Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017

Δημοσιογράφος και «κοσμικός» ο τζιχαντιστής που επιτέθηκε την Τρίτη στο Παρίσι

Δημοσιογράφος και «κοσμικός» ο τζιχαντιστής που επιτέθηκε την Τρίτη στο Παρίσι
Ένα βίντεο, στο οποίο ο δράστης της επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων που έγινε την Τρίτη, δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), βρέθηκε στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμά του στο Σερζί, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Τετάρτη από πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Ο 40χρονος δράστης, που τραυματίστηκε από τα πυρά της Αστυνομίας, και ο οποίος είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα στο όνομα Φαρίντ Ι., έχει τεθεί υπό κράτηση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.
Ο δράστης φώναξε «για τη Συρία» την ώρα που χτυπούσε τον αστυνομικό και δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.
«Πρόκειται για μεμονωμένη πράξη» δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, στο RTL radio ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Cristophe Castaner και πρόσθεσε πως «ο δράστης δεν είχε δείξει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης».
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Αρνό Μερσιέ που παρακολουθούσε τη διδακτορική διατριβή του 40χρονου δήλωσε ότι ο φοιτητής είχε ένα προφίλ εντελώς αντίθετο από αυτό ενός τζιχαντιστή και ότι υπερασπιζόταν «τις αξίες της δημοκρατίας».
Ο Φαρίντ Ι. είχε λάβει πτυχίο δημοσιογραφίας από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης το 2008 και ήταν δημοσιογράφος σε σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Κάποιες φορές βιοποριζόταν κάνοντας «μεταφράσεις από τα σουηδικά στα αραβικά», δήλωσε ο Ανρό Μερσιέ.
Επίσης είχε εργαστεί «στην εφημερίδα El Watan, μια αλγερινή εφημερίδα, που δεν είναι ισλαμιστική», πρόσθεσε.
tribune.gr