Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

To νεο Ελντοραντο Ο Πέτρος ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ στην θρυλική πόλη του ΕRBIL

Εδώ ζεις κατα τύχη. Αγαπάς κατ΄ επιλογή. Σκοτώνεις κατ' επάγγελμα...

Ξέραμε πως έχει έναν Ευφράτη πετρέλαιο η θρυλική πόλη του Έρμπιλ. Που να το φανταζόμαστε πως καθόμασταν πάνω σε 45 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου!!! Που εξορύσσονται μέσα σε χρόνο αστραπής!!! Και μετά απο μέρες αλλα τόσα εκατομμύρια βαρέλια ! Κι ακόμα κι αλλα! Κι αλλα…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ>Πέτρος Κασιμάτης
Που να το φανταζόμαστε πως εδω θα γινόταν το νέο Ελντοράντο της γης…
Τότε ηταν έρημος κι ο καυτός αέρας ανέμιζε το φουλάρι του ρεπόρτερ καθώς το τζιπ κατάπινε ατελείωτα χιλιόμετρα στην έρημο.


Τωρα στη θέση της ερήμου ειναι 5αστερα ξενοδοχεία. Που βρήκαν θαλπωρή οι Έλληνες ολιγάρχες, κάποιοι απ αυτούς που ξέφυγαν απ τις λίστες Λαγκάρντ και Φαλτσιανι. Κάποιοι που αναζήτησαν τη θαλπωρή της σαμπάνιας , γάτα πετροδολάρια, τις γιγαντιαίες κατασκευές και μαζι με τις θυελλώδεις γάμπες που σπάζουν το μπετόν της πίστας αναζητούν το αέριο….Γιατι ξέρουν οτι αυτο δεν τελειώνει ποτέ!!..


Βρέθηκα στο Ερμπιλ αναζητώντας τους Κούρδους μαχητές στα υψώματα του όρους Ζαγκρος. Ανέβαινα στα 2900 μέτρα σε βουνά της καταιγίδας ανάμεσα σε Ιράν -Ιράκ και Τουρκία. Έπρεπε να περάσω απο το Ερμπιλ. Να συναντήσω συνδέσμους. Να βρω πηγές πληροφοριών. Να αναζητήσω νέους οδηγούς στα βουνά που οι λαθρέμποροι αντάλλασσαν βούτυρο και πολύτιμους λίθους. Όπλα, όπιο και μακροζωία -αν δεν σε χτυπήσει κάποια σφαίρα αδέσποτη, στοχευμένη, εκπυρσοκροτουμενη, η επιλεγμένη για σένα.

Στο Ερμπιλ ήξερες. Πως ζεις κατα τύχη.Αγαπάς κατ επιλογή. Σκοτώνεις κατ επάγγελμα….
Στο Ερμπιλ ανάσες τον αναπτήρα κι έπαιρνε φωτιά ο αέρας!! Το γκάζι, το πολύτιμο αέριο ηταν παντού , διάχυτο στην ατμόσφαιρα. Έπρεπε να βρεθούν κάποιοι να το βγάλουν απο τα έγκατα της γης…
Προσπέρασα τότε και κάποιους Έλληνες στρατιωτικούς , μέλη ειρηνευτικών αποστολών που είχαν έδρα το Ερμπιλ-τα αρχαία Αρβύλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!!!..
Άλλωστε, τα Γαυγαμηλα , το Τεζ-Γκομελ , η συγκλονιστική πεδιάδα που δόθηκε η περίφημη μάχη ειναι μόλις 8 χιλιόμετρα…
Κάποτε ο πρέσβης Δ. Μακρης μου έδειχνε σε χάρτες . Ιδου το σημείο που ηταν με το άρμα του ο Δαρείος. Ιδου το ιππικό των εταίρων . Να οι δυνάμεις του Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος….
Περνούσα με τζιπ την περίφημη πεδιάδα των Γαυγαμηλων όπου ο Αλέξανδρος έδωσε την πιο αποφασιστική μάχη της ιστορίας του…
Παραφραζω αυτο που λέει ο ποιητής Ντίνας Χριστιανόπουλος για τους αγώνες του στρατηγού Μακρυγιαννη.
“Α, στρατηγέ που τσακίζεις το χέρι σου. Για να χορεύουν σήμερα σεικ τα κολοπαιδα…”!!
Γιατι στο Ερμπιλ σήμερα, γίνεται η συνάντηση πολλών απο τους Έλληνες που θέλουν να  πολλαπλασιάσουν τους θησαυρούς τους. Που θέλουν να αυγατισουν τα λεφτά της κερδοφορίας τους. Και κάποιοι ολιγάρχες με πούρα  (ευτυχώς οι λιγότεροι) που θέλουν να τζογάρουν τα φράγκα της παρανομίας….Και να αποκτήσουν κάποτε ήσυχη συνείδηση…
Εμείς τότε, είχαμε στόχο το καταφύγιο των Κούρδων ανταρτών. Φτάναμε στην απαγορευμένη γη με αεροπλάνα, οδηγώντας τζιπ, ανεβαίναμε σε  μοτοσικλέτες και ιππευαμε άλογα. Ψάχνοντας τη “φωλιά” των πολεμιστών του Οτσαλάν, βρήκαμε καταφύγιο στο όνειρο, στην τρέλα του ρεπορτάζ, καταφύγιο στην αληθινή ζωή!
Σήμερα, 14 χρονια μετά την πτώση του Σανταμ, οι Έλληνες ολιγάρχες άφησαν τα νησιά Κέιμαν και βρήκαν καταφύγιο στα θησαυροφυλάκια του Ερμπιλ.

Η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε πρόσφατα εδώ και προξενείο…

 http://goldentraveller.org/news-desk/o-petros-kasimatis-stin-thryliki-poli-tou-erbil/