Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Κούβας προανήγγειλε ο Τίλερσον!!

US Secretary of State Rex Tillerson attends a news conference. FILE PHOTO. EPA/SERGEI CHIRIKOV


Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι η υλοποίηση της αμερικανικής πολιτικής ομαλοποίησης των οικονομικών σχέσεων με την Κούβα ωφέλησε την κυβέρνησή της παραβιάζοντας την αμερικανική νομοθεσία.

Η δήλωση αυτή του Αμερικανού ΥΠΕΞ ενίσχυσε τους φόβους αναφορικά για την ανάκληση εφαρμογής από τον Ντόναλντ Τραμπ του πλαισίου δράσεων που είχε δρομολογήσει ο πρώην Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφτεί το Μαϊάμι μεθαύριο, όπου και θ’ ανακοινώσει την πολιτική έναντι της Κούβας αφήνοντας να εννοηθεί ότι “η Αβάνα θα πρέπει ν’ αρχίσει να εξετάζει τις προκλήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη,” ως προϋπόθεση περαιτέρω εξομάλυνσης του διμερούς πλαισίου των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον.
Ο Τίλερσον στην διάρκεια ακρόασής του από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είχε δηλώσει ότι η επαναπροσέγγιση με την Κούβα έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των Αμερικανών επισκεπτών, αλλά και των επιχειρηματικών δεσμών.
Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε: “Νομίζουμε ότι έχουμε πετύχει ελάχιστα ως προς την αλλαγή της συμπεριφοράς της κουβανικής κυβέρνησης…, ενώ σήμερα έχει ελάχιστα κίνητρα προκειμένου ν’ αλλάξει την συμπεριφορά της.”
Η δήλωση αυτή έγινε, καθώς το επιτελείο του Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διαμόρφωσης πλαισίου συνεργασίας με εταιρίες από την Κούβα που συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις της. Η απαγόρευση αυτή εξετάζεται εξαιτίας του ελέγχου που ασκεί ο στρατός της Κούβας σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας, ενώ ενδέχεται να εφαρμοστούν περιορισμοί αναφορικά με τις επισκέψεις των Αμερικανών πολιτών στο νησί.
Ωστόσο, η πολιτική του Τραμπ δεν θα επιβάλει την διακοπή λειτουργίας των διπλωματικών αντιπροσωπειών και σχέσεων που αποκαταστάθηκαν το 2015, αφού είχαν συμπληρωθεί περισσότερα από 50 χρόνια από την διακοπή τους, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στην ομιλία που θα εκφωνήσει στο Μαϊάμι ο Τραμπ αναμένεται να υποστηρίξει την υλοποίηση προεκλογικής του δέσμευσης προς την κοινότητα των Κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ, σχετικά με την σκλήρυνση της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι του Κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο.
Παρά το γεγονός ότι ο Τίλερσον δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, δεν άφησε ουδεμία αμφιβολία για την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μην εφαρμόσει αρκετές από τις πολιτικές του Ομπάμα που θα ενδυνάμωναν οικονομικά την Αβάνα, και οι οποίες θα μπορούσαν να παραβιάσουν την αμερικανική νομοθεσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-mignatiou.com
Ουάσινγκτον, United States