Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Τί συνδέει το Brexit, το DUP, σκοτεινά χρήματα και έναν Σαουδάραβα πρίγκιπα;

Η ιστορία μιας μαζικής δωρεάς στο DUP είναι σαν ένα μυθιστόρημα του John le Carré - αλλά οι ψηφοφόροι χρειάζονται γεγονότα, όχι μυθοπλασία
Fintan OTooleIrish Times
Εάν η Βόρεια Ιρλανδία ήταν μια κανονική δημοκρατία, η προεκλογική εκστρατεία θα κυριαρχείτο από ένα μόνο ερώτημα: πώς κατέληξε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα να προωθεί τον σκοπό μιας ενωμένης Ιρλανδίας μέσω της υποστήριξής του για το Brexit; Πιο συγκεκριμένα: ποιός ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα σκοτεινά χρήματα στην έκτακτη αυτή απόφαση; Αυτή η ιστορία έχει όλα τα συστατικά ενός θρίλερ του John le Carré, αλλά η δημοκρατία σε αυτό το νησί χρειάζεται γεγονότα, όχι μυθοπλασία.
Για να ανακεφαλαιώσουμε σύντομα: δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του Brexit τον περασμένο Ιούνιο, η τοπική εφημερίδα Metro στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις ήρθε τυλιγμένη σε ένα τετράγωνο γυαλιστερό προπαγανδιστικό συμπλήρωμα που παροτρύνει τους αναγνώστες να ψηφίσουν Brexit. Περιέργως πως, πληρώθηκε από το DUP, παρόλο που η Metro δεν κυκλοφορεί στη Βόρεια Ιρλανδία. Την εποχή εκείνη, το DUP αρνήθηκε να αποκαλύψει τί κοστίζουν οι διαφημίσεις ή από πού προέρχονταν τα χρήματα.
Έχουμε μάθει από τότε ότι το περιτύλιγμα της Metro κοστίζει ένα εκπληκτικό ποσό £ 282,000 (€ 330,000) - σίγουρα το μεγαλύτερο ενιαίο κόστος εκστρατείας στην ιστορία της ιρλανδικής πολιτικής. Για το σκοπό αυτό, το DUP είχε δαπανήσει περίπου £ 90,000 (€ 106,000) σε ολόκληρη την εκστρατεία για τις εκλογές του προηγούμενου μήνα. Αλλά αυτό δεν ήταν όλο: το DUP παραδέχτηκε τελικά ότι η δαπάνη αυτή προέρχεται από μια πολύ μεγαλύτερη δωρεά £ 425.622 (€ 530.000) από μια μυστηριώδη οργάνωση, το Συμβούλιο Συνταγματικής Έρευνας.
Μυστήριο
Το μυστήριο δεν είναι γιατί κάποιος που επιδιώκει να επηρεάσει την ψηφοφορία υπέρ του Brexit θα ήθελε να το πράξει μέσω του DUP. Παραδόξως, η Βόρεια Ιρλανδία απαλλάσσεται από τις απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τις πηγές μεγάλων δωρεών που πρέπει να δηλωθούν. Το μυστήριο, μάλλον, είναι ποιές ήταν οι απώτατες πηγές αυτών των χρημάτων και γιατί ήταν τόσο σημαντικό να διατηρήσουν την ταυτότητά τους μυστική.
Το Συμβούλιο Συνταγματικής Έρευνας διευθύνεται από έναν σκωτσέζικο συντηρητικό ακτιβιστή με προφανώς μέτρια μέσα, τον Richard Cook. Δεν έχει νομικό καθεστώς, λίστα μελών ή δημόσια παρουσία και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο Κουκ είχε μισό εκατομμύριο ευρώ για να πετάξει. Αλλά το DUP ήταν εξαιρετικά επίμονο για το πού προέρχονταν τελικά τα χρήματα. Ο Peter Geoghegan (μερικές φορές αυτής της κοινότητας) και ο Adam Ramsay από την εξαιρετική ιστοσελίδα openDemocracy έσκαψαν λίγο και αυτό στο οποίο έχουν καταλήξει είναι, για να το θέσω ήπια, ενδιαφέρον.
