι ενδεχομένως μετά ο πραγματισμός. Σαφώς κατά την άποψη της απόλυτης πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα στην Ελλάδα, αυτό που έχω κάνει είναι παράλογο. Για εμένα όμως είναι εντελώς αδιάφορο το τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης για εμένα. Μου είναι αδιάφορο. Εγώ δεν τον γνωρίζω και λένε ότι κάπου τυχαία κάναμε μεταξύ μας μια χειραψία. Δεν το θυμάμαι καν.
Γνώριζα τον κ. Σημίτη. Δεν λέω ότι ήμασταν φίλοι. Έχω υπέροχη και φιλική σχέση με τον κ. Καραμανλή
Γνώριζα τον κ. Σημίτη. Δεν λέω ότι ήμασταν φίλοι. Έχω υπέροχη και φιλική σχέση με τον κ. Καραμανλή. Εάν ο κ. Καραμανλής έκανε όσα κάνει ο Μητσοτάκης γενικώς εγώ μάλλον δεν θα προχωρούσα στις ίδιες ενέργειες επειδή τον σέβομαι πάρα πολύ και τον αγαπώ. Να γνωρίζετε ότι έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα στην περίοδο Καραμανλή κι έχω βοηθήσει. Με τα μέλη της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Μπακογιάννη ξεκίνησα μια νορμάλ επαφή όταν ήταν ακόμα Δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης παρακολουθούσα με πολύ προσοχή πολύ τη θητεία του πατέρα Μητσοτάκη στις αρχές του ’90. Δεν θα μπορούσα λοιπόν ποτέ να φανταστώ ότι ο γιος Μητσοτάκης θα μπορούσε ποτέ να κάνει τόσο σκληρά πράγματα.

Ερώτηση: Απέναντι σε εσάς εννοείτε;

Ιβάν Σαββίδης: Όχι μιλώ για την υπουργική του θητεία. Εγώ έκανα πολύ σκληρή κριτική κι απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου όταν μιλούσα στη Βουλή ως πρόεδρος του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού κι ως αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ελληνικής Διασποράς γενικότερα. Απαίτησα πολύ αυστηρά τότε ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί είτε από πρωθυπουργός είτε από υπουργός Εξωτερικών γιατί τότε, αν θυμάστε, κατείχε διπλή θέση και δεν έκανε δουλειά για την ομογένεια. Τότε δημόσια είπα πως ο Παπανδρέου κάνει πολύ μεγάλος λάθος γιατί τότε νόμιζε πως τα προβλήματα της Ελλάδος είναι εκτός συνόρων ενώ τα πραγματικά προβλήματα βρίσκονται εντός συνόρων.
Κάποιοι προβλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδος, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του
Εάν καταλάβαινε αυτό το πράγμα δεν θα γινόταν και πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών. Το να καταθέσω λοιπόν ένα εξώδικο ή μετά και δικαστική αίτηση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή αν θέλετε όπως κάποιοι προβλέπουν «μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδος» - του υποτιθέμενου πρωθυπουργού θα έλεγα, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του – δεν σημαίνει ότι καταθέτω αγωγή κατά του κόμματος.

Ερώτηση: Είστε δηλαδή ξεκάθαρα κατά του προσώπου Μητσοτάκη κι όχι της ΝΔ; Πώς γίνεται αυτό;
Οι πρωθυπουργοί πρέπει να συμπεριφέρονται, προστατεύοντας τον οποιονδήποτε επενδυτή, όπως ο κ. Τσίπρας με τη ΣΕΚΑΠ…
Ιβάν Σαββίδης: Ακριβώς. Αυτό το πρόσωπο μίλησε προσβλητικά εναντίον μου. Εγώ θεωρώ πως αυτή η επίθεση έγινε χωρίς καμία βάση κι αυτό δεν βελτιώνει τον πρόεδρο του κόμματος ο οποίος επιτρέπει στον εαυτό του να λέει τέτοια πράγματα. Και εδώ εγώ βγάζω το καπέλο στον κ. Τσίπρα. Είδα στο βίντεο την απάντηση του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρονται οι πρωθυπουργοί, προστατεύοντας τον οποιονδήποτε επενδυτή. Εμείς με τον κ. Τσίπρα δεν είμαστε φίλοι…
Ερώτηση: Είστε όμως υποστηρικτής του από όσα συμπεραίνω. Υποθέτω από αυτά που λέτε πως θα τον ψηφίζατε.

