«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.
Αρχηγός των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών από  το 1973, κατόρθωσε να φτάσει στην καγκελαρία της Γερμανίας το 1982 και παρέμεινε σε αυτήν μέχρι το 1996, κερδίζοντας 4 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, πριν ηττηθεί από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Με τον τρόπο αυτό, όχι απλά διέψευσε την καχυποοψία που υπήρχε αρχικά στους Χριστιανοδημοκράτες εναντίον του (αρκετοί τον θεωρούσαν «λίγο» και ανεπαρκή, ειδικά απέναντι σε ιερά τέρατα της Σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο Βίλι Μπραντ και ο Χέλμουτ Σμιτ), αλλά να γίνει και ο μακροβιότερος καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας. Η θητεία του θα μείνει αξέχαστη για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι ότι αποτελεί τον καγκελάριο της επανένωσης, αφού επί των ημερών του διαλύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) και συγχωνεύθηκε ξανά με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) το 1989, τερματίζοντας τον χωρισμό της χώρας σε δύο κομμάτια που επέμενε από το 1945. Ο δεύτερος είναι ότι, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιττεράν αποτέλεσαν τους εμπνευστές του Γαλλο-γερμανικού άξονα, στον οποίον βασίστηκε όλη η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αρχικά υπό τη μορφή της ΕΟΚ και στη συνέχεια με τη σημερινή μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμπλοκή του σε σκάνδαλα χρηματοδότησης του κόμματός του CDU, τερμάτισε την πολιτική του καριέρα, αλλά δεν στάθηκε ικανή να σβήσει την κορυφαία θέση του στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Το βιογραφικό του 
Ο Κολ γεννήθηκε στο Λουντβιχσχάφεν στις 3 Απριλίου 1930. Το 1947 εισήλθε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU). Το 1950 τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Από το 1950 ως το 1958 σπούδασε νομικά, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης. Από το 1953 ως το 1973 ήταν μέλος της Κεντρικής Οικονομικής Διεύθυνσης της Τοπικής Ένωσης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης του Παλατινάτου. Παράλληλα από το 1954 ως το 1961 υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Νέων στο Παλατινάτο της Ρηνανίας. Από το 1955 ως το 1966 υπήρξε μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Παλατινάτο της Ρηνανίας.
Το 1958 έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφίας. Από το 1959 ως το 1969 υπήρξε εισηγητής της ένωσης χημικών βιομηχανιών στο Λουντβιχσχάφεν. Την περίοδο 1959-1976 υπήρξε μέλος της Βουλής του Παλατινάτου της Ρηνανίας. Από το 1960 ως το 1967 διατέλεσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στο Συμβούλιο της Λουντβιχσχάφεν. Από το 1961 ως το 1963 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και από το 1963 ως το 1969 πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή του Παλατινάτου της Ρηνανίας.
Από το 1964 ήταν μέλος της προεδρίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Από το 1966 ως το 1973 χρημάτισε Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Παλατινάτο της Ρηνανίας. Από το 1969 ως το 1973 διατέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας του χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Από το 1969 ως το 1976 διετέλεσε πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο.
Από το 1973 ήταν πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και από το 1976 μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Από το 1976 ως το 1982 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος στην ομοσπονδία της Γερμανίας.
Από το 1982 ήταν καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας και μετά την ενοποίησή της με την Ανατολική, καγκελάριος της ενιαίας Γερμανίας μέχρι το 1998. Ήταν ο μακροβιότερος καγκελάριος της Γερμανίας. Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική η υστεροφημία του αμαυρώθηκε με την εμπλοκή του σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Τα συλληπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Κολ
Για τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ, έκανε δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος: «Με ειλικρινή λύπη πληροφορήθηκα την εκδημία του πρώην Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ. Ο εκλιπών υπήρξε κορυφαίος Ευρωπαίος και εμβληματική διεθνής προσωπικότητα, που διετέλεσε ο μακροβιότερος Καγκελάριος στην ιστορία της Χώρας του, υπηρετώντας την με υποδειγματική συνέπεια και επιτυχία από αυτή την θέση επί δεκαέξι χρόνια. O Χέλμουτ Κολ θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης της γερμανικής επανένωσης το 1990, την οποία ενέταξε με διορατικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχοντας, ως μεγάλος ευρωπαίος οραματιστής, πλήρη επίγνωση του κοινού ευρωπαϊκού πεπρωμένου», αναφέρει η ανακοίνωση του Προέδρου.
Λύπη και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο γερμανικό λαό, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για την απώλεια του πρώην καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, ενός «ηγέτη με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης που έφερε εις πέρας το ιστορικό εγχείρημα της ειρηνικής επανένωσης της Γερμανίας».
Ο Χέλμουτ Κολ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «ήταν μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Ευρώπης και ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες και οραματιστές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που από τη θέση του εργάστηκε για την εμπέδωση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας σταθερός ηγέτης, σε μια ταραγμένη εποχή. Πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις στη Γερμανία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο για πολλά και κρίσιμα χρόνια και συνέδεσε το όνομα του με κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας. Τη λήξη του ψυχρού πολέμου, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την επανένωση της πατρίδας του. Συνεργάστηκε αξιόπιστα με όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις και αποτέλεσε σημαντικό σύμμαχο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Πολιτικός με ευθύ λόγο, αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του και σταθερά απέναντι στο δημαγωγικό λαϊκισμό, ο Χέλμουτ Κολ αφήνει πίσω του μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για κάθε πολιτικό της νεότερης γενιάς».
Α. Μέρκελ: Ο Κολ άλλαξε τη ζωή μας
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χέλμουτ Κολ,  «άλλαξε την ζωή (της) με καθοριστικό τρόπο», λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε ο εκλιπών ηγέτης στην επανένωση της Γερμανίας. Μιλώντας από τη Ρώμη, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι ο Κολ υπήρξε «μια ευκαιρία για εμάς, τους Γερμανούς». 
«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της ΛΔΓ σε μια ελεύθερη ζωή. Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ. Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πάλαι ποτέ Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Τον Χέλμουτ Κολ αποχαιρέτησε και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαΐλ Γκορμπατσόφ. O Γκορμπατσόφ χαρακτήρισε τον Χέλμουτ Κολ «εξαιρετική προσωπικότητα» με «έντονο ενδιαφέρον για τη Ρωσία», ο οποίος «προειδοποίησε τη Δύση ενάντια σε κάθε περιφρονητική στάση προς τα ρωσικά συμφέροντα». Ο παλαίμαχος σοβιετικός ηγέτης, ο οποίος συμφώνησε το 1990 για την είσοδο της ενωμένης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των σπουδαίων γεγονότων, λάμβανε υπόψη του τα συμφέροντα των άλλων και υπερέβαινε την διάχυτη καχυποψία, διασφαλίζοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη, υπηρετώντας πάντα το συμφέρον της πατρίδας του».

Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ένας «πολύ σπουδαίος Ευρωπαίος» και ο «αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας.
«Με την απώλεια του Χέλμουτ Κολ, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter, σημειώνοντας ότι «ο Κολ ήταν ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του. «Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανία
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης» επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.
«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ» έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.


 http://neaselida.news/kosmos