Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Τραμπ κατά Β. Κορέας για τον θάνατο του φοιτητή

REUTERS/JONATHAN ERNST
«Πολλά φρικτά πράγματα συνέβησαν. Όμως τουλάχιστον τον φέραμε σπίτι του για να είναι με τους γονείς του», δήλωσε ο κ. Τραμπ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 22χρονου νεαρού.
Ο Αμερικανός φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ, ο οποίος επαναπατρίστηκε στις 13 Ιουνίου, ευρισκόμενος σε κώμα αφού κρατήθηκε επί 18 μήνες στη Βόρεια Κορέα, πέθανε τη Δευτέρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει το «βάναυσο» καθεστώς της χώρας.

«Πολλά φρικτά πράγματα συνέβησαν. Όμως τουλάχιστον τον φέραμε σπίτι του για να είναι με τους γονείς του», δήλωσε ο κ. Τραμπ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 22χρονου.
Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του «να εμποδίσει αθώοι να αντιμετωπίζουν τέτοιες τραγωδίες στα χέρια καθεστώτος που δεν σέβεται το κράτος δικαίου ούτε την πιο στοιχειώδη αξιοπρέπεια».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για «την κράτησή του» και ζήτησε την απελευθέρωση των άλλων τριών Αμερικανών που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας.
«Περιστοιχισμένος από την οικογένεια που τον αγαπούσε, ο Ότο πέθανε σήμερα στις 14:20 (τοπική ώρα, 21:20 ώρα Ελλάδας)», έγραψε η οικογένεια του Γουόρμπιερ.
Όταν επέστρεψε στο σπίτι του στο Σινσινάτι του Οχάιο, ο νεαρός είχε σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα, σύμφωνα με τους γιατρούς. «Δεν μπορούσε να μιλήσει, να δει και να αντιδράσει σε φωνητικές εντολές», επεσήμανε η οικογένειά του.
Όμως «εάν και δεν ακούσαμε ποτέ ξανά τη φωνή του, σε μία ημέρα το πρόσωπό του άλλαξε, φαινόταν να έχει ηρεμήσει. Ήταν σπίτι του και πιστεύουμε ότι μπόρεσε να το καταλάβει», πρόσθεσαν οι γονείς του, Φρεντ και Σίντι.
Η οικογένεια του 22χρονου φοιτητή κατήγγειλε και πάλι «τις κακοποιήσεις, τις φρικαλεότητες και τις βαρβαρότητες» που υπέστη ο γιος τους στη Βόρεια Κορέα, όπου συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 επειδή προσπάθησε να κλέψει μια αφίσα.
Ο φίλος του που τον συνόδευε στο ταξίδι, ο Ντάνι Γκρέιτον, ήταν ο μοναδικός Δυτικός που τον είδε να συλλαμβάνεται. «Ο Ότο δεν αντιστάθηκε. Φαινόταν να φοβάται», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post.
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, το ταξιδιωτικό γραφείο Young Pioneer Tours, με το οποίο ο Γουόρμπιερ είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα στέλνει Αμερικάνους στη χώρα αυτή. «Ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς στη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα αυξημένος», τόνισε στη σελίδα του στο Facebook.
Ο 22χρονος καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα τον Μάρτιο του 2016 έπειτα από μια δίκη που διήρκησε λιγότερο από μία ώρα.
nafteboriki.gr