Ιβάν Σαββίδης: Σήμερα ναι. 100%. Όταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό  ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Όταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω. Κι αυτό διότι δεν είπε τίποτα παραπανίσιο στην ομιλία του κι επειδή κάλεσε σε διάλογο επί της ουσίας. Όταν εγώ το άκουσα αυτό περίμενα μια σκληρή αντιπαράθεση κι ότι βουλευτές της ΝΔ θα επιτεθούν στον κ. Τσίπρα επί της ουσίας όμως. Γιατί το ότι δηλαδή δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η τροπολογία. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης συνέχιζε και ζητούσε χρόνο. Ζητούσε μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου. Έξι μήνες δεν ήταν αρκετοί να μελετηθεί το θέμα; Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν ήταν πολιτική δημαγωγία. Ας επιστρέφω όμως στο θέμα της εξώδικης διαμαρτυρίας μου. Όταν άκουσα δημοσίως να με προσβάλλει αισθάνθηκα ότι με θίγει. Τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια είναι παιχνίδια και δεν με αφορούν. Ξέρετε πολύς κόσμος με πλησίαζε και μου ζητούσε να μη δώσω συνέχεια. Να μη δώσω σημασία. Και βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία ανήκαν σε αυτή την ομάδα. Και απλοί άνθρωποι που σέβομαι και μεγάλοι επιχειρηματίες. Τότε σκέφτηκα να μη δώσω συνέχεια και πως ίσως να μην έχει νόημα κάτι τέτοιο. Βλέπετε δεν είναι πάντοτε εύκολο να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου παρ’ όλο που ένας πρόεδρος πολιτικού κόμματος είναι υποχρεωμένος να τα ελέγχει. Πολύ περισσότερο ενός κόμματος όπως η ΝΔ που όπως υποστήριξε πρόσφατα και ο κ. Τσίπρας η ΝΔ οδηγείται στο να γίνει μικρό κόμμα.

Ερώτηση: Μα δημοσκοπικά η ΝΔ είναι πολύ πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ιβάν Σαββίδης: Η ΝΔ δεν κερδίζει τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε προσωρινά και η ΝΔ προσωρινά τα μαζεύει. Όμως η ΝΔ δεν έχει καμία ιδέα για το πώς θα μπορέσει να ταράξει τα πράγματα. Δεν θέλω να πω ότι ο Τσίπρας είναι Άγιος. Αν όμως στη θέση του ήμουν εγώ θα κινούσα ποινική δίωξη κατά του κόμματος που οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση.

Ερώτηση: Ο κ. Τσίπρας με τον τρόπο του ήδη το κάνει. Τόσες εξεταστικές επιτροπές έχει προχωρήσει.

