Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Εκλεισαν τα μέτωπα και προχωρά το Ελληνικό

Τι συμφωνήθηκε σε σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ. Πώς ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια με αρχαία και δασικό
Ρεπορτάζ Φώτης Κόλλιας
Σε μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, έκλεισαν τα δύο τελευταία μέτωπα (και προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές) για την ανάπτυξη του Ελληνικού, το δασικό και το αρχαιολογικό.
Στην προχθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν τόσο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικό Α.Ε. και της Lamda Development όσο και γενικοί γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων (Οικονομικών, Πολιτισμού κ.λπ.), συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κ.ά.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες με τον χαρακτηρισμό τμήματος 37 στρεμμάτων του Ελληνικού ως δασική έκταση, καθώς και το γνωστό θέμα με την Αρχαιολογία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της Lamda Development εμφανίστηκε ικανοποιημένη και, μόλις η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα, εντός των ημερών, θα καταθέσει επίσημα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης ώστε να προχωρήσει η δημόσια διαβούλευση και να καταρτιστεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Για το θέμα της δασικής υπηρεσίας στη σύσκεψη αναφέρθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. κατέθεσαν ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά και έτσι παγώνει ο χαρακτηρισμός της έκτασης σε δασική. Η κατάθεση της ένστασης φαίνεται πως ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Για την εκκρεμότητα με την Αρχαιολογία η πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού υποστήριξε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα ώστε να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η κήρυξη μεγάλου τμήματος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου σε αρχαιολογικό χώρο.
Επιπλέον, στο υπουργείο θεωρούν πως καλύπτονται από το μνημόνιο (MoU) που θα υπογράψουν με την Ελληνικό Α.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα. Με την υπογραφή του μνημονίου συμφωνεί και η πλευρά της Lamda Development. Το MoU θα υπογραφεί εντός των προσεχών 24ώρων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία σχεδόν του 95% των θεμάτων που θα αφορά.

Η διοίκηση της Lamda, σύμφωνα με στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συμφώνησε πως μετά την υπογραφή και του μνημονίου μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Ελληνικό Α.Ε. θα καταθέσει επισήμως το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) στην Ελληνικό Α.Ε. Το ΣΟΑ περιέχει, σε γενικές γραμμές, τις προς πολεοδόμηση περιοχές, τα ρέματα κ.λπ.


http://www.dimokratianews.gr