Αυτό που βρήκαν είναι ότι ο Richard Cook έχει μια ιστορία εμπλοκής με ένα πολύ ανώτερο και ισχυρό μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, που επίσης είναι πρώην διευθυντής της σαουδαραβικής υπηρεσίας πληροφοριών. Τον Απρίλιο του 2013, ο Cook ίδρυσε από κοινού μια εταιρεία με την επωνυμία Five Star Investments με τον πρίγκιπα Nawwaf bin Abdul Aziz al Saud. Ο πρίγκιπας, του οποίου η διεύθυνση δίνεται είναι το βασιλικό παλάτι στην Τζέντα, παρατίθεται στην αρχική εγγραφή της εταιρείας ως κάτοχος του 75% των μετοχών. Ο Κουκ είχε 5%. Το άλλο 20% των μετοχών ανήκε σε έναν άνθρωπο που ονομάζεται Peter Haestrup, ένας Δανός υπήκοος με διεύθυνση στο Wiltshire, του οποίου την πολύχρωμη ιστορία πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος για λόγους έλλειψης χώρου.
Δεν είναι τυχαίος επενδυτής
Ο πρίγκιπας Nawwaf, ο οποίος πέθανε το 2015, δεν ήταν περιστασιακός επενδυτής. Υπήρξε υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, εκπρόσωπος της κυβέρνησης και διπλωματικός διευθυντής πριν γίνει επικεφαλής των πληροφοριών. Ο γιος του, ο Mohammed bin Nawwaf, ήταν άλλωστε ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία από το 2005. Όταν ιδρύθηκε η Five Star το 2013, ο Prince Nawwaf ήταν 80 ετών, είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Φαίνεται μάλλον αξιοπρόσεκτο ότι πήγαινε στην επιχείρηση με έναν πολύ μικρό και ασαφή Σκωτσέζο συντηρητικό ακτιβιστή. Αλλά δεν έχουμε ιδέα τί ήταν αυτή η επιχείρηση. Δεν έχουν κατατεθεί ποτέ ισολογισμοί της Five Star. Τον Αύγουστο του 2014, το Μητρώο Εταιρειών στο Εδιμβούργο απειλούσε να το αποβάλει και τον Δεκέμβριο αυτό διαλύθηκε.
Μπορεί να είναι σύμπτωση ότι ο άνθρωπος που διοχέτευσε £ 425.622 στο DUP είχε τέτοιες εξαιρετικά υψηλού επιπέδου διασυνδέσεις στη Σαουδική Αραβία. Απλά δεν το ξέρουμε. Επίσης, δεν γνωρίζουμε εάν ο σημερινός πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας είχε γνώση της σχέσης του πατέρα του με τον Richard Cook. Αλλά εδώ είναι το ζήτημα: το DUP ισχυρίζεται ότι ούτε αυτό δεν ξέρει. Και αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση απερίσκεπτο και στη χειρότερη περίπτωση παράνομο.
Η Arlene Foster είπε στο BBC στα τέλη Φεβρουαρίου ότι δεν γνώριζε καν τί ποσό είχε δώσει στο κόμμα ο μυστήριος χορηγός. Στη συνέχεια το κόμμα, υπό πίεση, αποκάλυψε το ποσό, αλλά επέμεινε ότι η απονομή της δωρεάς στο συνταγματικό συμβούλιο της Cook ήταν αρκετό και οι άνθρωποι έπρεπε να σταματήσουν να θέτουν ερωτήσεις. Στη συνέχεια, στις αρχές Μαρτίου, ο Jeffrey Donaldson δήλωσε στο openDemocracy ότι το DUP δεν χρειάζεται να γνωρίζει την πραγματική πηγή των χρημάτων.
Αλλά αυτό είναι απλά αναληθές. Η εκλογική επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σαφής: "μια δωρεά που υπερβαίνει τις £ 500 δεν μπορεί να γίνει δεκτή ... εάν η δωρεά προέρχεται από μια πηγή που δεν μπορεί να αναγνωριστεί". Το βάρος απόδειξης βαρύνει το DUP για να αποδείξει ότι ο πραγματικός δωρητής είχε το δικαίωμα να βάλει χρήματα σε μια βρετανική πολιτική εκστρατεία. Εάν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, πρέπει να εξοφλήσει τα £ 425.622. Δεδομένου ότι δεν το έχει πράξει, πρέπει να υποθέσουμε ότι γνωρίζει ότι η πραγματική πηγή δεν είναι, για παράδειγμα, μια ξένη κυβέρνηση - η οποία θα ήταν παράνομη.
Το DUP έχει βλάψει τη Βόρεια Ιρλανδία και έθεσε σε κίνδυνο την ένωση που υπάρχει για να προστατεύει. Πόσο επηρέασε η δίψα για τα σκοτεινά χρήματα αυτή την τρελή απόφαση; Οποιοσδήποτε ψηφοφόρος με αυτοσεβασμό θα ήθελε να το μάθει.

Μετάφραση: ΠΜ
 
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/