Ιβάν Σαββίδης: Καλά έκανε… Η ΝΔ υποστηρίζει πως το να διαγράψεις τα λιγοστά χρέη από τον ΠΑΟΚ ή από τις επιχειρήσεις για να προστατεύσεις τα συμφέροντα των επενδυτών όπως η ΣΕΚΑΠ , είναι ανήθικο.  Εγώ λοιπόν θα απευθύνω μια ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Για ποιο λόγο η ΝΔ δεν επιστρέφει τα χρήματα στις κρατικές τράπεζες στις οποίες έχει οφειλές;
Για ποιο λόγο ο ΠΑΟΚ πρέπει να πληρώνει, η ΣΕΚΑΠ πρέπει να πληρώνει και η ΝΔ δεν πρέπει;
Για ποιο λόγο ο ΠΑΟΚ πρέπει να πληρώνει, η ΣΕΚΑΠ πρέπει να πληρώνει και η ΝΔ δεν πρέπει; Ας πάει ο κ. Μητσοτάκης πρώτος να πληρώσει τα πάνω από 250 εκατ. ευρώ που οφείλει το κόμμα του. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα δεύτερο μεγάλο και βάναυσο λάθος, νομίζοντας πως εγώ μπορώ τα συστηματικά να συγχωρώ τα λάθη του. Τι έγκλημα έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος επειδή ήλθε να δει έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην Τούμπα κι εγώ απλά τον προσκάλεσα να ανέβει στη σουίτα μου; Αυτή την βραδιά, οι βουλευτές από τη ΝΔ ήταν πολλοί περισσότεροι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο χώρο κι αυτό είναι φυσιολογικό. Ήλθαν να δουν ποδόσφαιρο και να ξεκουραστούν από τα προβλήματα. Εγώ θυμήθηκα πως και ο κ. Μητσοτάκης έχει εμφανιστεί με κασκόλ της δικής του ομάδας, του Ολυμπιακού.
Όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε τη φράση «ο Τσακαλώτος είδε το παιχνίδι με κάποιον Ρώσο ολιγάρχη», κατάλαβα πως με αυτόν τον άνθρωπο θα πρέπει να συναντηθώ στα δικαστήρια
 Γιατί ο κ. Μητσοτάκης να μπορεί να κάνει αυτό και όχι ο κ. Τσακαλώτος που ήλθε να δει τον ΠΑΟΚ; Εγώ θα θεωρούσα ότι αυτή είναι μια διακομματική επίθεση αν δεν χρησιμοποιούσε ο κ. Μητσοτάκης τη φράση «ο Τσακαλώτος είδε το παιχνίδι με κάποιον Ρώσο ολιγάρχη». Τότε κατάλαβα πως με αυτόν τον άνθρωπο θα πρέπει να συναντηθώ στα δικαστήρια. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση. Ο πολιτικός ηγέτης θα πρέπει να ξέρει να συγκρατεί τα συναισθήματα του. Κι εγώ κάνω κάποιες ενέργειες και μετά λυπάμαι. Όμως αυτός είναι ηγέτης πολιτικού κόμματος. Είναι όπως λέμε εμείς οι Πόντιοι «εύκαιρος» (μτφρ. απερίσκεπτος).  Αυτό δεν επιτρέπεται. Κι εγώ δεν θέλω να επιτρέψω κάποιος να νομίζει ότι μπορεί να με πατήσει.
Δεν ζητώ επιδοτήσεις ή διευκολύνσεις. Τίποτα δεν θέλω. Κι αυτό το είδατε όπου έχω συμμετοχή. Μεταξύ άλλων και στα τηλεοπτικά
Δεν περιμένω από τις κυβερνήσεις τίποτα. Δεν ζητώ επιδοτήσεις ή διευκολύνσεις. Τίποτα δεν θέλω. Κι αυτό το είδατε όπου έχω συμμετοχή. Μεταξύ άλλων και στα τηλεοπτικά.

Ερώτηση: Ας μείνουμε σε αυτόν τον τομέα. Θα μου επιτρέψετε να πω με τα όσα μέχρι στιγμής μου έχετε πει, διαπιστώνω πως «πιστεύετε» τον κ. Τσίπρα. Τον "προτιμάτε" δίχως να το κρύβετε. Αντιθέτως με τον κ. Μητσοτάκη έχετε μέτωπο. Είστε καταφανώς εναντίον του. Με τα παραπάνω όμως δεδομένα, πως μπορείτε να εγγυηθείτε ότι τα ΜΜΕ τα οποία θα ελέγξετε και θα επενδύσετε θα κρατάνε τις αποστάσεις; Το υποκειμενικό σας κριτήριο δεν θα αποτελεί βαρόμετρο για το προς τα πού θα «γέρνει» ένας τηλεοπτικός δικός σας σταθμός ή οι εφημερίδες και άλλα Μέσα Ενημέρωσης σας; Σε περίπτωση που τελικά τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες ευοδωθούν εγγυάστε την αμεροληψία και την τήρηση ίσων αποστάσεων;

