Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Βενιαμιν Νετανιαχου -Ο Λαός του Ισραήλ Ζει!

Ρεπορτάζ και video από την Συναγωγή της Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές έζησε η Εβραϊκή Κοινοτητα της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Ισραήλ , Βενιαμίν Νετανιάχου, μαζί με το μισό του σχεδόν υπουργικό συμβούλιο, τον επικεφαλή του Jewish Agency, Νάταν Σαράνσκυ  και την Πρέσβη του Ισραήλ, Ιριτ Μπεν Άμπα, στην ιστορική Συναγωγή των Μοναστηριωτών στο κέντρο της πόλης.

Aπό την Gillian Rothschild
Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία τής  από χιλιετίες εβραϊκής κοινότητας  της πόλης και την σχεδόν ολοκληρωτική της καταστροφή κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, μίλησε για τις στενές σχέσεις που καλλιεργούν σήμερα η Ελλάδα και το Ισραήλ, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό και ανέφερε όλο υπερηφάνεια την θέση που κατέχει σήμερα  το Ισραήλ στην τεχνολογία, στην άμυνα, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στην ενέργεια, στην ιατρική και  στην αγροτική καινοτομία  λέγοντας ότι η χώρα του είναι σήμερα μια παγκόσμια δύναμη και έστειλε ενα ηχηρό μήνυμα στους απανταχού αντισημίτες και εχθρούς του Ισραηλ, κλείνοντας την ομιλία του λέγοντας ” Ο Λαός του Ισραήλ Ζει! “.
Το πόσο σημαντική ήταν αυτή η επίσκεψη για τους Εβραίους όλης της Ελλάδας, ήταν φανερό από την παρουσία εκπροσώπων όλων των Εβραικών κοινοτήτων της χώρας και άλλων αξιωματούχων  του ελληνικού και του διεθνούς εβραισμού.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Μίνως Μωϋσής, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μαγρίζος, ο πρόεδρος του Ισραηλινού – Ελληνικού Επιμελητηρίου και επικεφαλής του Task Force κατά του Αντισημιτισμού του Jewish Agency, Σάμπυ Μιωνής και μέλη των συμβουλίων των Εβραικών κοινοτήτων.

O πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Μίνως Μωϋσής, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μαγρίζος, ο πρόεδρος του Ισραηλινού – Ελληνικού Επιμελητηρίου και επικεφαλής του Task Force κατά του Αντισημιτισμού του Jewish Agency, Σάμπυ Μιωνής
Μετά απο μία σύντομη θρησκευτική τελετή, οι παρευρισκόμενοι, μαζί με την εξαιρετική χορωδία της Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τον Βενιαμίν Νετανιάχου με τους υπουργούς του, με έκδηλη συγκίνηση, τραγούδησαν παραδοσιακά εβραϊκά τραγούδια. Ήταν πραγματικά μια σπάνια εκδήλωση πού μέσα από την λιτότητα της, έστειλε δυνατά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.


Κουρδιστό πορτοκάλι.