Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Η ισχυρή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συναντιέται στη Θεσσαλονίκη για Ενέργεια και Ασφάλεια

Η ισχυρή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συναντιέται στη Θεσσαλονίκη για Ενέργεια και Ασφάλεια
Ένα ακόμη βήμα προς την ισχυροποίηση της συνεργασίας ΕλλάδαςΚύπρουΙσραήλ αποτελεί η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ισραηλινού ομολόγού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η Σύνοδος γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο ύστερα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τα προβλήματα στις σχέσεις των αραβικών χωρών με το Κατάρ, την κατάσταση στη Συρία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο μαζί με το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.
Πριν από την Τριμερή Σύνοδο, θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ με διμερή συνάντηση Τσίπρα – Νετανιάχου, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση Αναστασιάδη – Νετανιάχου.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, τους αναπληρωτές υπουργούς Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, Παιδείας, Κώστα Φωτάκη, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, Τέρενς Κουίκ και το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρα.
Λόγω της Συνόδου έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα από την Αστυνομία, ενώ στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και σε σημεία από τα οποία θα διέλθουν θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Στο επίκεντρο ο αγωγός φυσικού αερίου East Med

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, που θα γίνουν σήμερα αναμένεται να βρεθούν ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Ελλάδας μέσω Κύπρου.
Ειδικότερα, ο αγωγός East Med, προϋπολογισμού επένδυσης 5 – 6 δισ. ευρώ για μεταφορική ικανότητα 10 – 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, σχεδιάζεται με στόχο να μεταφέρει τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.
Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., που είναι η διαφοροποίηση τόσο των πηγών όσο και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης.
Επιπλέον, οι τεχνοοικονομικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι, παρά τη μεγάλη απόσταση (1635 χιλιόμετρα) και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη στη διαδρομή (έως 3000 μέτρα), ο East Med είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά ανταγωνιστικός απέναντι στις δύο βασικές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες είναι η υγροποίηση και μεταφορά του αερίου με πλοία LNG ή η διοχέτευσή του προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει για λογαριασμό της εταιρίας IGI Poseidon, που προωθεί το έργο (θυγατρική της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison) η χάραξη του αγωγού ξεκινά από το «οικόπεδο 12» στην Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στις ακτές της Ιταλίας με ενδιάμεσους σταθμούς την Κύπρο (περιοχή Βασιλικού), την Κρήτη (Αθερινόλακκος, στην περιοχή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ), τη θέση Αγ. Φωκάς στη ΝΑ Πελοπόννησο, την περιοχή Λακκόπετρα (Αχαΐα), Γαλατάς (Αιτωλοακαρνανία) και τη Θεσπρωτία απ’ όπου θα ξεκινά το τελευταίο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.
Στα σενάρια που έχουν μελετηθεί περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο επαύξησης της μεταφορικής ικανότητας στο τμήμα του αγωγού μετά την Κρήτη, για την περίπτωση που αποκαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοδυτικά της Κρήτης για την οποία υπεβλήθη πρόσφατα επίσημο ενδιαφέρον για έρευνες από την Κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.
Σχόλιο TRIBUNE: Σήμερα, 15 Ιουνίου, έχουμε από τη μία στη Θεσσαλονίκη την Τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, όπου η ισχυρή Ελλάδα της ανατολικής Μεσογείου, ασφαλής προμαχώνας του Δυτικού Πολιτισμού, συναντιέται με τους συμμάχους της για θέματα όπως η Ενέργεια (υδρογονάνθρακες) και η Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας και από την άλλη στο Λουξεμβούργο έχουμε τη μνημονιακή και μίζερη Ελλάδα που καλείται να αντιμετωπίσει τα «παιχνιδάκια» του Βερολίνου και του εμμονικού Σόιμπλε για να πάρει τη «δόση» της.
Οφείλουμε πλέον να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε να είμαστε.
Η ισχυρή σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ ή το κλωτσοσκούφι των Βρυξελλών.
Επιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό στον δρ. Σόιμπλε ότι δεν του επιτρέπεται άλλο να παίζει με την Ελλάδα και κατά προέκταση με την ασφάλεια ολόκληρης της Δύσης.
Η Ελλάδα του 2017 δεν είναι η Ελλάδα του 2010. Η Ελλάδα του 2017 είναι το κλειδί της ασφάλειας του δυτικού κόσμου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να την εκβιάζει με πτώχευση ή χρεοκοπία.
«Είναι η γεωπολιτική ηλίθιε», πρέπει κάποιος να πει κατάμουτρα στον Σόιμπλε επιτέλους!