Ιβάν Σαββίδης: Υπάρχει η έννοια της δημοσιογραφικής ηθικής. Κι αν η δική σας προσωπική δημοσιογραφική ηθική σας επιτρέπει να κάνετε κάποιες ενέργειες είναι δικό σας θέμα. Αν ήσασταν υπάλληλος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα οποία εγώ έχω κάποια επιρροή  ή κάποιο συμφέρον, η διαδικασία είναι απλή: εγώ θα δηλώνω τη στρατηγική. Εάν εσείς θα συζητάτε επί της ουσίας αυτής δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για παράδειγμα σαν στρατηγική δεν με αφορά αν όποιος έχει στραβά αυτιά ή στραβή μύτη, ποιος είναι αξύριστος και ποιος ξυρισμένος. Στα δικά μου ΜΜΕ τέτοιες ειδήσεις δεν θα παρουσιάζονται. Είναι ανήθικες. Εγώ εκτιμώ λοιπόν ότι τέτοιοι δημοσιογράφοι δεν θα θελήσουν να εργαστούν για εμένα. Την αδικία απέναντι στον δικό μου λαό την αισθάνομαι κάθε ημέρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάω για τον Ποντιακό Ρωσόφωνο Ελληνισμό. Και τι δεν ακούσαμε εναντίον μας. Και συνεχίζουμε να ακούμε. Θεωρώ πως οι δημοσιογράφοι εκείνοι που λένε ό,τι λένε εις βάρος αυτών των ανθρώπων, δεν έχουν ούτε επαγγελματική ούτε ανθρώπινη ηθική. Για ποια ηθική μπορούμε να μιλάμε όταν ορισμένοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν πως ο Σαββίδης μόλις εχθές έμαθε ότι είναι Πόντιος; Τι τους νοιάζει το πότε εγώ έμαθα αν είμαι Πόντιος; Έχει καμία σχέση αυτό με την ουσία; Εγώ είμαι Έλληνας πολίτης κι έχω ανάγκη στην ίση αντιμετώπιση. Είναι συνταγματικό μου δικαίωμα. Από εκεί και πέρα εσείς συζητάτε αν ο ΠΑΟΚ δεν κάνει σωστά, αν η ΣΕΚΑΠ δεν κάνει κάτι καλά ή αν το Μακεδονία Παλλάς δεν εξυπηρετεί τον κόσμο και πάει λέγοντας.
Δεν θέλω να πω σε ποια ΜΜΕ έχω κάποια επιρροή αλλά γελάω μερικές φορές όταν γράφουν για τη δική μου δραστηριότητα ανακρίβειες
Επίσης θα σας πω ότι πάρα πολλές εκφράσεις των δημοσιογράφων έχουν προσβλητικό χαρακτήρα. Τέτοιοι δημοσιογράφοι σε εμένα δεν θα εργάζονται. Όλα όσα βρίσκονται εντός των ορίων δημοσιογραφικής ηθικής θα είναι απολύτως ελεύθερα. Δεν θέλω να πω σε ποια ΜΜΕ έχω κάποια επιρροή αλλά γελάω μερικές φορές όταν γράφουν για τη δική μου δραστηριότητα ανακρίβειες. Δεν επιτρέπω όμως να κάνουν πράγματα που κάποιοι ποδοσφαιρικοί μου συνάδελφοι κάνουν και μετά ζητάνε συγγνώμη.

Ερώτηση: Εγώ κύριε πρόεδρε μιλώ όμως για κάτι άλλο. Μιλώ για την πολιτική γραμμή των ΜΜΕ.

