Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Ελληνοσερβική Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «Γεράκι 2017»

Από τις 21-31 Μαίου, διεξήχθη η άσκηση ειδικών δυνάμεων «Γεράκι 2017» που έλαβε χώρα στον αερολιμένα της Ναϊσσού «Μέγας Κωνσταντίνος». Στόχος της δεκαήμερης άσκησης ήταν η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης για τους στρατούς των δύο χωρών σε τακτικό επίπεδο και αποτελεί καρπό του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, το οποίο επικυρώθηκε τον περασμένο Γενάρη στο Βελιγράδι από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη και τον επικεφαλή του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, πλοίαρχο Milan Konjikovac.
Την άσκηση παρακολούθησαν ο διοικητής της Ειδικής Ταξιαρχίας της Σερβίας, Ταξίαρχος Ζόραν Velickovic και ο Διοικητής των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, Ταξίαρχος Νικόλαος Φλάρης.
Οι ειδικές δυνάμεις των Σερβικού Στρατού αναδιοργανώθηκαν μετά την απόσχιση του Μαυροβουνίου, συγκροτώντας στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 την Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων με έδρα το Pančevo. Η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων στελεχώνεται αποκλειστικά από επαγγελματίες και αποτελείται από τέσσερα Τάγματα (Διοικήσεως, 63η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, 72η Μοίρα Καταδρομών, Αντιτρομοκρατίας) και ένα Λόχο υποστήριξης.
Το Βελιγράδι απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εξοπλισμό της Ταξιαρχίας με σύγχρονα υλικά και οπλισμό δυτικής προέλευσης και ΝΑΤΟϊκών διαμετρημάτων, όπως πολυβόλα και τυφέκια 5,56mm (Μinimi και G-36C, HK416, Steyr AUG αντίστοιχα), υποπολυβόλα MP5 και UMP9, πιστόλια USP και CZ99 (εγχώριας κατασκευής) καθώς και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή Sako TPG (όπως αυτό που φέρει ο Σέρβος ελεύθερος σκοπευτής στην πρώτη φωτογραφία).
http://e-amyna.com/