Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

ΜΕΡΟΣ Β/ΣΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΞΕΝΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ. /ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 15ΗΜΕΡΟ.ΜΕΤΕΦΡΑΣΑ ΤΙΣ 7 ΑΠΟ ΤΙΣ 20. /ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.


1) Πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή; Ελλοχεύει ο κίνδυνος παγκόσμιας ανακατάταξης ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η χώρα μας διπλωματικά και οικονομικά είναι αδύναμη. Ασφαλώς οι εξελίξεις στην Μ.Ανατολή-Β.Αφρική μας επηρεάζουν. Πρέπει με τα δύο μέρη να κρατήσουμε ισορροπίες. Έχουμε κάποιες στρατιωτικές επαφές με Αμπού Ντάμπι και Ντόχα αλλά είναι πολύ αναιμικές. Οι δικοί μας που πηγαίνουν στα Εμιράτα ή στο Κατάρ πηγαίνουν πιο πολύ για βόλτες και όχι για ουσία. Δεν έχουμε σοβαρή πολιτική ηγεσία για να μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Στα θετικά θέτω την ανάληψη εκπροσώπησης της Αιγύπτου στο κατά λογω της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Καΐρου-Ντόχα. Αλλά από τους Αιγυπτίους να ζητήσουμε ανταλλάγματα αναφορικά με οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, προστασία Χριστιανών/Κοπτών κα.
Κίνδυνος παγκόσμιας ανάφλεξης από την τρέχουσα κρίση δεν βλέπω. Ανησυχώ πιο πολύ για το ύπουλο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν , τον θρασύτατο δικτάτορα της πυρηνικής Βόρειας Κορέας καθώς και από επίθεση τρομοκρατών με χημικά και βιολογικά όπλα που βλέπω να πλησιάζει. Ειδικά στην Ευρώπη. Δεν είναι καλά τα πράγματα… .Στην τωρινή κρίση είναι η αποκλιμάκωση δύσκολη , ενώ γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Μαρόκο και τον Εμίρη του Κουβέιτ. Πάντως διπλωματικές και άλλες αναδιατάξεις βλέπω. Πόλεμο ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα όχι.
2) Για ποιους λόγους η Ρωσία ενεπλάκη στο πόλεμο της Συρίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Μόσχα έχει επέμβει στο να υποστηρίξει την μοναδική σύμμαχό της στον Αραβικό κόσμο την Συρία του Άσαντ που κατέρρεε στα τέλη του 2015. Δεν επενέβη για να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος. Άλλωστε στράφηκε κυρίως κατά άλλων Ισλαμιστικών δυνάμεων, όπως το πρώην μέτωπο της αλ Νούσρα που είναι παρακλάδι της κεντρικής Αλ Κάεντα. Ασφαλώς με την δυναμική στρατιωτική εμπλοκή της , η Μόσχα απέτρεψε την πτώση του Άσαντ, ενώ συνέδραμε πού στην ανακατάληψη κάποιων περιοχών της λεγόμενης «μεσογειακής Συρίας». Επίσης μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τις αποσχιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία, μέσω της επέμβασης στην Συρία, η Ρωσία εφαρμόζει στην πράξη την ρεβιζιονιστική πολιτική της .Επιδιώκει να επιστρέψει παρά τα προβλήματα της σε περιοχές που ήταν παρούσα επί Σοβιετικής Ένωσης, ενώ 25 χρόνια μετά ήταν απούσα. Επίσης μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων και της χρήσης εξελιγμένων οπλικών συστημάτων προσπαθεί να είναι κοντά στις αγορές της Ανατολής που βρίθει πολέμων και σύγχρονων αντάρτικων…
3) Ως ειδικός αναλυτής Δρ Δρούγο πως αξιολογείτε την ευρύτερη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος;(από Βουλγαρικό και Ρουμανικό σταθμό)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένη Τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο κυρίως αεροναυτική σε πολλά πεδία, καθώς και συνεχείς αμφισβητήσεις νησιωτικών συμπλεγμάτων και μικρονήσια Πάντοτε στο Αιγαίο εγκυμονεί κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Πιο πολύ με προβληματίζει θερμό επεισόδιο στον θαλάσσιο χώρο καθώς και να συμβεί κάτι στον μεταναστευτικό-προσφυγικό τομέα Δυστυχώς για πολλά χρόνια λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, δεν έχουμε προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα , αλλά και δεν έχουμε παρακολουθήσει σε βάθος ασύμμετρο πόλεμο ,υβριδικές επιχειρήσεις, νέες μεθόδους μη-γραμμικών επιχειρήσεων, αναβαθμισμένη τρομοκρατία, νέα πλαίσια παραπλάνησης και παραπληροφόρησης κα. Υστερούμε. Ρεαλιστικά μιλώντας. Σε πολλές και κορυφαίες ασκήσεις του ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουμε, ενώ και η στρατιωτική μας διπλωματία είναι υποτονική.
Επίσης ανησυχώ για την κατάσταση στην Θράκη στο φως ύπουλων αποσταθεροποιητικών και επί του παρόντος προπαγανδιστικών κινήσεων της Άγκυρας. Στην Θράκη πρέπει να δώσουμε άμεσα πολυδιάστατη σημασία με μέτρα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά. Περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά. Η Τουρκική προπαγάνδα είναι ισχυρή και δυστυχώς υπάρχουν αποδέκτες της. Η άμυνα της Θράκης δεν είναι μόνο στρατιωτικού πλαισίου.
Και η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί δεν έχει εκείνες τις δυνατότητες για να προστατέψει την ΑΟΖ της. Η άμυνα της απέναντι σε σαφέστατα υπέρτερες Τουρκικές δυνάμεις είναι οριακότατη. Δεν μπορώ να αποκλείσω προσεχώς εντάσεις στο νησί ως και περιπετειώδη ενεργοποίηση των εξορύξεων στα ενεργειακά πεδία απ τις διεθνείς εταιρίες φυσικού αερίου.
Τέλος στα βόρεια σύνορα μας παρατηρείται αστάθεια λόγω Αλβανικού παράγοντα σε πολιτικά και άλλα ζητήματα. Δεν θα πρέπει να μην λαμβάνουμε υπόψη ζητήματα μη-αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα απειλών, όπως το οργανωμένο έγκλημα, ακραίες εθνικιστικές ομάδες καθώς και τζιχαντιστές που έχουνε αποκτήσει εμπειρίες από τα μέτωπα του πολέμου σε Συρία και Ιράκ. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε υβριδικούς πολέμους, στον έλεγχο των όπλων και υλικών μαζικής καταστροφής,(χημικά-βιολογικά-ραδιολογικά-πυρηνικά), στην διασπορά των πυραυλικών συστημάτων (ειδικά της Τουρκίας), καθώς και σε απειλές προερχόμενες από την διατάραξη οικοσυστημάτων. Η ασφάλεια είναι πλέον διευρυμένος τομέας και όχι αποκλειστικά στρατιωτικός. Επίσης έμφαση και προσοχή στην σχέση τζιχαντιστών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , καθώς και σε αυτό που αποκαλώ ως ‘όπλοποίηση των προσφύγων’./ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβει καθένας....