Ιβάν Σαββίδης: Εάν εσείς ως δημοσιογράφος επαγγελματίας αντικειμενικά θα επιτεθείτε επί της αδράνειας των πολιτικών με τους οποίους είμαι φίλος, θα το σεβαστώ. Αυτή θα είναι η δουλειά η δική σας και των δικών μου ΜΜΕ. Θα πρόκειται για μια αντικειμενική αντιμετώπιση και οι πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως οφείλουν να κάνουν τη δική τους δουλειά σωστά. Δεν θα επιτρέψω όμως στα ΜΜΕ μου ποτέ βρώμικα σκάνδαλα. Υπάρχει κανένα όφελος στον Έλληνα από αυτό; Ας κάνουν οι άλλοι σκάνδαλα. Όχι εμείς. Θέλω να ξέρετε πως εγώ είμαι «γιος» του δικού μου λαού. Δεν θα επιτρέψω ανήθικες πράξεις. Αντιδρώ από μόνος μου. Η διαχείριση θα γίνεται από επαγγελματίες. Μέχρι όμως να υπάρξει ένα άλλο, συγγενικό, θεματικό ειδικό κανάλι, θα πρέπει στο δίκτυο αυτό να βρεθεί οπωσδήποτε χώρος και για την Ορθοδοξία και για τον Πολιτισμό.
Πρέπει να σας πω ότι ακόμα και για κακούς Έλληνες όταν είμαι εκτός Ελλάδος είμαι υπερήφανος. Αν στον κ.Μητσοτάκη επιτεθούν από το εξωτερικό εγώ θα βάλω το στήθος μου μπροστά να τον καλύψω
Είναι αυτά τα στοιχεία που κράτησαν και συντήρησαν εμάς ως λαό. Από τη μία είμαι πολύ ευγνώμων στους Έλληνες που πριν από 200 χρόνια ζούσαν στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας. Ενδεχομένως σε εμάς τους Έλληνες ήταν πιο εύκολο να είμαστε Έλληνες εντός της ρωσικής αυτοκρατορίας παρά με αυτούς που ζούσαν εντός Οθωμανικής. Κι αν θα αναρωτηθούμε τι μας κράτησε ως λαό κι εγώ πάντοτε κάνω βαθιά υπόκλιση στη γη, είναι η Ορθοδοξία και ο Πολιτισμός. Αυτά τα στοιχεία μας κράτησαν και μας συντήρησαν. Κι ενδεχομένως μας έκαναν να μαλώνουμε ο ένας με τον άλλο (γελάει). Πρέπει να σας πω ότι ακόμα και για κακούς Έλληνες όταν είμαι εκτός Ελλάδος είμαι υπερήφανος. Όχι όταν είμαι εντός λέω ότι είτε είναι κακός, είτε κακά πράττει. Αν στον κ.Μητσοτάκη επιτεθούν από το εξωτερικό εγώ θα βάλω το στήθος μου μπροστά να τον καλύψω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ δικαιολογώ τις πράξεις του. Δεν με ξέρει και δεν γνωρίζει τι αντίδραση μπορεί να έχω εγώ κατά των προσβολών που απευθύνει σε εμένα. Αν βρίσκεται ακόμα στην κατάσταση άγνοιας τότε κακώς θεωρείται πρόεδρος του κόμματος του.

Ερώτηση: Ποιος ο λόγος που σας ώθησε να αναφέρετε «εγώ έκανα το καθήκον μου» μετά από μια ανεπιτυχή τουλάχιστον αρχικά διαδικασία να πάρετε τηλεοπτική άδεια; Ποιο ήταν αυτό το καθήκον;

Ιβάν Σαββίδης: Ξέρετε, σε μια φάση όλη η αδικία η οποία κατευθύνεται εναντίον μου κι εναντίον του λαού μου, μπορεί να σταματήσει εφόσον αποκτήσεις ΜΜΕ.

Ερώτηση: Με συγχωρείτε για τη διακοπή. Όταν αναφέρεστε σε «λαό σας» αναφέρεστε στους Έλληνες συνολικά ή στον ποντιακό Ελληνισμό;

Ιβάν Σαββίδης: Στη  συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στους Ρωσόφωνους Πόντιους παλινοστούντες. Αυτοί εδώ και 20 χρόνια βιώνουν ψυχολογική επίθεση.

Ερώτηση: Είναι υπό διωγμό αυτή η ομάδα από το επίσημο ελληνικό Κράτος;


Ιβάν Σαββίδης: Νομίζω πως ναι. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι είναι πάνω από 70 ετών δεν παίρνουν ούτε 50 ευρώ επίδομα. Και στην ερώτηση πώς να ζήσουν δεν υπάρχει απάντηση. Τότε πρότεινα στον κ. Σαμαρά να φτιάξω από το μηδέν μια επιχείρηση και με τους φόρους αυτούς να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για αυτούς τους ανθρώπους. Ήθελα λοιπόν τα λεφτά που προέκυψαν από τις τηλεοπτικές άδειες και τα οποία δεν προβλέπονταν στον κρατικό προϋπολογισμό να πάνε προς τα εκεί. Ήθελα να πληρώνονταν μεγάλα ποσά για τα κανάλια έτσι ώστε στη συνέχεια να επιμένω αυτά τα χρήματα να κατευθύνονται στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αυτό ήταν το περίφημο «καθήκον» μου.
Ήμουν έτοιμος να πληρώσω και λυπάμαι πάρα πολύ, που το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε μια νόμιμη καθ’ όλα μα όχι ηθικά ακέραιη απόφαση να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήταν νόμιμο το ΣτΕ όμως όχι ηθικό
Το να αποκτήσω δηλαδή δικαίωμα να απαιτώ ή να ζητάω τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες να κατευθύνονται σε αυτή τη δράση ανακούφισης. Και η δική μου συνείδηση είναι καθαρή. Ήμουν έτοιμος να πληρώσω και λυπάμαι πάρα πολύ, που το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε μια νόμιμη καθ’ όλα μα όχι ηθικά ακέραιη απόφαση να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήταν νόμιμο το ΣτΕ όμως όχι ηθικό. Οι πλούσιοι άνθρωποι μερικές φορές πρέπει να συντηρήσουν τους φτωχούς. Κι εγώ είμαι έτοιμος να κάνω αυτό που μου αναλογεί. Είμαι έτοιμος να δώσω χρήματα μέσα από τις άδειες για τους ανθρώπους που πεινάνε. Χθες έλαβα επιστολή από τη Λάρισα από μια ενορία όπου υπάρχει ένα κέντρο σίτισης. Εκεί ταϊζουν ανθρώπους που πεινάνε. Πάνω από 1.000 άτομα ζητάνε κάθε μήνα να τους δίνουμε χρήματα. Είναι έγκλημα στον 21ο αιώνα να έχουμε τόσους πεινασμένους. Εγώ δεν έχω τόσες δυνατότητες. Δεν μπορώ να κυκλοφορώ και να μοιράζω χρήματα αλλά μέσω κάποιων εργαλείων θέλω και πρέπει να συμβάλλω. Αυτό λοιπόν ήταν το καθήκον μου. Γιατί οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών είναι μακράν μη φτωχοί άνθρωποι.Ερώτηση: MEGA Channel ο στόχος σας; Θα το αγοράσετε; Ο ΔΟΛ, ο Πήγασος;
Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο. Όσον αφορά τον Πήγασο και τον ΔΟΛ δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο
Ιβάν Σαββίδης: Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο. Όσον αφορά τον Πήγασο και τον ΔΟΛ δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο. Έχοντας όμως μια θλιβερή εμπειρία με τη ΣΕΚΑΠ περιμένω την ανάλυση κάθε σελίδας εκ μέρους των ειδικών και του due diligence. Κάποιοι μιλάνε για 100 εκατ. ευρώ, άλλοι για 500 εκατ. ευρώ άλλοι για 50 εκατ. ευρώ κούρεμα. Το κούρεμα όμως έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο σαν …νόρμα. Όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες λίγο πολύ μου λένε για τέτοιου είδους συμφωνίες τους. «Μην ανησυχείς. Αυτό θα το κόψουμε, αυτό θα το ράψουμε κι εκείνο θα το πληρώσουμε σε 25 χρόνια» (γελάει). Εγώ σαν επιχειρηματίας θεωρώ πως πρέπει ενεργά να διεξαχθούν οι πτωχεύσεις και μέσα από  αυτή τη διαδικασία να αναστήσουμε την οικονομία. Δεύτερον, πρέπει να διευρύνουμε τις δικαιοδοσίες των τραπεζών έτσι ώστε να έχουν δικαίωμα μέσω της Δικαιοσύνης προκαλώντας μονομερώς την αφαίρεση της υποθηκευμένης περιουσίας και να την πουλάνε σε ανοικτούς διαγωνισμούς. Κάπου θα κερδίσουν, κάπου θα χάσουν όμως το οικονομικό θεμέλιο θα παραμείνει. Τη ΣΕΚΑΠ δεν πρέπει να την κοιτάτε μόνο σαν ΣΕΚΑΠ. Η ΣΕΚΑΠ  πριν από την έλευση μου θα μπορούσε να πεθάνει και θα λέγαμε κάποια στιγμή πως 400 οικογένειες βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Από την άλλη πρέπει να δούμε ότι συντηρήθηκε ένας οργανισμός που μπορεί να δουλέψει και να παράγει και σε αυτήν την περίοδο εξασφαλίστηκαν 376 εκατ. ευρώ εσόδων στο Δημόσιο. Κι αυτό πρέπει να δούμε. Από αυτή την άποψη και ο ΔΟΛ και ο Πήγασος έχουν λόγο να περιμένουν και να ελπίζουν ότι σαν εργαλείο μπορούν να διατηρηθούν. Κι ας θέσουν και αυστηρούς όρους. Για παράδειγμα: για την περιουσία της επιχείρησης που έχει πτωχεύσει , όσο γίνεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης να είναι υποχρεωμένος ο επενδυτής να πληρώνει τους τρέχοντες φόρους. Πρόκειται για ζωντανά χρήματα που θα πηγαίνουν στα Δημόσια ταμεία. Αν δεν τους πληρώνει ο επενδυτής εγκαίρως, τότε να ξεκινούν οι επιβαρύνσεις. Οι προσαυξήσεις. Κι εγώ σαν επιχειρηματίας θα σκέφτομαι ότι είναι καλύτερα κάθε μήνα να πληρώνω για παράδειγμα 1 εκατ. ευρώ παρά τελικά να πληρώνω 5 εκατ. ευρώ λόγω αυξήσεων. Να το κάνω ποιο σαφές. Για να αρμέγουμε την αγελάδα, πρέπει και να την έχουμε…
Ερώτηση: ΕΘΝΟΣ ή ΒΗΜΑ; Ποια εφημερίδα σας αρέσει καλύτερα;

Ιβάν Σαββίδης: (χα χα) Αν είμαστε λογικοί και οι δύο. Αλλά πρέπει να το δούμε. Εγώ δεν θέλω να δοκιμάσω να σηκώσω τα ασήκωτα.

Ερώτηση: Γιατί όμως να επενδύσετε σε έναν κλάδο όπως τα ΜΜΕ, όπου οι περισσότεροι χάνουν λεφτά;

Ιβάν Σαββίδης: Η δική μου τιμή και αξιοπρέπεια όπως και του λαού μου, αξίζουν περισσότερα χρήματα.

Ερώτηση: Επομένως σκέφτεστε τα ΜΜΕ ως πολιτικά και κοινωνικά εργαλεία.
Αν δεν έχεις σχέση με media δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις. Επειδή σε πατάνε όπως θέλουνε. Και υπάρχει μόνο μια λύση. Να αποκτήσεις ένα ανοσοποιητικό σύστημα
Ιβάν Σαββίδης: Αν δεν έχεις σχέση με media δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις. Επειδή σε πατάνε όπως θέλουνε. Και υπάρχει μόνο μια λύση. Να αποκτήσεις ένα ανοσοποιητικό σύστημα. Ο χρόνος θα δείξει ότι εγώ δεν θα ντρέπομαι ενώ οι πολύ σκεπτικιστές θα ντρέπονται. Δεν χρειάζομαι τα ΜΜΕ για να επηρεάζω το πολιτικό σύστημα στη χώρα. Εγώ δεν θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική. Εάν θα ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική θα έκανα άλλα πράγματα. Η πολιτική είναι σαν τη δημοσιογραφία. Σου μπαίνει το μικρόβιο κι εσύ μια ζωή μετά ζεις με αυτό το μικρόβιο. Εγώ είχα ασχοληθεί με την πολιτική. Ασχολήθηκα με μικρή, με μεγάλη, με διεθνή, με ευρωπαϊκή, με τοπική πολιτική. Κι ασχολήθηκα με πολύ ενεργό τρόπο. Και γνωρίζω πόσο σε απορροφάει η πολιτική. Αλλά εμένα μου φαίνεται να έχω χορτάσει από αυτήν. Αλλά αντιλαμβανόμενος το ότι για να γιατρευτείς τελείως από αυτήν είναι πολύ δύσκολο, για αυτό το λόγο περιορίζω την επιθυμία μου στο να βελτιώσω τις γνώσεις μου στην ελληνική γλώσσα. Επειδή θεωρώ πως ο πολιτικός πρέπει να μιλάει χωρίς μεταφραστή.

Ερώτηση: Την επόμενη συνέντευξη κύριε πρόεδρε θα την κάνουμε στα ελληνικά;
Αν εγώ θα δώσω συνέντευξη στα ελληνικά, μπορώ να σας πω αμέσως ότι αυτή θα είναι η έναρξη της πολιτικής μου καριέρας στην Ελλάδα
Ιβάν Σαββίδης: Αν εγώ θα δώσω συνέντευξη στα ελληνικά, μπορώ να σας πω αμέσως ότι αυτή θα είναι η έναρξη της πολιτικής μου καριέρας στην Ελλάδα.


Ερώτηση: Πάντως νομίζω πως περισσότερο μιλήσαμε πολιτικά. Με τον τρόπο σας είστε πολιτικός.


Ιβάν Σαββίδης: Απλά είπα πως υπάρχει η πολιτική διάσταση. Εγώ θα μπορούσα να σας πω σε τρία χρόνια τι καταφέραμε στην ΣΕΚΑΠ. Περάσαμε την επιχείρηση στα κέρδη. Το 2015 είχαμε άνω των 2 εκατ. ευρώ κέρδη. Ενδεχομένως είναι λιγότερα από το να συντηρήσουμε δύο τρεις ποδοσφαιριστές στον ΠΑΟΚ, όμως είναι αλλαγή εποχής.
Το 2015 η ΣΕΚΑΠ είχε κέρδη άνω των 2 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως είναι λιγότερα από το να συντηρήσουμε δύο τρεις ποδοσφαιριστές στον ΠΑΟΚ, όμως είναι αλλαγή εποχής
Από την απόλυτη ζημιά και την απόλυτη πτώχευση αρχίσαμε να κερδίζουμε και να πληρώνουμε φόρους. Το δεύτερο στοιχείο για εμάς που εργαζόμαστε στην πραγματική οικονομία είναι η παραγωγή. Ανεβάσαμε την παραγωγή μας. Ποιος θέλει στη Βουλή να μάθει τι πετύχαμε με τη ΣΕΚΑΠ; Το πιο σημαντικό είναι ότι αντικειμενικά η ΣΕΚΑΠ έχει πάρα πολύ δύσκολο μέλλον επειδή τόσο μικρές επιχειρήσεις επιβιώνουν πολύ δύσκολα. Ή πιο σωστά εύκολα πεθαίνουν.

Ερώτηση: Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς; Αποκλείεται να μείνετε στάσιμος.


Ιβάν Σαββίδης: Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί στην Ελλάδα μόλις αρχίζεις να μιλάς όλοι ξεκινούν να σκανάρουν τις σκέψεις σου. Στον τουρισμό εγώ πιστεύω πως υπάρχουν δύο εξαιρετικές επιχειρήσεις, οι Ambotis και Μουζενίδης που έχουν μεγάλη επιτυχία κι ας προχωρήσουν αυτοί..

Ερώτηση: Μόνοι τους ή με παρέα;

Ιβάν Σαββίδης: Ας απαντήσουν οι ίδιοι…Επίσης θα ξεπεράσουμε την ελληνική γραφειοκρατία και θα εξελίξουμε το πρότζεκτ στο Παλιούρι σε κάτι πολύ πρωτότυπο. Πιστεύω πως στο πλαίσιο της ανάπτυξης του πρότζεκτ αυτού θα στρέψουμε τα βλέμματα μας προς τη Θέρμη. Υπάρχουν κάποια συμφέροντα και προς τη νότια Ελλάδα. Το ενδιαφέρον μας για τη βόρεια Ελλάδα να ξέρετε έχει περισσότερο εθνικό χαρακτήρα. Ο κίνδυνος υπάρχει στη βόρεια Ελλάδα. Εδώ πρέπει να στηρίξουμε. Αν πρέπει να ράψουμε κάποιες …τρύπες εδώ πρέπει να τις ράψουμε.
Τα αδέλφια του πατέρα μου 80 και 90 χρόνια πριν πέθαναν εδώ, οι γονείς μου το ίδιο, άρα μπορώ να πω ότι ο βορράς είναι ο τόπος μου και η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου
Τα αδέλφια του πατέρα μου 80 και 90 χρόνια πριν πέθαναν εδώ, οι γονείς μου το ίδιο, άρα μπορώ να πω ότι ο βορράς είναι ο τόπος μου και η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα συζητήσουμε το όλο θέμα. Η κοινοπραξία θα παρουσιάσει το πρότζεκτ άμεσα, ένα πρότζεκτ στο οποίο επιρροή έχουμε κι εμείς και το Κράτος και νομίζω τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε συζήτηση για το μέλλον. Προς το παρόν κερδίσαμε όμως δεν έχουμε υπογράψει κάτι. Ελπίζω να μην έχουμε κανένα φαινόμενο όπως με τις τηλεοπτικές άδειες. Ας τελειώσουμε πρώτα και μετά θα δούμε. 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